"SLUČAJ PARAVAN" Čulina: Pravilnikom nije bila utvrđena obveza medicinskih paravana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Ovog tjedna kompletna montaža nove opreme
Arif SITNICA
Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti nije bila utvrđena obveza medicinskih paravana u prostorima fizikalne terapije

Nakon velike prašine koja se nedavno podigla zbog nepostojanja paravana na Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju niti nakon 6 mjeseci rada od preseljenja u Polikliniku, a zbog čega su se pacijenti pobunili te sa svojim pričama i neugodnim iskustvima izašli u brojnim medijima, obratili smo se ravnatelju Opće bolnice Zadar, dr.med. Željku Čulini.

Naime, na upit zašto Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju još uvijek nema svu potrebnu  opremu i uvjete za nesmetani rad, Čulina je kazao kako Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti nije bila utvrđena obveza medicinskih paravana u prostorima fizikalne terapije.

Novi prostori u potpunosti usklađeni s Pravilnikom

- Dana 16. srpnja 2018. godine primanjem prvih pacijenata, u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar započeo je s radom Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju preseljen je iz prostora zgrade “Stara interna” i Doma za stare i nemoćne osobe Zadar, koji nisu zadovoljavali niti minimalne uvjete za rad i pristup osoba s invaliditetom, u nove prostore koji su u potpunosti usklađeni s Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, kazao je uvodno Čulina naglasivši kako je to prilikom pregleda utvrdilo i Povjerenstvo za spremnost projekta i dovršetak izgradnje objekta Poliklinike Opće bolnice Zadar od strane Ministarstva zdravstva.

U novu medicinsku opremu uloženo 2.5 milijuna kuna

Čulina je kazao kako ukupna ulaganja u medicinsku opremu  za Odjel fizikalnu medicinu i rehabilitaciju iznose oko 2.500.000 kuna, te za uredski namještaj oko 300.000 kuna, te tako nije bilo potrebe za preseljenjem opreme i namještaja iz starih prostora.

- Iako Pravilnikom nije utvrđena obveza medicinskih paravana u prostorima fizikalne terapije, potreba za istim je prepoznata, te je bolnica, osiguranjem dodatnih financijskih sredstava za nabavku paravana i ostale medicinske opreme u iznosu od 540.000 kuna pokrenula postupke nabave, sukladno Zakonu o javnoj nabavi i dana 3. studenog 2018. godine sklopila Ugovor za nabavu istih, objasnio je Čulina dodavši kako se radi o specifičnoj medicinskoj opremi.

-To je oprema koja mora zadovoljavati posebne uvjete u pogledu otpornosti na tretman dezinficijensima, te mora biti usklađena s Pravilnikom o bolničkim infekcijama, dodatno je objasnio kazavši kako je ista oprema i isporučena u drugoj polovici prosinca 2018. godine.

U fazi montaže 57 paravana

Čulina je iznio i podatak kako je trenutno u fazi montaže 57 paravana na sljedećim Odjelima: Dnevna bolnica Hematologije - 7 komada, Odjel za fizikalnu medicinu - 26 komada, Oftalmološke ambulante - 3 komada, Onkologija - 2 komada, Otorinolaringologija - 6 komada, Neurologija - 2 komada, Psihijatrija - 1 komada, Poliklinika službe za interne bolesti (gastro/kardio) - 2 komada, Poliklinika službe za kirurgiju - 4 komada, Urološke ambulante - 4 komada.

Potvrdio je kako se tijekom ovog tjedna očekuje kompletna montaža i stavljanje u funkciju cjelokupno novo nabavljene opreme, a sve u cilju podizanja kvalitete pružanja zdravstvene zaštite stanovništva Zadarske i gravitirajućih županija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)