Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Film General je prijeko potreban film

11.01.2020. 17:30


Za sve nas sudionike Domovinskoga rata film General je čekan kao niti jedan film do sada. I još kada znate Generala osobno, to je još ono još. To je zapis, trag u beskraju, Evanđelje što bi rekao moj prijatelj pjesnik Ante Sikirić. Ante Gotovina, koja osobnost, rođeni vođa – Ljudina. Koja ljudska priča. Filmična kao niti jedna druga.
Film prati životnu pripovijest hrvatskog ratnog junaka, generala Ante Gotovine. Našeg Ante, s kojim se uz Pakoštane i Zadar s pravom diči. Sniman je na lokacijama u Zagrebu, Šibeniku i Livnu. Snimljen je u koprodukciji tvrtke Kiklop film i HRT-a, a podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra. Smatra ga se najočekivanijim hrvatskim filmom svih vremena. Kod domoljuba je nakon više desetljeća frustracija film nestrpljivo dočekan, jer su se nadali da će napokon dočekati film o Domovinskom ratu u kojem će i Gotovina i drugi branitelji dobiti prikladan tretman, odnosno da će im se i tako iskazati dužna počast za sve što su učinili u obrani domovine. Premijera je bila na svečanom otvorenju 66. pulskoga filmskoga festivala na Dan domovinske zahvalnosti 2019. godine. Na festivalu je dobio samo »male« nagrade: za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu (Olga Pakalović i Borko Perić) te za specijalne efekte (Zvonimir Krivec). Proračun filma bio je oko 16 milijuna kuna, što ga čini jednim od najskupljih filmova u povijesti hrvatske kinematografije.
Razne su reakcije na film, obojene političkim spektrom, osobnim pogledom, stavom, kutovima gledanja. Mene se posebno dojmio pogled na film General Mladena Pavkovića.:
Tv serija Antuna Vrdoljaka »General«, koja se s iznimnim uspjehom prikazuje na HRT-u, od prvog je dana na meti nekoliko (!) »tv kritičara« koji nemaju drugog posla, odnosno zadaće već da jedino pomno prate navodne greške. Tako su u četvrtoj seriji uočili na cesti reklame neke robne kuće, koja navodno nije poslovala u Hrvatskoj u vrijeme Domovinskoga rata, a u petoj, koja je prikazana 6. siječnja 2020., opet isti uočavaju novu »senzacijonalnu« grešku: General Janko Bobetko 1993. pije Janu koja postoji od 2002.! Čak su dali (portali Večernjeg lista, Telegrama…) i fotografiju iz serije, gdje se lijepo vidi mala plastična bočica, ali nigdje ne piše »Jana«, pa bi prije bilo da je čuveni general iz nje »gucnuo« nešto oštro, a ne običnu vodu! U ovoj najnovijoj epizodi drugo nisu našli, ali i to je bilo dovoljno da neki od njih napišu i ovo: »Prve četiri epizode serije privukle su golemu pažnju zbog smiješne produkcije, a gledatelji i mediji redovito ističu urnebesnu glumu, nelogičnu priču i blesave greškice kojima »General« obiluje. Nimalo iznenađujuće, i peta epizoda nastavila se u sličnom tonu« (portal Telegram, 7.1.2020.).


Vrdoljka pljuju, a Brešan pogodio temu
Kao prvo, nije istina da su serije privukle golemu pažnju zbog smiješne produkcije, jer baš je u toj seriji i filmu malo što smiješno, tim prije što se istinski i ozbiljno bavi stvaranjem slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države. A grešaka, ako se to uopće i može tako zvati, ima u svakom filmskom i inom projektu (u kojim ih domaćem filmu, kazališnoj predstavi ili seriji nema?).


»Tv serija Antuna Vrdoljaka »General« od prvog je dana na meti nekoliko (!) »tv kritičara« koji nemaju drugog posla, odnosno zadaće već da jedino pomno prate navodne greške
Mladen Pavković




Prije bi bilo da se ti nazovi kritičari ne mogu pomiriti s filmom na temu hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, s pobjedom hrvatskog naroda i vojske.
Dakle, toj šačici jadnih piskarala ne dopada se »General«, ali su primjerice i te kako bili oduševljeni filmom Vinka Brešana »Koja je ovo država?«, u kojem među ostalim (pazi sad ovo!) Hrvati iskopavaju lijes pokojnog predsjednika RH Franje Tuđmana, ali (da bude »ravnoteža«) i lijes ratnog zločinca Slobodana Miloševića! Ti isti i slični »kritičari« o tome su tada na veliko i naširoko pisali kako je riječ o »odličnom filmu«, kako je »Brešan opet pogodio temu« i tome slično. Za takvu jadnu i žalosnu produkciju čak nije ni važno koliko košta, za razliku od ozbiljnih filmova o Domovinskome ratu, u kojima se samo traži igla u hrpi sijena!
Vrdoljakovog »Generala« dosad je u kinima diljem Hrvatske pogledalo oko 100.000 gledatelja, a taj film s velikim uspjehom zasad je prikazan i u Australiji. To mu neće i ne mogu oprostiti.


