Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kompjuterska prošlost Zadra na jednom mjestu

10.01.2020. 15:15


Jučer je u Edukativnoj dvorani Kneževe palače, u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, otvorena izložba pod nazivom "Povijest kompjutera kroz zadarsko gospodarstvo." Riječ je o nesvakidašnjoj izložbi autora Željka Škare koja daje pregled tehnološke revolucije u gradu Zadru, odnosno donosi prikaz polustoljetne kompjutorizacije u Zadru.
Izložba, koja se sastoji od originalnih eksponata, sadrži četiri dijela, a to su mehanička računala i pomagala od pedesetih godina do danas, elektronička računala zadarskih tvrtki, kućna računala iz osamdesetih godina i PC računala s kraja osamdesetih, te kutak sa živim računalima iz osamdesetih s igricama.


Eksponati stari pet desetljeća
Od zadarskih instalacija, najznačajniji su eksponati stari pedesetak godina, koji su svjedoci kompjuterizacije zadarskih tvrtki, koja je išla u korak sa svijetom, u prvom redu Tankerske plovidbe i Dalmatinske banke iz Zadra. Izložbu upotpunjuju i povijesna računala s FER-a.
Kako je na otvorenju izložbe istaknuo autor izložbe Željko Škara, 90 posto građana nikad nije vidjelo većinu eksponata s izložbe, te im je ovo jedinstvena prilika da zavire u kompjutersku prošlost Zadra.


"Izložba prati tehnološki razvoj u posljednjih pola stoljeća i donosi paralelno prikaz od kompjuterske ideje i razvoja elektroničke industrije. Kroz izložene predmete može se vidjeti kako se elektronička industrija odrazila na zadarsku sredinu.
Željko Škara




– Izložba prati tehnološki razvoj u posljednjih pola stoljeća i donosi paralelno prikaz od kompjuterske ideje i razvoja elektroničke industrije. Kroz izložene predmete može se vidjeti kako se elektronička industrija odrazila na zadarsku sredinu, kazao je autor izložbe Željko Škara i naglasio kako su se mnogi pojavom računala opirali tehnološkom razvoju, no da je on nezaustavljivo napredovao.


Zadar je pratio razvoj tehnologije
– Treba istaknuti i da uređaji koje su kupovale ondašnje zadarske tvrtke nisu ostale prazne "kašete", kao što je to bio slučaj u nekim drugim hrvatskim firmama, već su "proradile", pa je računarski hardware bio stavljen u funkciju zadarskog gospodarstva. Zadar je i u to vrijeme bio "in" sa svijetskim tehnologijama, kazao je Željko Škara i dodao da su od svih firmi koje su u Zadru poslovale u prvim godinama pojave kompjutera, preživjele samo dvije tvrtke – Tankerska plovidba i Dalmatinska banka, danas OTP banka, uz javnu tvrtku Elektru.
Na izložbi građani tako mogu vidjeti doista rariterne primjerke poput mehaničkog i elektro kalkulatora iz 50-tih 60-tih i 70-tih godina, mini kompjutera iz 1970. IBM SYSTEM3, mikro kompjutera '80. DIGITAL, bankarskog kompjutera iz 1980. OLIVETTI, TERMINALI ISKRA DELTA IZ 1980. MODEMI, MEMORIJE, DISKOVI, MREŽE IZ 1980. PC IBM XT IZ '80. i dr.
Izložba će biti otvorena do 10. veljače.