Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Optimalna sinergija odgovarajućih tehnika i konačne realizacije

09.01.2019. 19:00
Optimalna  sinergija  odgovarajućih  tehnika i konačne  realizacije


Nakon što je ovog ljeta sudjelovao na skupnoj izložbi stripa, zadarski slikar Tomislav Košta preksinoć je upriličio prvu samostalnu izložbu u prostoru Gradske knjižnice Zadar. Košta se publici predstavio minijaturama, ali i slikama manjeg koje u pravilu nastaju nakon  radova na platnim većeg formata. Izložba je podijeljena u 4 ciklusa. Za  koje će u šali dodati da nastaju kad mu ostane boje od zahtjevnih radova na većim formatima. No format, naglašava Košta, ne određuje  kvalitetu.
– Izloženi radovi manjih formata prikazi su autorove svakodnevice  koju on u prolazu pažIjivo zapaža i u konačnici likovno interpretira. Riječ je o svojevrsnim minijaturama sa scenama prolaznika u gradskoj  vrevi, pogledu na osamljena dvorišta ili prizorima atmosferskih promjena u stalnoj igri svjetla i sjene. Pri tome se služi akrilnim i uljanim bojama, akvarelom i ugljenom, nastojeći postići optimalnu sinergiju odgovarajućih tehnika i konačne realizacije, rekao je prof. Boris Žuža.
Poznati zadarski slikar Valentino Radman u svom je osvrtu naglasio  kako u svojim ciklusima, Tomislav Košta pokazuje da majstorski vlada  različitim likovnim tehnikama.
– U monokromnim radovima zanima ga prvenstveno kontrast svjetla  i sjene, dok u akrilima, akvarelu i ulju naglasak je na međuigri toplih i  hladnih tonova. Otkako se upustio u stripovske vode kompozicija preuzima sve važniju ulogu u njegovom radu, a ishodište i zajednički nazivnik cjelokupnog njegovog opusa – kako likovnog tako i književnog –  svakodnevica je života uz more i s morem, dodao je akademski slikar  Valentino Radman.
Ne znam da li ste kad vidjeli Tomislava dok slika, rekao je predsjednik zadarskog HDLU-a Dragan Jelavić.
– To nije slikanje. E, to je stvaranje! Iz njegovog kista slike jednostavno cure na medij na kojem radi. Rekao bih, fantastično, no ne bih smio,  jer mi je Tomislav zabranio da upotrebljavam riječ fantastično i druge  holivudske opise. A ja ne bih bio ja kad ne bih počeo s tom riječi s više  značenja. Prvo fantastično bila bi kvaliteta i tehnika ovog osebujnog  autora. Ponekad i malo iznad starih majstora. U svom kistu ima godine  učenja, iskustva i ljubavi. Nepregledna lista tonova i boja skladno popunjava sva njegova platna. Drugo fantastično bila bi atmosfera na njegovim djelima, prestvarna, nadnaravna i naravno fascinantno fantastična. Ovog puta u pravom značenju te riječi. Treće fantastično, što je  Tomislav iznad svega i dobar čovjek, rekao je Dragan Jelavić Predsjednik HDLU Zadar.


O autoru
Tomislav Košta koji danas živi na relaciji Preko – Zadar, od studentskih dana se profesionalno bavi slikarstvom. Izlagao je na više skupnih  i samostalnih izložbi. Slikarski radovi i članci su mu u objavIjivani u International Artist magazinu. Uz slikarstvo bavi se i crtanjem stripova, a  svoje radove objavljuje u Strip reviji Večernjeg lista. Mediji kojima se  koristim su ulje, akril akvarel, gvaš, suhi pastel, tuš, ugljen i olovka.  Član je HDLU-a Zadar i likovne udruge Art Forum.