Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uranija: Tražit ćemo reviziju i podnijeti tužbu zbog dugotrajnosti postupka i povrede Stečajnog zakona

10.01.2020. 10:30


Viskoki trgovački sud odbacio je žalbu bivših radnika propale autoprijevozničke tvrtke Croatia Zadar Line na rješenje Trgovačkog suda u Zadru kojim im je odbijen zahtjev za isplatu potraživanja iz sredstava stečajne mase. Nakon 20 godina sudovanja, prosvjedovanja i traženja pravde posredstvom sindikalnih povjerenika iz Sindikata prometa i veza pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), agonija 74 radnika se nastavlja, ali i pravna bitka za ostvarivanje prava. Potvrdio nam je to Vedran Uranija, sindikalni povjerenik i pravni zastupnik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar najavljujući ujedno i daljnju borbu pred Vrhovnim i Ustavnim sudom RH te Europskim sudom pravde u Strasbourgu.


Radnicima prekršena ljudska prava
– Jučer smo saznali za odluku VTS-a koja je nepovoljna za radnike i dogovorili se oko daljnjih radnji. Nema odustajanja. Prvo što ćemo učiniti je uputiti zahtjev za revizijom postupka Vrhovnom sudu, a istovremeno i europskom sudu. Ova odluka jeste pravomoćna, ali ne i konačna. Imamo mogućnost, ukoliko revizija ne donese pozitivne pomake za radnike, obratititi se i Ustavnom sudu. Prostor za daljnju borbu imamo po dvije osnove – zbog dugotrajnosti postupka čime su prekršena prava ovih radnika na razuman rok suđenja i zbog povreda Stečajnog zakona, kaže Uranija dodajući kako je nedavno, nakon osuđujuće presude bivšem premijeru Ivi Sanadaru, spomenuto kako su prekršena njegova ljudska prava jer je postupak trajao deset godina pa je upitao što je onda s ovim radnicima koji dvostruko duže čekaju pravdu.
Uranija je podsjetio na kronologiju stečajnog postupka pokrenutog davne 2000. godine i zaključenje 3,5 godine kasnije bez rješenja za radnike.
– Već 16 godina vode se razni postupci nad stečajnom masom tvrtke. Postojale su nekretnine za koje su se vodili sporovi i koje se pokušavalo unovčiti. Lani je uz mukotrpan trud radnika i sindikata konačno prodan autobusni kolodvor u Benkovcu, a prije par mjeseci i onaj u Obrovcu. Utrženo je oko 1,7 milijuna kuna čime bi se namirio dio radničkih potraživanja, no sud im je to odbio. Zanimljivo je da se ništa nije događalo na sudu sve dok nije sjeo novac na račun stečajne mase, kaže Uranija podsjećajući i na propust u podnošenju zahtjeva za isplatu radnika po otvaranju stečaja. Kaže kako je tadašnja sindikalna povjerenica angažirala odvjetnički ured preko kojega je zahtjev radnika upućen sa zakašnjenjem od tri godine. No stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro radnicima je ipak priznao njihova potraživanja, ali ne i sud u Zadru. Uranija je kazao kako se vode sudski postupci i za krug nekadašnje tvrke na koji se temeljem fiducijalnog prava upisala tvrtka Čazmatrans, iako je potraživanje bilo daleko manje od vrijednosti cijelog kruga. Također, podsjetio je i na spor vezan uz Stari autobusni kolodvor na Poluotoku.


Idu na Markov trg i kod predsjednika RH
– Neprihvatljiva je ovakva odluka nakon tolikih godina. Jasno nam je da je zahtjev radnika poslan izvan roka, ali ne i da je taj rok jedina stavka koju sudovi uzimaju u obzir. To jednostavno nije pravda, kaže Uranija i najavljuje da će radnici, kako su to i najavljivali, održati prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu i tražiti da ih primi predsjednik VTS-a Đuro Sessa te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Njima su se već i obraćali pismeno, kao i sada bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ali kaže kako od predsjednice nikada nisu dobili nikakav odgovor.
– Kako je sada izabran novi predsjednik, obratiti ćemo se njemu odmah nakon inaguracije i zatražiti da nas primi. Očekujemo da će imati više sluha od njegove prethodnice. I ponavljam, samo tražimo potporu, a ne nikakvo uplitanje u rad sudova, poručuje Uranija.




NE ODUSTAJU
Radnici će zatražiti reviziju postupka, podnijet će tužbu europskom sudu, zatražiti primanje kod predsjednika VTS-a, ministra pravosuđa i predsjednika RH.