Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dobro pogledaj prije nego što uzmeš pilu u ruke

11.01.2020. 16:00


Blagdani su iza nas, dan polako postaje sve dulji, a bura je prosušila tlo tako da poljoprivredni radovi na otvorenom mogu započeti. Davno je utihnula ovogodišnja gužva ispred i u uljarama. Većina maslinara nije niti odlazila u uljare jer nije imala što odnijeti. Nedaće koje su prošle godine snašle maslinare neka se ne ponove. Kao iz svih nedaća tako i ovih naš čovjek izlazi jači i žešći. Ove godine ćemo preživjeti. Prošlogodišnje ulje ćemo racionalno trošiti, a u slijedećoj godini uraditi sve da se spriječi svako zlo koje možemo spriječiti gotovo je nepisano pravilo koje su pred sebe stavili maslinari.


Obnova i  pomlađivanje maslina


Vrijeme za boravak na otvorenom je više nego odlično. Treba obaviti radove na otvorenom jer tko zna što donosi veljača. Jedni govore da će zima biti blaga, a drugi da će biti oštra i to na samom svojem kraju. Bolje uraditi ono što se može sada nego se osloniti na varljivu prognozu,  deviza je većine maslinara. Vegetacija maslina je završila i dolazi vrijeme obnove starih i zapuštenih maslinika. Posao koji je važno obaviti stručno i na vrijeme. Kako  pristupiti obnovi maslina pitanje je koji ovih dana postavljaju brojni maslinari. O obnovi starih i zapuštenih maslina napisani su brojni članci i izrečeni brojni napuci, ali znanja i iskustva nikada dovoljno pa krenimo redom. Pomlađivanjem možemo obuhvatiti samo jednu granu, više grana i čitavo stablo. Obnovu radimo odstranjivanjem cijelog nadzemnog dijela zajedno sa deblom – obnova na panj ili smanjivanjem visine krošnje – obnova u krošnju, a moguća je i njihova kombinacija. Pomlađivanje je osobna procjena, a možemo reći ispit za maslinara. Samo maslinar mora odlučiti  koji način i mjeri reza koje će primijeniti na određeno stablo. Zato prije početka rada valja stablo dobro pogledati sa svih strana, svaku granu posebno, pa tek onda uzeti pilu u ruke i prionuti poslu.




Deblo otpiliti što niže


Kod obnove na panj prvi korak je da se deblo otpili što niže, odnosno pri zemlji. U godini obnove iz korijena će izbiti veliki broj izbojaka . 


U prvoj godini nakon obnove svi izrasli izbojci ostavljaju se kako bi se što prije postigla ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela. U drugoj godini nakon obnove potrebno je prorijediti izbojke tako da se izdvoji 8 do 10 najbolje razvijenih, koji su najpovoljnije smješteni u odnosu na panj. Uvijek biramo izbojke izrasle na osnovnom korijenju udaljene do 0,5 metara od starog panja, a izbjegavamo one izrasle na starom panju.


U trećoj godini nakon obnove ostavljene izbojke prorjeđujemo tako da se izabere 5 do 6 najjačih i najbolje smještenih izbojaka u odnosu na stari panj. 


U četvrtoj godini nakon obnove potrebno je napraviti posljednje prorjeđivanje. Izaberemo 3 ili 4 izbojka, zavisno od veličine starog panja. Ostavljeni izbojci tvore novo stablo koje u istoj godini ulazi u produktivnu dob s prinosom od 1,5 kg po stablu. Punu rodnost tako obnovljena stabla postižu u sedmoj ili osmoj godini nakon početka obnove.


Nadosadnja drugim sortama i oprašivačima


Kod obnove na panj je potrebno obaviti nadosadnju drugim sortama i sortama oprašivačima. U novom nasadu gustoća sklopa bi trebala biti 200 do 250 stabala po hektaru, ovisno o edafskim prilikama uzgojnog područja. Kako bi zahvat obnove bio uspješan potrebno je u razdoblju obnove napraviti i ostale agrotehničke zahvate, posebno navodnjavanje i pojačanu ishranu mineralnim i organskim gnojivima. Masline čije deblo je u dobroj kondiciji, a krošnja se je digla visoko obaviti ćemo obnovu krošnje. Obnova krošnje primjenjuje se na stablima koja imaju neoštećeno i zdravo deblo visine do jedan metar uklanjanjem krošnje do primarnih grana.  


Rezidba osnovnih grana


Pomlađivanje ovakvih stabala obavlja se rezidbom (piljenjem) osnovnih grana na dužini 0,5 – 1 metar, što ovisi o rasporedu sekundarnih grana.


 U prvoj godini nakon obnove iz ostataka primarnih grana pojavit će se veoma velik broj izbojaka koje je potrebno uvijek prorjeđivati tako da ostavimo tri do četiri izbojka iz svake osnovne grane. U drugoj godini nakon obnove potrebno je napraviti prorjeđivanje ostavljenih izbojaka i postići oblikovanje sekundarnih grana kako bismo u trećoj godini mogli oblikovati tercijarne grane koje će nositi plod. Obnova stabla po ovom modelu traje tri godine, a puna rodnost se postiže u sedmoj godini nakon obnove. Kod maslina oštećenih zbog niskih temperatura potrebno je utvrditi stupanj oštećenja. Obnovu i rezidbu oštećenih stabala započeti s kretanjem vegetacije. Kod rezidbe i obnove maslina oštećenih niskim temperaturama treba ukloniti sve one dijelove koji su oštećeni, a to je vidljivo po smeđem tkivu između kore i drva prilikom rezidbe grana, odnosno po suhim izbojcima i ispucanoj kori. Ovisno o stupnju oštećenja pristupa se obnovi od jače rezidbe do obnove u krošnju, odnosno obnovom na panj.


Svinjokolja u Gradini


Ovih dana temperature su primjerene za obavljanje svinjokolje. Iako se svinjokolja u Ravnim kotarima privodi kraju i već se uživa u divenicama i pečenicama u kontinentalnim krajevima je u punom jeku. Naša ekipa bila je u selu Gradina kraj Virovitice na svinjokolji na gospodarstvu Emila Huljeka. Danas je hladno i puše olujni sjeverni vjetar. Svinjokolja se obično obavlja na otvorenom, ali prisiljen sam je obaviti u garaži gdje su uvjeti daleko teži nego na otvorenom pojašnjava Emil. Zaglavile su dvije svinje prosječno teške 180 kilograma. Pršute i plečke sam otpremio u pršutanu u okolici Zadra, a ostalo ću preraditi i osušiti u vlastitoj sušari pojašnjava naš domaćin Emil. A od prerađevina svega u izobilju: krvavice, kobasice, švargle, čvarci, a sutra će se kuhati hladnetina. Jedino što se nije iskoristilo do su čekinje i papci.