Greške u partizanskim filmovima
Nadalje, te iste »kritičare« ne smetaju laži i falsifikati u »Dnevniku Diane Budisavljević«, a još manje pregršt glupih scena i dijaloga u filmu »Posljednji Srbin u Hrvatskoj«, gdje »zaražena voda pretvara Hrvate u zombije«.
Čudno je također što nikoga ne diraju greške u brojnim partizanskim filmovima, što se ti isti kao »remek djelima« dive filmovima poput »Mirko i Slavko« ili »Boško Buha«.
Sve u svemu, s obzirom da neki u vrijeme prikazivanja tv serije »General« na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) dobivaju osipe i proljev, predlažemo da za njih, »ekskluzivno«, u istom terminu HRT prikaže neke od filmova u kojima se veliča sve ono protiv čega smo se borili i zbog čega su tisuće ljudi dali svoje živote i zdravlje. (Tjedno HR.)
Dok ti drugi na koje ukazuje Mladen Pavković vide film ovako, parafrazirajući:
‘General’ više nalikuje kakvoj zbirci videoisječaka iz života generala Gotovine negoli filmu s cjelovitom pričom. Dojam je da je Vrdoljak zapravo snimao seriju, ali kad je već obećao i film, u njega je ubacio samo ficleke koji mu se najviše sviđaju.
Najnoviji Vrdoljakov film, ‘General’, film o životu generala Ante Gotovine, nije baš požnjeo neki veliki uspjeh na pulskom filmskom festivalu, ni kritičari baš ne pjevaju jednoglasne hvale. Naravno, s obzirom da je riječ o istaknutom zapovjedniku iz Domovinskog rata i o ličnosti na koju se kunu svi veliki domoljubi i branitelji, autori filma već unaprijed imaju spreman protuargument svakoj kritici. To pljuju svi oni koji ne vole Hrvatsku, ne poštuju dignitet Domovinskog rata i tako dalje.
No čak i ako se zanemare sve ideološke priče, film ‘General’ jednostavno je loš. Loše je scenaristički posložen, zbrkan je, nejasan i iz njegova se gledanja stječe dojam da je Vrdoljak zapravo snimao seriju, u kojoj je vjerojatno priča nešto potpunije i logičnije ispričana, a onda je, kad je već obećao i film, namontirao one ficleke iz serije koji su mu najdraži. Ili već nešto slično.
Prva i osnovna pogreška ovoga filma jest to da pretpostavlja da svi već znaju glavne pojedinosti generalova života. Svi znaju da je bio u Legiji stranaca, svi znaju kako se pridružio Hrvatskoj vojsci u Domovinskom ratu, svi znaju koji mu je bio ratni put, svi znaju da se dvaput ženio i da ima dijete s još jednom ženom… Sve je to u filmu zbog toga tako ovlaš pokriveno da bilo koja osoba koja, recimo, baš i ne zna sve te pojedinosti, mora iz kina izaći zbunjena. Kakva je ono kolumbijska sapunica na početku? – upitat će se, jer je brak Ante Gotovine s njegovom prvom ženom snimljen upravo u maniri takvih serija. Tko li je, dođavola, Armand Assante? – jer je u nekim dijalozima naznačeno da to NIJE Ximenin otac, ali nigdje nije objašnjeno zašto je prisutan u svim kjučnim trenucima Ximenina i Antina braka. Kako je Gotovina znao što su točno razgovarali i kako se ponašali Bobetko i ‘Ilija’ prije nego što se ovaj drugi upucao u Bobetkovu uredu? – zbunit će se svatko nakon što odgleda tu podulju, lekcijama o Hrvatima i Srbima u ratu ispunjenu scenu…


I.t.d., Lijevo i Desno…
I dalo bi se tako u nedogled… Strana A i strana B., za i protiv filma, da ne kažem koju više o Stranama za i protiv. Po meni imao je Vrdoljak i daleko boljih filmskih ostvarenja, jer je neupitno unutar naše filmske umjetnosti i ne samo naše, za skinuti kapu pred njim i nakloniti se. Film General je prijeko potreban film. Trebaju nam filmovi o Junacima Domovinskoga rata. Treba nam film General i uz sve » male izvedbene falinke«, ovo je neupitno velik film, više je toga odličnoga. Ovaj film je svjedočanstvo o veličini jednoga čovjeka, o veličini Domovinskoga rata, o progresu karaktera, o nama, o krvlju plaćenoj slobodi, o agresiji, o agresoru. Da se ne zaboravi.
Kad sam se jednom prigodom, nedavno, sreo s Generalom Antom Gotovinom nisam izdržao ne upitati ga je li gledao film? General je onako na sebi svojstven način smireno odgovorio:
– Rekao sam Tončiju da ga neću gledati.


IZNIMNA GLEDANOST
Vrdoljakovog »Generala« dosad je u kinima diljem Hrvatske pogledalo oko 100.000 gledatelja, a taj film s velikim uspjehom zasad je prikazan i u Australiji. To mu neće i ne mogu oprostiti