Na Liburnskoj obali pronađeni ostaci Mletačke kule

Slika korisnika valentinam
Najprije bageri, onda arheolozi...
Autor: 
Mi smo i pretpostavljali da se ti ostaci tamo nalaze, a sada se to i potvrdilo. Ta se kula nalazi i na maketi Zadra iz 1570. godine i o tome je svojevremeno pisao i naš profesor, akademik Ivo Petricioli, rekla je Timka Alihodžić
Marin GOSPIĆ
Kamioni na arheološkom nalazištu

Da je "Zadar stariji i od samoga sebe" kako je jednom rekao pokojni poznati zadarski novinar i pjesnik Miljenko Mandžo i da se ispod površine, "gdje god zagrebeš, nešto nađe", potvrdilo se i ovih dana pri rekonstrukciji i uređenju zadarske Liburnske obale.

Došli su bageri, a onda su naravno, morali doći i zadarski - arheolozi.

- Našli smo ostatke Mletačke kule. Mi smo i pretpostavljali da se ti ostaci tamo nalaze, a sada se to i potvrdilo. Ta se kula nalazi i na maketi Zadra iz 1570. godine i o tome je svojevremeno pisao i naš profesor, akademik Ivo Petricioli kada je pisao o zadarskim obrambenim bedemima - rekla je voditeljica arheoloških istraživanja i kustosica zadarskog Arheološkog muzeja Timka Alihodžić.

Drugi korak, odnosno zadatak zadarskih arheologa, kako je objasnila, voditeljica istraživanja, jest - sve dobro očistiti, fotografirati, dokumentirati, a potom na scenu stupaju konzervatori koji trebaju odlučiti o sudbini pronalaska. Hoće li se, kako i na koji način to dalje prezentirati javnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)