Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stipe Bjeliš “otkantao” Bandića, odlazi Suverenistima

10.01.2020. 06:30


Nakon što je Milanu Bandiću u zadarskoj Županijskoj skupštini pretrčalo troje nezavisnih vijećnika, na četvrtog, Stipu Bjeliša, računalo se kao na gotovu stvar. Time bi zagrebački gradonačelnik u svega mjesec dana u svoje krilo dobio čak četvero zadarskih vijećnika, što je politički biznis rijetko viđen i na ovim prostorima.
No Bjeliš je u konačnici "otkantao" Bandića te se pridružio političkoj opciji u ovom trenutku najbližoj njegovu svjetonazoru – Hrvatskim suverenistima. Za Bjeliša je ovo očito logičan nastavak njegova dosadašnjeg političkog rada koji se kretao uglavnom oko stranaka desnog političkog spektra, a u kojemu za Bandićevu stranku – koja koketira malo s desnima, malo s lijevima – nije bilo mjesta. Iskreno govoreći, pozicija predsjednika Stranke rada i solidarnosti, nakon poraza njegove miljenice Kolinde-Grabar Kitarović, više nije tako bajna, o čemu govori i odlazak saborske zastupnice iz Bandićeva Kluba zastupnika. Ana Komparić-Devčić otišla je zbog, kako je izjavila, Bandićeve "priklonjenosti vladajućoj većini".


Oduvijek sam bio demokršćanin
Bjeliševa "košarica" Bandiću stoga je poremetila njegovo skupljanje lokalnih vijećnika te će se zagrebački gradonačelnik, želi li povećati svoju zbirku ovdašnjih vijećnika, morati okrenuti nekom drugom. Naime, odlazak stranci Hrvoja Zekanovića potvrdio nam je sam Bjeliš, koji ne samo da ne vidi političku budućnost pod skutama zagrebačkog gradonačelnika, već se s kolegama iz Zadra sprema na ozbiljan proboj Suverenista na lokalnoj poliitčkoj sceni. Pritom ipak napominje kako više neće ni za jednu stranku potpisati pristupnicu.
– To se od mene, hvala Bogu, niti ne traži, ja i kolega Darko Pedić iz Hrasta jako dobro surađujemo na suverenističkoj platformi okupljajući sve ljude koji razmišljaju po tom programu, kaže Bjeliš, otvoreno pojašnjavajući zašto je odbio Bandića:
– Imao sam ponuda iz njegove stranke, kao i iz HDZ-a i još nekih, ali to me ne zanima. Bandić mi niti svjetonazorski nije blizu, pa o tome nisam niti razmišljao. Kako kaže jedna šala o njemu: on je čovjek koji će ujutro doručkovati s Papom, a poslijepodne ručati s Titom. To je čovjek koji se prilagođava svakoj situaciji, a ja sam definitivno suverenist. Kroz prošlost sam mijenjao stranke, ali nikad nisam mijenjao svoja politička uvjerenja, naprotiv, moj je svjetonazor uvijek bio demokršćanski. Ali ovdje ipak treba istaknuti da danas više nema te stroge podjele na lijevo i desno, globalističko ili suverenističko, napominje Bjeliš. Evo što pak kaže na pitanje može li lokalna desnica okupljena oko platforme Suverenista napraviti nešto ozbiljno do parlamentarnih izbora i ugroziti vladajuću stranku:


Najvažniji su mi projekti
– Definitivno se pokazalo da desnica sve više jača iako je, kako sam već napomenuo, teško postaviti strogu crtu između njih, što je i trenutačni problem Vlade Andreja Plenkovića. Predsjednik HDZ-a zapravo je globalist, a preko 90 posto članova HDZ-a je suverenističko. Što se tiče mojega angažmana na platformi Hrvatskih suverenista, uz takav svjetonazor više od svega zanimaju me projekti te gospodarska i osobito demografska slika, ističe Bjeliš.




»Uz poznati svjetonazor Hrvatskih suverenista više od svega zanimaju me projekti te gospodarska i osobito demografska slika. Na lokalnoj razini ionako puno više dolaze do izražaja pitanja projekata i općenito razvoja grada
Stipe Bjeliš, županijski vijećnik


Iako Suverenisti u Zadru nemaju stranačkih prostorija, on u tome ne vidi osobit problem iz razloga što se neće organizirati na klasičan način stranaka koje imaju svoje predsjednike, zamjenike i tajnike. Bjeliš čak kaže kako ni njega osobno ne zanima stranka, već ideologija, pojašnjavajući na koje sve stranke računaju:
– O tome će prije svega odlučivati rukovodstvu u Zagrebu. Primjerice, Most je svjetonazorski malo drugačiji jer imaju članova koji se izjašnjavaju za abortus, a neki su protiv, te najprije sami moraju odgovoriti na svjetonazorska pitanja. Zna se kakav je stav Suverenista vezano za pobačaj, demografiju, migracije i ostala važna pitanja, što ipak manje dolazi do izražaja na lokalnom nivou. Tu je za mene puno važnije pitanje projekata i općenito razvoja grada. Dobrodošli su nam, dakle, svi ljudi sličnog svjetonazora, a prednost je naše platforme upravo to što članovi ne trebaju biti istog svjetonazora, poručuje na kraju Bjeliš.
Bit će zanimljivo pratiti što će ova desna platforma uspjeti napraviti do parlamentarnih izbora, s obzirom na očito velike ciljeve za Zadar i županiju, a osobito to hoće li pridobiti kakava poznata lokalna imena. Zacijelo računaju i na HDZ-ovce nezadovoljne koketiranjem svoje stranke s desnicom, ali i na nezadovoljnike ostalih stranaka u gradu i županiji.


Od Bandićeve stranke u Zadru ni traga ni glasa
Iako je prije mjesec i pol dana Bandić u Zadru slavodobitno predstavio svojih troje županijskih vijećnika, Dragu Čulinu, Mladena Meštrovića i Kseniju Gregov, od njegove stranke otad ni traga ni glasa. Ivana Jusupa, Bandićeva povjerenika za Zadar, stoga smo pitali rade li na stranačkoj infrastrukturi, prije svega otvaranju kakvih prostorija?
No, Jusup nije bio raspoložen za razgovor, upućujući nas na središnjicu u Zagrebu i tek kratko rekavši: "Ne bih davao nikakve izjave".
Šteta, jer otkako su krenuli u osnivanje podružnice, a pogotovo uoči predsjedničkih izbora, od njih ni traga ni glasa. Nikakvih priopćenja, press konferencija ili ičeg sličnog čime bi javnosti dali do znanja da u Zadru ipak postoje. Želi li ojačati svoju organizaciju u Zadru, Bandić će morati pronaći ipak bolju komunikaciju s javnošću.