Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

INICIJATIVA (BIO)GRAĐANA Traže paušalni porez za iznajmljivače od 200 i 150 kn, ovisno o zoni

09.01.2019. 19:00
INICIJATIVA (BIO)GRAĐANA Traže  paušalni  porez za  iznajmljivače  od 200 i 150  kn, ovisno o  zoni


Prilikom održavanja 12. sjednice GV Grada Biograda na  Moru, potpredsjednik GV iz redova oporbe Ante Fuzul, dipl. ing. dostavio je predsjedniku GV-a Grada Biograda Tončiju Šangulinu, te svim vijećnicima prijedlog odluke o određivanju paušalnog iznosa poreza u visini od 200 kn po krevetu odnosno kamp jedinici na uvrštavanje na  dnevni red i donošenje na navedenoj sjednici. Odbijeno je i samo  uvrštavanje na dnevni red sjednice, te time odbijen i sam prijedlog. Po  odbijanju prijedloga, a zbog bojazni da bi se iznajmljivači na području  grada Biograda mogli dovesti u nezavidan položaj zbog nedonošenja  takve odluke čime bi njihova porezna obveza u tom slučaju bila 750 kn  po krevetu ili kamp jedinici, vijećnici GV-a iz redova MODES-a Ante Fuzul i Krsto Milačić, su kroz Inicijativu građana pokrenuli prikupljanje  potpisa za peticiju te su kroz dva održavanja štanda za ovu peticiju prikupili 425 potpisa građana.


Ne slažu se s prijedlogom
Tijekom održavanja štanda potpise su mogli dati samo građani Biograda. Dobar dio onih koji su htjeli dati potpise nije bio u gradu, ali im se  ovim putem zahvaljujemo na potpori koju su pružili, usmenim ili pisanim putem kao i želji da svojim potpisima podrže peticiju. Isto tako, zahvaljujemo svima onima koji su svojim potpisom podržali ovu inicijativu,  kao i onima koji se na to iz ovih ili onih razloga nisu potpisali, ali je iz  njihovih riječi bilo jasno da podržavaju našu inicijativu, ističu organizatori potpisivanja peticije.
Već i sama inicijativa koja je pokrenuta urodila je time da je biogradska Gradska uprava sastavila prijedlog odluke i 4. siječnja 2019. godine  pokrenula savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za prijedlog odluke  koja donosi četiri zone i paušalne iznose od 150 kn za Kakmu i Jankolovicu, 200 kn za kamp jedinice i 250 kn za postelje za Kosu zapad i Torove,  te 300 ili 350 kn za područje grada južno od JTC ovisno o gradskom naselju za postelje odnosno kamp jedinice. Mi se s tim ne slažemo, te ćemo  u proceduru krenuti na način da ćemo tražiti korekciju navedene odluke  na način da se Grad podijeli na dvije zone, budući da u zoni Jankolovice i  Kakme gotovo i nema iznajmljivača, a gradsko područje južno od JTC je  područje u kojem se podjednako (loše) zarađuje.
 Naime, većina iznajmljivača koja je bila na potpisivanju peticije izjavila je da se radi o 30-40 dana u zoni iznad JTC, a područja ispod JTC koja  su bliže moru su na 50-60 dana kad govorimo o privatnom smještaju. Rijetki su oni koji imaju bolju popunjenost od toga.


Prilika da se amortizira udar na građane
– Gradska uprava je kroz povećanja nameta u vidu komunalne naknade, novog obračuna sakupljanja i odvoza komunalnog otpada, ukidanja  popusta kod plaćanja komunalnog doprinosa, najviše stope prireza, već  dovoljno opteretila građane te smatramo da se kroz ovu odluku taj udar  može amortizirati donošenjem paušalnog iznosa od 200 kn za prvu zonu  južno od JTC, te 150 kn za drugu zonu (Torovi, Kosa zapad, Jankolovica,  Kakma). Nadalje, tražit ćemo da se odluka donese na način da se ne mijenja narednih pet godina, što predstavlja kratkoročno investicijsko razdoblje, čime bi se iznajmljivačima dala porezna sigurnost pri ulaganju i  formiranju cijena u kratkoročnom razdoblju, te dovelo do toga da se  ulaže u kvalitetu smještaja, a opet kako bi se ponuda privatnog smještaja  u gradu podignula na višu razinu, te time i grad kao destinacija podigao  na višu razinu i izdigao iz ponude sunca i mora. Takav prijedlog smo predali na protokol Grada uz kopiju peticije potpisane za tu svrhu s 425 potpisa građana Biograda na Moru, koji su time demokratskim putem izrazili svoju volju, te očekujemo od gradske vlasti (prvenstveno tu mislimo  na vijećnike HDZ-HSU) to prihvate. U protivnom neka sami objašnjavaju svima zašto su se kao predstavnici tih građana oglušili na njihov zahtjev, navodi se u priopćenju pokretača peticije koji navode dalje kako će i  njih zanimati objašnjenje, razlog zbog kojeg je zanemaren prijedlog prvenstveno iznajmljivača i članova njihovih obitelji.
– Mi se ipak nadamo da će prevladati razum te da će naš prijedlog biti  usvojen, no to ne ovisi o nama, već o gradonačelniku. Ovi drugi ionako  rade kako on kaže, navodi u ime Inicijative građana dipl. ing. Ante Fuzul,  potpredsjednik GV Biograda.