Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DUKIĆ: Radi se o osobnom propustu koji je u međuvremenu korigiran

09.01.2021. 09:38


Povjerenstvo za odlučivanju o sukobu interesa na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku u predmetu zadarskog gradonačelnika Branka Dukića. Kako saznajemo od glasnogovornice Martine Jurišić, utvrđeno je da gradonačelnik u imovinskoj kartici nije prijavio sve primitke koje mu je isplatila Opća bolnica Zadar:
– Temeljem Zakona o sprječavanju sukoba interesa izrečena mu je sankcija od 2.500 kuna koju može platiti u dvije rate. Gospodin Dukić u obrazloženju se pozvao na odluku Povjerenstva kojom može obavljati posao liječnika, no u toj mu je odluci izričito navedeno da mora prijaviti prihode dobivene obavljanjem tih poslova – kaže Jurišić.


Želio izbjeći sukob interesa
Naime, želeći izbjeći mogući sukob interesa, gradonačelnik Zadra, saznajemo u Povjerenstvu, još 28. lipnja 2017. godine podnio je zahtjev za davanjem mišljenja u kojem je naveo da dužnost gradonačelnika Grada Zadra obnaša profesionalno te od Povjerenstva traži mišljenje može li zaključiti Ugovor o dopunskom radu s Općom bolnicom Zadar. Na temelju tog ugovora Dukiću je i odobreno kako može raditi najviše 180 sati godišnje i ostvariti naknadu u iznosu od 116 kuna bruto po satu:
– Dužnosnik je dana 21. kolovoza 2017. godine dodatno dostavio Povjerenstvu nacrt predmetnog ugovora o dopunskom radu. Uvidom u dostavljeni ugovor Povjerenstvo je utvrdilo da nije riječ o poslovima koje dužnosnik obavlja kao redovito i stalno zanimanje, već će dužnosnik poslove doktora medicine obavljati povremeno te je na danas održanoj sjednici Povjerenstvo dalo mišljenje da sukladno članku 13. stavku 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa nema zapreke da dužnosnik Branko Dukić, istovremeno uz profesionalno obnašanje dužnosti gradonačelnika Zadra, obavlja poslove doktora medicine, specijalista ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici Zadar na temelju Ugovora o dopunskom radu sklopljenog s navedenom ustanovom – navode u Povjerenstvu obrazlažući odluku o odobrenju rada gradonačelnika u Općoj bolnici.
Dukić pak napominje kako je do ovog propusta došlo nenamjerno te kako podmiruje sve svoje obveze temeljem ovih prihoda:


Plaćeni svi porezi
– Radi se o mom osobnom propustu koji je u međuvremenu korigiran, ali istina je da u trenutku o kojem Povjerenstvo govori to nije bilo na pravi način evidentirano. Nemam što nego platiti kaznu. U početku mandata gradonačelnika od Povjerenstva sam tražio dozvolu za rad u bolnici, što mi je je i odobreno. Sve ove četiri godine radim dva puta mjesečno na Odjelu ginekologije, a ponekad i više, ovisno o potrebama. Ta naknada služi i za plaćanje članarine Hrvatskoj liječničkoj komori i Zboru liječnika. Na cijeli taj iznos plaćeni su svi porezi, o čemu Porezna uprava ima sve podatke – kazao nam je gradonačelnik Dukić.