Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bašić donirao sredstva za dovršetak dokumentarca Korlaćani

09.01.2020. 14:04


Davor Bašić poduzetnik iz Liestala u Švicarskoj, rodom iz Korlata, donirao je pozamašan iznos za dovršetak snimanja filma Korlaćani režisera Luke Klapana iz udruge Jedina solucija.
– Humanitarac i dobrotvor, a prije svega domoljub, Davor Bašić bez oklijevanja je pristao na susret i razgovor s organizatorom snimanja Nedjeljkom Nenom Pavlovićem, prilikom čega je obećao donirati sredstva za snimanje Korlaćana. Obećanje, koje je ljetos dao Pavloviću, Bašić je ovih dana i ispunio te je donirao Jedinoj soluciji potrebna sredstva za uspješan završetak dokumentarca. Pritom je Davor Bašić naglasio kako mu je dužnost i obveza pomoći realizaciju ovog filma koji je posveta njegovim sumještanima i rođacima ubijenim u Domovinskom ratu, a s kojima je proveo djetinjstvo i odrastao u rodnom Korlatu, govori Luka Klapan.


Donirao dvije trećine ukupnog iznosa
Bašić nije htio da se izlazi u javnost s točnim iznosom, ali, kako kaže Klapan, radi se o dvije trećine od planiranog iznosa koštanja filma, na čemu su mu svi koji sudjeluju iznimno zahvalni.
Bašić je, inače, ugledni poduzetnik u Baselskoj regiji. Kako priča Klapan, u Švicarsku je otišao kao devetnaestogodišnjak davne 1987. godine, a početkom i tijekom devedesetih među tamošnjim Hrvatima više puta je inicirao i organizirao humanitarne akcije prikupljanja lijekova i drugih medicinskih potrepština za tada ratom zahvaćenu Hrvatsku.
– Njegovo dobročinstvo nije prestajalo ni nakon ratnih zbivanja kada je u Korlatu pomagao obnovu porušene stare župne crkve sv. Marije kao i uređenje novoizgrađene crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Također, Bašić je dao i nekoliko iznimno vrijednih donacija Općoj bolnici Zadar. Danas je u Švicarskoj vlasnik Basic Air Gmbh poduzeća za ugradnju ventilacijskih i klimatizacijskih sustava, zatim poduzeća Airplast Ag koje se bavi proizvodnjom i montažom plastičnih dijelova i plastičnih uređaja za ventilacijsku tehnologiju, a da je itekako vezan za svoj Korlat i Hrvatsku pokazuje i činjenica kako će na proljeće u poslovnoj zoni Grabi u Poličniku s radom započeti i proizvodni pogon njegova novoosnovanog poduzeća Korplast, navodi Klapan.


Bašić nije jedini donator
Podsjetimo kako su proizvodnju i nastajanje filma Korlaćani, uz Bašića, podržali i Grad Benkovac, Grad Pag, Grad Vodice, Grad Obrovac, Ilirija Biograd d.d. te poduzetnik Davor Guzić. Ispred Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost iz Pridrage, u čijoj se produkciji film snima, svim donatorima zahvaljuje scenarist i redatelj Luka Klapan jer su svojom velikodušnom gestom prepoznali važnost vremena u kojem su stradali nedužni hrvatski civili.
Klapanov film trenutno je u postprodukcijskoj fazi i očekuje se da će gledatelje na osebujan način vratiti u vrijeme agresije na Hrvatsku s fokusom na ubojstva hrvatskih civila u Korlatu koja su za vrijeme okupacije u tom ravnokotarskom mjestu počinili pobunjeni Srbi. Korlaćani će ujedno biti i njegov četvrti film iz ciklusa dokumentrnih filmova o Domovinskom ratu nakon filmova Pridraga: ratna sjećanja iz 2015. godine, Glas Medviđe iz 2017. i Bruški martirij iz 2018.




POMAGAO I U RATU
Početkom i tijekom devedesetih među švicarskim Hrvatima Bašić je više puta inicirao i organizirao humanitarne akcije prikupljanja lijekova i drugih medicinskih potrepština za tada ratom zahvaćenu Hrvatsku.