Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Izgubili smo samo na jednim izborima u četiri godine

10.01.2020. 07:00


Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Zadar Joso Nekić javio se Zadarskom listu s molbom da se objavi odgovor na članak u našoj novini od 8. siječnja 2020. godine pod naslovom ''Nekić: Odluku o kandidaturi za predsjednika GO-a donio sam davno''.
Naveo je kako novinarka u tekstu navodi da je ''HDZ u Zadru izgubio kvartovske izbore, potom preferencijalno i europarlamentarne, a sada i predsjedničke izbore…''
Također navodi ''Naime, ukoliko prihvatimo obrazloženje da je riječ o izborima za koje se prvenstveno provodi nacionalna kampanja, pitanje je što je s kvartovskim izborima. Na njima je HDZ izgubio glavni gradski kvart, Poluotok…''
Iz navedenog je potpuno razvidno kako je u tekstu navedeno niz netočnih podataka i pokazano elementarno nesnalaženje u tumačenju izbornih rezultata i političkih odnosa. Također je potpuno vidljivo kako je čitav članak napisan bez potrebne profesionalne distance, što je jedan od uzusa novinarskog kodeksa.


Činjenice govore drugačije
U posljednjem izbornom ciklusu, u gradu Zadru, od tzv. kvartovskih do predsjedničkih izbora činjenice su uvelike drugačije od onoga što se u tekstu navodi.
Parlamentarni izbori održani su 2016. godine. HDZ je osvojio 39,03 posto ili 12.159 glasova, a SDP 33,24 posto ili 10.356 glasova. Dakle HDZ je pobijedio.
Poslije toga su, 2017. godine, bili lokalni izbori na kojima je HDZ sa svojim koalicijskim partnerima, ostvario uvjerljivu pobjedu i ima debelu većinu u Gradskom vijeću (18 vijećnika, a potrebna natpolovična većina je 16 vijećnika). HDZ-ov kandidat za gradonačelnika je izabran već u prvom krugu. U samom gradu HDZ je ostvario pobjedu i za Županijsku skupštinu i za župana koji je zahvaljujući tome rezultatu također izabran već u prvom krugu.
Na izborima za mjesne odbore 2018. godine, HDZ-ova koalicija imala je liste u 29 mjesnih odbora. Naša koalicija s našim koalicijskim partnerima ima većinu u 21 vijeću mjesnih odbora. Zar to nije pobjeda ili bi HDZ i koalicijski partneri trebali imati većinu u svim vijećima mjesnih odbora da bi se reklo kako je to pobjeda. Isticati samo jedan mjesni odbor u kojem smo izgubili izbore nasuprot ogromnom povjerenju naših građana koje su nam ukazali u najvećem broju mjesnih odbora u kojima je naša koalicija imala uspjeh sa svojim listama je nekorektno. Na ''kvartovskim izborima'' HDZ i koalicijski partneri su pobijedili jer imaju većinu i predsjednike u 58 posto svih vijeća mjesnih odbora.


Odgovornost stranačkih organizacija
Dakle, na lokalnim izborima i izborima za vijeća mjesnih odbora lokalne stranačke organizacije su najodgovornije. Ukupan uspjeh ili neuspjeh je na njima.
Prvi put čujem kako se izbori preferencijalno gube ili dobivaju. Izbori se gube ili dobivaju ukupnim rezultatom, a neki kandidat može zbog više preferencijalnih glasova preskočiti na svojoj listi bolje rangiranog kandidata. Ali novinarka pita ''kako je moguće da je na europarlamentarnim izborima u svibnju prošle godine najviše preferencijalnih glasova u Zadru i županiji dobila predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić, za čiju podružnicu u Zadru jedva da itko zna.''
HDZ je na izborima za EU parlament u Zadru osvojio 25,06 posto ili 4161 glas, a SDP 21,38 posto ili 3550 glasova. Je li to poraz ili pobjeda? I upravo veliki broj preferencijalnih glasova gospođe Ruže Tomašić na listi koja je izgubila, odnosno manji broj preferencijalnih glasova HDZ-ovih kandidata, na listi koja je pobijedila, govori o uspješnoj organizaciji, organizaciji koja je dakle, pogurala čitavu listu, a ne kako se pokušava imputirati suprotno. Usput, možda mi na europarlamentarnim izborima 2018. godine nismo ostvarili uspjeh kakav smo priželjkivali jer imamo četiri zastupnika, a priželjkivali smo pet, ali politika se ne vodi za taj dan ili za tu 2018. godinu. Politika se vodi i za budućnost. Naša lista za budućnost je iznjedrila dvojicu fenomenalnih mladih ljudi kakvih nije bilo niti ih ima i na jednoj drugoj listi. Po mom mišljenju to je puno veći dobitak, nego ''gubitak'' jednog zastupničkog mandata.




Predsjednički izbori
I na kraju, da, izgubili smo predsjedničke izbore. Dakle, od svih izbora koji su bili u ovom izbornom ciklusu HDZ je u gradu Zadru pobijedio na svim izborima, a izgubio samo na jednim izborima. Jedine predsjedničke izbore koje smo dobili poslije smrti dr. Franje Tuđmana bili su izbori u drugom krugu prije pet godina kada je gospođa Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila vrlo tijesnim rezultatom gospodina Ivu Josipovića. Nažalost, možemo konstatirati kako smo u gradu Zadru na predsjedničkim izborima više gubili nego dobivali. Predsjednički izbori su vrlo specifični i potpuno drugačiji od svih drugih izbora, visoko su personalizirani i provodi se nacionalna kampanja. Ne navodim ovo kao opravdanje, već samo kao političku činjenicu koja onda ima drugačiji utjecaj na lokalne organizacije i njihov rad. Već sam u medijima izjavio, kada su u pitanju posljednji predsjednički izbori, kako mi svi u HDZ-u, od predsjedničke kandidatkinje do predsjednika temeljnih ogranaka, osjećamo odgovornost za izgubljene izbore. Mi znamo, kada se gube izbori, kako ih gubimo svi i kada se izbori dobivaju, kako ih dobivamo svi.
U tom duhu zajedništva zadarski HDZ djeluje dugi niz godina, HDZ se čitavo vrijeme bori za povjerenje građana radeći za bolji i ljepši Zadar, a tako će i nastaviti, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Joso Nekić, prof.