Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uživat će se u najmasovnijem dječjem karnevalu, međunarodnim povorkama te tradicijskom i dramatičnom spektaklu paljenja karnevala

11.01.2020. 14:00


Tko nije bio, mora doći i doživjeti Virske maškare! Od 25. siječnja do 25. veljače na otoku će trajati manifestacija Virske maškare 2020., odnosno tradicijski i estradni spektakl s najdužom tradicijom u Zadarskoj županiji. Bit će svega u gotovo pet tjedana trajanja i vladanja maškara na Viru: zastrašujućih te maštovitih maski i kostima, obilaska otočnih naselja i pjevanja susjedima uz koji zalogaj i pokoji dišpet, vrhunske zabave s omiljenim estradnjacima, paljenja Karnevala uz procesiju kakva se po ludosti i dramatičnosti rijetko viđa, međunarodnih maškara i šašavih Karnevalskih igara, a po običaju će više od 1.200 djece i njihovih teta pohoditi otok na Dječjem karnevaliću.


Maškarana republika
Manifestaciju će otvoriti Jasmin Stavros, a uživat ćemo još u koncertima grupe Calypso, grupe Dilema, potom nastupu Minee na jednom od najmasovnijih dječjih karnevala u Hrvatskoj, pa grupe Vista na međunarodnim karnevalskim povorkama, nastupu Mladena Grdovića, grupe Zaratino i za kraj na koncertu Maje Šuput. Riječ je o izvođačima koji na Viru tradicionalno nastupaju u vrijeme uspostave Maškarane Republike i službene primopredaje ključeva lokalne vlasti, a manifestacija će još ponuditi zimsku verziju popularnih City Games s nastupima najjačih hrvatskih timova. Kao i uvijek, na tradicijskom dijelu ovog karnevalskog eventa maškarane skupine obilazit će virska naselja, spremat će se i vrhunski karnevalski gulaš, dok će posljednjeg dana virski Karneval platiti za sve grijehe u posljednjem i dramatičnom činu petotjednog spektakla.
– U ovogodišnjem smo programu Viranima i svim posjetiteljima manifestacije ponudili odabrane i svima omiljene estradne zvijezde i izvođače, koji će nas zabavljati svake subote te ostalim danima kada budu događaji na Virskim maškarama. Imat ćemo i Karnevalske igre, Dječji karnevalić i međunarodnu povorku, pa vjerujem kako će svi uživati – najavljuje virski maškarani spektakl event menadžerica Vir turizma Darija Zrilić.


Spoj tradicije i suvremenoga
Virska destinacijska kompanija potrudila se oko izvođača i zabave koja će se odvijati na Ljetnoj pozornici uz restoran Kotarina, dok će sami Virani održavanjem tradicije i običaja otoka Vira, kao i uvijek, stvoriti posebnu atmosferu tijekom karnevalskih dana.
– Virske maškare moderni su event, odnosno spoj virskih običaja, tradicije, dječjeg i zabavnog programa, kako bi svima bio privlačan, ali će tradicijski element biti izvoran i onakav kakav je po usmenoj predaji bio još u 19. stoljeću – napominje event menadžerica Zrilić.
Na svoje će doći i najmaštovitije kostimirane ili maškarane osobe, jer iz Vir turizma najavljuju kako će i ove godine na Virskim maškarama svake subote nagrađivati najbolje maske. Voditelj programa Virskih maškara 2020. svih dana karnevalskih događanja na Viru bit će popularni zadarski zabavljač Igor Jelenić Toto, događaj organiziraju Vir turizam i Udruga Vizera uz sudjelovanje općinskih poduzeća Vir održavanje, Čisti otok i Vir zaštita, dok je sponzor karnevalskog eventa Općina Vir.




Pjevaju Jasmin Stavros, Mladen Grdović, Maja Šuput,…
Evo cijelog programa Virskih maškara 2020. s rasporedom događanja i satnicama. 25. siječnja (20 sati): Otvorenje Virskih maškara, koncert Jasmina Stavrosa. 1. veljače (20 sati): Koncert grupe Calypso. 8. veljače (20 sati): Karnevalske igre, koncert grupe Dilema. 13. veljače (10 sati): Dječji karnevalić uz Mineu. 15. veljače (20 sati): Međunarodna karnevalska povorka, koncert grupe Vista. 22. veljače (20 sati): koncert Mladena Grdovića. 23. veljače (20 sati): koncert grupe Zaratino. 25. veljače (19 sati): Paljenje Karnevala, koncert Maje Šuput.