Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Potpuno preseljenje Elektre zasad nije u planu

09.01.2019. 18:30
Potpuno preseljenje Elektre zasad nije u planu


Zadarska Elektra uskoro seli na svoj teren na Vidikovcu. Na teren koji je već dugi niz godina u vlasništvu HEP-a, izašla je mehanizacija koja treba pripremiti preseljenje logistike s atraktivne lokacije u Ulici kralja Dmitra Zvonimira. S te lokacije izmjestit će se terenska radna jedinica Pogon čije preseljenje će, prema riječima direktora zadarske Elektre Tomislava Dražića, koštati oko 15 milijuna kuna. U HEP-u kažu kako potpuno preseljenje Elektre na lokaciju Vidikovac zasad nije u planu.


Ponuda iz Izraela
No selidba Elektre nije nova priča. Iako se o njoj govori nekoliko desetljeća, ona je konkretnije aktualizirana još 2004. Navodno je tad izraelska tvrtka Denisra za Elektrinu, jednu od najatraktivnijih gradskih lokacija, nudila ogroman iznos. Prema izvorima iz same Elektre, iznos za preseljenje je bio toliki da se na Vidikovcu mogla sagraditi upravna zgrada, doslovce sva u mramoru. Denisra Group iz Izraela je te 2004. HEP-u uputila pismo namjere u kojemu je izražena želja za kupnju Elektre u Ulici kralja Dmitra Zvonimira. Denisra Group je multinacionalna kompanija koju je osnovala izraelska obitelj Sofer. Ova multinacionalna tvrtka bavi se gradnjom, developmentom i infrastrukturom. U vrijeme kad je napisano pismo namjere, bila je među najbrže rastuće kompanijama u Izraelu s godišnjim rastom od 22,7 posto te godišnjom zaradom od preko 16 milijuna dolara. Izraelci su namjeravali u Foši izgradili višeetažni objekt od 14 tisuća kvadrata. Kako su tad govorili u HEP-u, zauzvrat su bili spremni financirati raskošno izdanje na Vidikovcu.
Međutim, novo rukovodstvo odjednom je zašutjelo o izraelskoj ponudi koja je, gle čuda, predvidjela razvoj situacije u prostoru i izrade poznate studije uređenja Ravnica. U tom »kutiću« pokraj nekadašnje ledane, bila je predviđena stambeno-hotelska gradnja s vrlo zanimljivim, kaskadnim ulaskom zgrada u more. Autor studije poznati je zadarski arhitekt Nikola Bašić. Tijekom vrlo žučne rasprave, malo se govorilo o tom »kantunu« koji se nastavlja na Fošu, već više o dokidanju, po Bašiću, prevelike sportske memorije cijelog prostora. Prvi susjed Elektre Ledana u vlasništvu australskog Hrvata nije se mogla prenamijeniti u gradnje koje je nadahnuto opisao Bašić. U javnosti se govorilo da je to uvjetovano raspisivanjem javnog natječaj za izradu Prostorno-programske studije područja od uvale Foša do šetališta Karma u Arbanasima.


Postalo tijesno
Uglavnom, lokacija nekadašnje električne centrale u Ulici kralja Dmitra Zvonimira već je postala pomalo tijesna jer u njoj radi više od 300 djelatnika. Teren na Vidikovcu bio je pak predmet sporenja s bivšim vlasnicima koji su u konačnici, kako kažu u HEP-u, pravično namireni. Teren na kojeg se izmješta logistika Elektre površine je 33.290 četvornih metara, a 2013. je procijenjen na 2,7 i 3,5 milijuna eura! Uskoro bi trebala početi i gradnja 1,2 milijuna kuna vrijedne pristupne ceste koju će graditi TIM iz Nadina. Građevinski radovi na novoj zgradi na Vidikovcu, trebali bi biti gotovi do kraja godine.