NASUKALA SE "NOVALJA" Otkazao brodski upravljački sustav, a kako su brodski pogonski strojevi bili u punom pogonu zapovjednik se odlučio na manevar te spriječio udar u pješački most i sudar s jahtama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Jutros na redovnoj liniji Ist – Molat – Zadar
Kapetan je odlučio ne ugasiti motor te je katamaran uspio okrenuti prema Đigi. Srećom, spretnim manevrom uspio je izbjeći i velike jahte koje su vezane na Đigi, ali i gradski most ili benzinsku pumpu, koja je također u Jazinama, te tako izbjeći veće štete ili ozljeđivanja više ljudi
Zvonko KUCELIN
Oni koji su bili na katamaranu mogli su samo zaključiti kako su imali sreću u nesreću

Jutros, nešto prije 8 sati, Jadrolinijin katamaran Novalja, udario je u gat na ulazu u putnički dio gradske luke.

Havarija se dogodila prilikom dolaska katamarana u Zadar na redovnoj liniji Ist – Molat – Zadar.

- Putnici su iskrcani s broda, a u tijeku su standarde procedure tijekom  ovakvih nezgoda odnosno pregled broda od strane Lučke kapetanije.  Prema prvim informacijama nema ekološkog onečišćenja mora, a katamaran je pretrpio oštećenja trupa. Linija s polaskom iz Zadra u 13 sati bit  će redovno održana zamjenskim katamaranom, odgovorili su nam iz Jadrolinije.

Barkajol na drugoj strani

Neslužbeno doznajemo kako je na katamaranu bilo dvadesetak putnika, od kojih je troje zatražilo liječničku pomoć, među kojima je i jedan  mornar ozlijedio ruku. Na mjesto događaja odmah je došlo vozilo Hitne  pomoći te su liječnički timovi pružili pomogli unesrećenima. Doznajemo kako je do nasukavanja došlo jer su otkazale komande. Naime, katamaran je ulazio u luku te se kretao prema mostu kad su otkazale komande. Kako doznajemo, kapetan je odlučio ne ugasiti motor te je katamaran uspio okrenuti prema Đigi, umjesto prema mostu gdje se u konačnici i zaustavio. Katamaranu je oštećen pramac. Srećom, spretnim manevrom uspio je izbjeći i velike jahte koje su vezane na Đigi, ali i gradski  most, ili benzinsku pumpu, koja je također u Jazinama, te tako nije došlo  do veće štete ili ozljeđivanja više ljudi.

Barkajol koji prevozi putnike od Đige do rive bio je u trenutku otkazivanja komandi na drugoj strani rive te je izbjegao opasnost. Rekao nam  je kako je vidio da je katamaran izgubio kontrolu, ali i kako se brzo  snašao te je izabrao najbolji i najmanje opasan način zaustavljanja.

O ovom nemilom događaju očitovali su se i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iznimno zahtjevan manevar

 - Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i  infrastrukture o pomorskoj nesreći, koja se dogodila u Zadarskoj gradskoj luci, kao posljedica tehničkog kvara upravljačkog sustava Jadrolinijinoga putničkog broda. Motornom putničkom katamaranu Novalja, iz  sastava Jadrolinije 9. siječnja tijekom manevra za pristajanje na vez u Zadarsku gradsku luku, otkazao je brodski upravljački sustav, a budući da  su brodski pogonski strojevi u tom trenutku bili u punom pogonu, zapovjednik broda je iznimno zahtjevnim manevrom ulijevo uspio promijeniti smjer plovidbe broda te izbjeći udar u obližnji gradski pješački most. Daljnjim manevriranjem uspješno je izbjegnut i sudar s jahtama usidrenim uz obližnji gradski lukobran, nakon čega se, u 07.39 sati brod  pramčanim dijelom nasukao na samome kraju lukobrana, stoji u  priopćenju Ministarstva mora u kojem se dalje navodi kako su uslijed  nasukavanja katamarana "Novalja" ozlijeđene tri osobe, odnosno, dva  putnika i jedan član posade broda.

Nema onečišćenja mora

-  Ozlijeđeni su u koordinaciji MRCC Rijeka i LK Zadar sa zapovjednikom broda 'Novalja' medicinski evakuirani i zbrinuti od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći Zadar, u daljnje postupanje prema zadarskoj Općoj bolnici, istaknuli su u priopćenju Ministarstva.

Dalje navode kako na poziciji nasukavanja nije uočeno nikakvo  onečišćenje, službenici Lučke kapetanije Zadar angažirali su pripadnike  Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su poduzeli preventivne aktivnosti u cilju sprječavanja onečišćenja mora i morskog okoliša, u slučaju  eventualnog istjecanja ikakvih brodskih tekućina. U priopćenju navode  kako su djelatnici Lučke kapetanije Zadar, pregledali nasukani katamaran, te je uočeno oštećenje pramčane brodske oplate ispod razine mora,  ali bez prodora mora te nema opasnosti od potonuća.

Katamaran "Novalja" inače plovi na redovnoj brodskoj liniji 9403, a u  trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 putnika i 8 članova posade.  Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)