Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

HNK ZADAR Želimir Terkeš preuzeo dirigentsku palicu, Dragan Blatnjak mu asistira

09.01.2021. 09:11


Momčad sa Stanova dobila je novog tenera, od jučer to je Želimir Terkeš, a njegov pomoćnik bit će Dragan Blatnjak. To je vijest koja je jučer u ranim poslijepodnevnim satima objavljena na službenim stranicama Hrvatskog nogometnog kluba Zadar čime je Josip Butić prestao biti trenerom seniorske momčadi HNK Zadar. U daljnjem tekstu objave stoji da je "dosadašnjem treneru seniorske momčadi Josipu Butiću istekao je ugovor krajem studenog, a ovim putem mu se zahvaljujemo na dosadašnjem radu i želimo puno sreće i uspjeha u daljnjoj karijeri". također je navedeno da je UO HNK Zadra na sjednici donio odluku o imenovanju Želimira Terkeša za novog trenera seniorske momčadi kluba te da je predsjednik Damir Knežević s Terkešom potpisao ugovor koji je odmah stupio na snagu, Navodi se da će "novi trener momčad povesti na pripreme kad to dopuste epidemiološke prilike, najvjerojatnije 1.veljače te da je "Terkeš je za svog pomoćnika odabrao Dragana Blatnjaka koji je od ranije zaposlen u klubu, točnije u Školi nogometa".


Zadarske nogometne legende
Želimir Terkeš i Dragan Blatnjak su itekako poznata lica ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu u Krševanovom gradu jer je riječ o svojevrsnim legendama NK Zadra, igračima koji su ostavili dubok trag u povijesti momčadi sa Stanova. Dovoljno je istaknuti da je Terkeš kao napadač Zadra bio najbolji strijelac Prve HNL, a Dragan Blatnjak je nakon igranja na Stanovima i u redovima splitskog Hajduka napravio zavidnu nogometnu karijeru igrajući u ruskim prvoligašima. Želimir Terkeš je trenerski zanat pekao u redovima bugarskog prvoligaša Lokomotiva iz Plovdiva gdje je bio pomoćnik Bruni Akrapoviću s kojima je taj klub prvi put u svojoj povijesti osvojio bugarski kup. Terkešu će angažman na klupi Zadra biti prvi u ulozi glavnog trenera i na tom putu možemo mu poželjeti puno sreće.
– Mogu vam potvrditi da sam od danas (op.a. jučer) novi trener HNK Zadra – kazivao nam je jučer Želimir Terkeš koji nam se javio nedugo nakon što je na službenim stranicama osvanula vijest da preuzima dirigentsku palicu momčadi sa Stanova.
– Zahvaljujem se Klubu na ukazanom povjerenju i nadam se da će ta suradnja na obostrano zadovoljstvo biti na visokoj i učinkovitoj razini. Posebno sam zadovoljan što ću na klupi surađivati sa svojim dugogodišnjim prijateljem i bivšim suigračem Draganom Blatnjakom. Jedino što u ovome trenutku želim je da što prije krenemo s treninzima, naravno, u skladu s propisanim mjerama uvjetovanima pandemijom koronavirusa.


Upoznavanje momčadi
Terkeš je dodao da u ovome trenutku najprije mora upoznati momčad, s naglaskom da ona za njega nije potpuna nepoznanica.
– Najprije treba vidjeti kada ćemo krenuti s pripremama. Što se tiče momčadi, ove iskusnije igrače znam jer sam s mnogima igrao u istoj momčadi. Što se tiče ostalih, tek ih trebam upoznati i onda ću imati potpunu sliku o njihovim igračkim mogućnostima. Naravno, to će najlakše biti uočiti i vidjeti na treninzima. Tek tada ćemo vidjeti što i kako dalje. Primarni cilj je naravno plasman u Treću HNL, a o svim ostalim dugoročnim planovima imat ćemo dovoljno vremena razgovarati u budućnosti – kazao je u kraćem telefonskom razgovoru novi Zadrov strateg.
I Dragan Blatnjak je iskazao zadovoljstvo povratkom na klupu Zadra, ovoga puta u ulozi pomoćnika.
– Drago mi je da sam dio projekta novoga Zadra i čast mi je biti u timu mog dugogodišnjeg prijatelja i bivšeg suigrača Želimira Terkeša s kojim sam osim u Zadru igrao i u reprezentaciji BiH. Čeka nas dosta posla i nadam se da ćemo svi skupa pridonijeti napretku kluba. Trebamo zasukati rukave i vratiti Zadar u Treću ligu, a nakon toga u godinama koje slijede tamo gdje ga svi želimo vidjeti u budućnosti na nogometnoj karti Hrvatske – kazao je Blatnjak.




»Drago mi je da sam dio projekta novoga Zadra i čast mi je biti u timu mog dugogodišnjeg prijatelja i bivšeg suigrača Želimira Terkeša
Dragan Blatnjak


Terkeš za NK Zadar odigrao 259 utakmica
U sezoni 2007./08. Terkeš je s 21 golom bio najbolji strijelac Prve HNL, što je prvorazredni pothvat. Ukupno je Terkeš u Prvoj HNL za NK Zadar odigrao 156 utakmica (ima i 15 za Inter Zaprešić) na kojima je postigao 44 gola. Računajući Prvu, Drugu i Treću ligu u 259 službenih utakmica u dresu Zadra postigao je 80 golova. Igračku karijeru završio je u sezoni 2017./18. u kojoj je Zadar bio u Trećoj HNL. Na ljestvici svih strijelaca u povijesti Prve HNL na diobi je 55. mjesta koje dijeli s legendama domaćih travnjaka, Ardianom Koznikuom, Dumitruom Mituom i Nikolom Šafarićem. Dakako, Terkeš, koji na Stanovima (s kratkim prekidima) skoro desetljeće i pol, uvjerljivo je najbolji strijelac Zadra u 20 sezona koliko je klub sa Stanova nastupao u Prvoj HNL. Drugi najbolji strijelac Zadra je Ivan Santini koji je s 25 golova na ukupno 156. mjestu.


Blatnjak s NK Zadrom ušao u Drugu ligu
Blatnjak je kao igrač u NK Zadar došao na polusezoni 2001./02. kada se klub nakon dvije sezone igranja u Drugoj ligi vratio među prvoligaše. Prije Zadra igrao je u matičnom Jadranu iz Ploča te u prvoj ligi Bosne i Hercegovine za Grude i Brotnjo, klub iz kojeg je i stigao u Zadar. Na Stanovima je proveo godinu i pol dana u kojima je odigrao 39 utakmica i postigao 12 golova. U sezoni 2002./03. s osam golova bio je najbolji strijelac kluba. Posljednju utakmicu za Zadar odigrao je na Stanovima 25. svibnja 2003. protiv Osijeka. Završilo je 3:2 za Zadrane, a Blatnjak se od plavog dresa oprostio pogotkom za 3:1 u 74. minuti. U ljeto 2003. odlazi u Hajduk za koji je igrao do 2006. godine, a potom je do 2012. igrao u prvoj ruskoj ligi (Khimki, Rostov). Karijeru je završio u Osijeku. Na klupi Zadra bio je četiri utakmice u Trećoj HNL u sezoni 2017./18. te je ušao u Drugu HNL. Osim Zadra trenirao je Raštane, biogradski Primorac i Zagoru.