Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ISTRAGE U TIJEKU Porezna uprava provjerava optužbe protiv direktora Vodovoda

09.01.2019. 14:26
ISTRAGE U TIJEKU Porezna  uprava  provjerava  optužbe protiv  direktora  Vodovoda


Nakon što su radnici gradske tvrtke Vodovod na adrese čak  pet institucija poslali prijave protiv svojega direktora Tomislava Matekaa, provjerili smo hoće li one uopće reagirati na njih i pokrenuti izvide.  Podsjetimo, prijave su poslane Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-u), Ministarstvu finanija, Poreznoj upravi, načelniku zadarske policije i predsjedniku  Županijskog suda. Poslane su i  "na znanje Gradu Zadru i na ruke gradonačelnika Branka Dukića", kako se u njima navodi.
Autori prijava Tomislava Mateka sumnjiče zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i to za tri navodna djela. Jedno je za dug Odvodnje od 4,5 milijuna kuna za koje Mateka terete da je "otpisao dugovanje  Odvodnji d.o.o. Zadar, nije sproveo račun za naplatu te izmijenio vodomjer Odvodnji d.o.o. Zadar kako bi sakrio ovu nezakonitu radnju". U  prijavi su dostavljeni i precizni podaci o lokaciji ovog vodomjera i godini  nastanka duga, no direktor Odvodnje Grgo Peronja za naš je list nedavno  porekao taj dug.


Policija završila izvide
Drugo djelo za koje su prijavili Mateka je kupovina službenog vozila  na leasing na način da je to učinio "za veći novčani iznos od odobrenog  od strane Nadzornog odbora tvrtke koji odbor mu je dao jasnu odredbu  kako se radi o  novčanom iznos od 200.000 kuna". A treća prijava odnosi  se na navodno izbjegavanje plaćanja PDV-a, odnosno "nepravilnosti u  radu i kršenja Zakona o novčanom poslovanju".
Koji je, dakle, epilog ovih prijava, odnosno jesu li ih nadležne institucije odbacile ili su pokrenule izvide. U policiji kažu kako su ih upravo završili, dok u Ministarstvu financija napominju da je prijava  u radu kako  bi se provjerile optužbe protiv direktora tvrtke Vodovod d.o.o. Zadar,  "kao i otpis dugovanja prema tvrtki Odvodnja d.o.o. Zadar".
– Porezna uprava zaprimila je u studenom 2018. godine prijavu kojom  se ukazuje na možebitne nepravilnosti u poslovanju društva Vodovod  d.o.o. iz Zadra, a koja je u radu kod nadležnog ustrojstvenog odjela Porezne uprave radi provjere svih navoda te daljnjeg postupanja. Međutim, o  utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama kod navedenog poreznog  obveznika nismo u mogućnosti dostaviti informaciju obzirom na primjenu odredbi članka 8. Općeg poreznog zakona, prema kojima je porezno tijelo dužno čuvati kao poreznu tajnu sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim  postupkom kojima raspolaže, stoji u odgovoru Ministarstva financija.


Matekova prijava
Uskoro bi se trebalo znati jesu li prijave protiv direktora Vodovoda  opravdane ili će ih nadležne institucije odbaciti, kao i to koja je sudbina  Matekovih prijava protiv nepoznatih počinitelja. Naime, on je još u listopadu prošle godine izjavio kako je nadležnim institucijama podnio dvije  kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja zbog curenja službenih  informacija iz tvrtke, no nedavnom provjerom u Općinskom državnom  odvjetništvu doznajemo da one još nisu podnesene. Moguće je da ih još  piše, a moguće je i da je Matek odustao od prijave.




Grbin: Proveli smo kriminalističko  istraživanje
Na upit policiji jesu li pokrenuti izvidi po prijavi zaposlenika Vodovoda i u kojoj su  fazi, odnosno je li utvrđena nezakonitost u postupanju direktora Vodovoda, Tomislava Mateka, glasnogovornica PU zadarske, Ivana Grbin, odgovorila nam je sljedeće:
– Postupajući po zaprimljenim prijavama o navodnim nezakonitostima gradske tvrtke, policijski službenici Službe kriminalističke policije PU zadarske su u suradnji s  nadležnim državnim odvjetništvom u Zadru proveli kriminalističko istraživanje, te će  se o rezultatima istraživanja nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru dostaviti  posebno izvješće, navode u policiji. Stoga ostaje čekati odluku Općinskog državnog odvjetništa koje će procijeniti je li prijava neosnovana ili sadrži elemente kaznenog djela za koje se tereti Mateka.