Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“SLUČAJ PARAVAN” Čulina: Pravilnikom nije bila utvrđena obveza medicinskih paravana

09.01.2019. 13:14
“SLUČAJ PARAVAN” Čulina: Pravilnikom nije bila utvrđena obveza medicinskih paravana


Nakon velike prašine koja se nedavno podigla zbog nepostojanja paravana na Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju niti nakon 6 mjeseci rada od preseljenja u Polikliniku, a zbog čega su se pacijenti pobunili te sa svojim pričama i neugodnim iskustvima izašli u brojnim medijima, obratili smo se ravnatelju Opće bolnice Zadar, dr.med. Željku Čulini.
Naime, na upit zašto Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju još uvijek nema svu potrebnu  opremu i uvjete za nesmetani rad, Čulina je kazao kako Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti nije bila utvrđena obveza medicinskih paravana u prostorima fizikalne terapije.


Novi prostori u potpunosti usklađeni s Pravilnikom
– Dana 16. srpnja 2018. godine primanjem prvih pacijenata, u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar započeo je s radom Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju preseljen je iz prostora zgrade “Stara interna” i Doma za stare i nemoćne osobe Zadar, koji nisu zadovoljavali niti minimalne uvjete za rad i pristup osoba s invaliditetom, u nove prostore koji su u potpunosti usklađeni s Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, kazao je uvodno Čulina naglasivši kako je to prilikom pregleda utvrdilo i Povjerenstvo za spremnost projekta i dovršetak izgradnje objekta Poliklinike Opće bolnice Zadar od strane Ministarstva zdravstva.


U novu medicinsku opremu uloženo 2.5 milijuna kuna
Čulina je kazao kako ukupna ulaganja u medicinsku opremu  za Odjel fizikalnu medicinu i rehabilitaciju iznose oko 2.500.000 kuna, te za uredski namještaj oko 300.000 kuna, te tako nije bilo potrebe za preseljenjem opreme i namještaja iz starih prostora.
– Iako Pravilnikom nije utvrđena obveza medicinskih paravana u prostorima fizikalne terapije, potreba za istim je prepoznata, te je bolnica, osiguranjem dodatnih financijskih sredstava za nabavku paravana i ostale medicinske opreme u iznosu od 540.000 kuna pokrenula postupke nabave, sukladno Zakonu o javnoj nabavi i dana 3. studenog 2018. godine sklopila Ugovor za nabavu istih, objasnio je Čulina dodavši kako se radi o specifičnoj medicinskoj opremi.
-To je oprema koja mora zadovoljavati posebne uvjete u pogledu otpornosti na tretman dezinficijensima, te mora biti usklađena s Pravilnikom o bolničkim infekcijama, dodatno je objasnio kazavši kako je ista oprema i isporučena u drugoj polovici prosinca 2018. godine.




U fazi montaže 57 paravana
Čulina je iznio i podatak kako je trenutno u fazi montaže 57 paravana na sljedećim Odjelima: Dnevna bolnica Hematologije – 7 komada, Odjel za fizikalnu medicinu – 26 komada, Oftalmološke ambulante – 3 komada, Onkologija – 2 komada, Otorinolaringologija – 6 komada, Neurologija – 2 komada, Psihijatrija – 1 komada, Poliklinika službe za interne bolesti (gastro/kardio) – 2 komada, Poliklinika službe za kirurgiju – 4 komada, Urološke ambulante – 4 komada.
Potvrdio je kako se tijekom ovog tjedna očekuje kompletna montaža i stavljanje u funkciju cjelokupno novo nabavljene opreme, a sve u cilju podizanja kvalitete pružanja zdravstvene zaštite stanovništva Zadarske i gravitirajućih županija.