ODGOJ I OBRAZOVANJE Stari projekti se nastavljaju, a kreće se i s nekim novima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Unatoč krizi Grad ne odustaje od započetih projekata u školstvu
Zavisno od epidemiološke situacije odustat ćemo samo od onih programa koje neće biti moguće organizirati ''uživo'' s obzirom na broj sudionika, kao što su Dani izvannastavnih aktivnosti, ali sve programe koje smo naveli u našem programu javnih potreba za 2021. godinu realizirat ćemo. Među njima su i nabavka radnih bilježnica, prehrana u školi, produženi boravak, pomoćnici u nastavi, rekao je između ostalog Joso Nekić, pročelnik UP za odgoj i obrazovanje
Vedran SITNICA
Otvaranjem Centra Mocire povećat će se odgojni i obrazovni kapacteti

Koronakriza ostavila je traga u cijelom svijetu, kako u privatnim životima, tako i u poslovnom, ali i javnom sektoru. Nema djelatnosti ili usluge koju nije dotakla i stoga nas je zanimalo na koji su se način u Gradu Zadru prilagodili ovoj situaciji prilikom kreiranja programa javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu za ovu godinu te imaju li kakvih novosti i projekata s kojima kreću ove godine.

Šah u vrtiću

- Zavisno od epidemiološke situacije odustat ćemo samo od onih programa koje neće biti moguće organizirati ''uživo'' s obzirom na broj sudionika, kao što su Dani izvannastavnih aktivnosti, ali sve programe koje smo naveli u našem programu javnih potreba za 2021. godinu realizirat ćemo. Među njima su i nabavka radnih bilježnica, prehrana u školi, produženi boravak, pomoćnici u nastavi. Nadamo se kako će se preseljenje Latice u nove prostore Centra Mocire dogoditi što prije jer je nabava opreme u tijeku, te da ćemo vrlo brzo iza toga otvoriti Pčelicu za cjelodnevni redoviti program u kojem će biti dvije skupine vrtićkog i dvije skupine jasličkog uzrasta, rekao nam je Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo. Dodao je kako ove godine planiraju urediti prostor iznad postojećeg vrtića na Višnjiku kako bi osigurali nove vrtićke kapacitete.

Inače, od noviteta je naveo kako će tijekom 2021. godine, u okviru športskog programa u predškolskim ustanovama, započeti s novom športskom aktivnošću radnog naziva – "Šah u vrtiću". Pojasnio je kako je ova aktivnost trebala biti pokrenuta još prošle godine, ali to nije bilo moguće zbog organizacijskih poteškoća.

Kao još jednu novost Nekić je istaknuo kako je Upravni odjel za školstvo u suradnji s Inovativnim Zadrom d.o.o. krajem 2020. godine pokrenuo izradu digitalne platforme i aplikacije za korisnike stipendija Grada Zadra, s ciljem transformacije poslovanja te se time uključuje u trend "poslovanja bez papira".

- Digitalizacija sustava stipendija Grada Zadra omogućit će automatizaciju i poboljšanje poslovnih operacija, procesa i aktivnosti iskorištavanjem digitalnih tehnologija, te će sustav učiniti lako i brzo dostupnim svojim krajnjim korisnicima, učenicima i studentima, koji se služe suvremenim tehnologijama. Izrada aplikacije nastavlja se i u 2021. godini te će po završetku izrade uslijediti testno razdoblje, a potom primjena na novom natječaju za stipendije u 2021. godini, kao i na praćenju tijeka školovanja/obrazovanja postojećih korisnika, najavio je Nekić dodavši kako će i ove godine voditi računa o stipendiranju najboljih, ali i onih učenika i studenata koji su u lošijem imovinskom stanju.

Nastavlja se Mreža ZaDar

Nekić nam je rekao kako Grad i dalje nastavlja s projektom "Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtić po mjeri djece i roditelja" u kojem sudjeluju DV Radost, DV Sunce te pet vrtića drugih osnivača: DV Maslačak, DV Ribica, DV Šuškalica, DV Golubica i DV Klokan.

- Projekt "Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja", pripremljen je na temelju prethodno provedenih anketa kojima su roditelji iskazali potrebu za promjenom radnog vremena dječjih vrtića na području Zadra. Projekt izravno doprinosi usklađenju obiteljskih i poslovnih obveza roditelja. Partnerski vrtići će kroz ovaj projekt unaprijediti svoj rad organiziranjem produljenog boravka i smjenskog rada, sudjelovanjem na brojnim edukacijama te verifikacijama novih odgojno-obrazovnih programa poput Odgoja za održivi razvoj, Montessori programa, senzorne integracije, ranog učenja engleskog jezika i drugih. Kako bi se organizirao smjenski i produljeni rad angažirani su odgojitelji, stručni suradnici te djelatnici u tehničkom osoblju (kuhari, servirke, spremačice). Predškolske ustanove sa smjenskim radom i produljenim boravkom započele su 1. travnja 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 14.269.513,60 kuna. Bespovratna sredstva iznose 100%, a financiraju se iz Europskog socijalnog fonda. Provedba projekta započela je 15. siječnja 2019. godine i trajat će 30 mjeseci, odnosno do 15. srpnja 2021. godine, pojasnio nam je Nekić. Dodao je kako se nastavlja i s programom produženog boravka, u kojega se u ovoj školskoj godini uvode još četiri nove odgojnoobrazovne skupine: dvije u OŠ Bartula Kašića, te po jedna u OŠ Krune Krstića i OŠ Smiljevac, što čini ukupno 25 odgojno-obrazovnih skupina u 7 osnovnih škola.

- I ove godine nastavljamo s projektima prehrane u školi za što je osigurano 6.874.579,30 kuna bespovratnih sredstava. Također, nastavlja se projekt "Mreža prehrane u osnovnim školama Grada Zadra (1)" čiji je cilj osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Ciljna skupina u projektu su učenici krajnji korisnici koji dolaze iz obitelji koje ostvaruju pravo na dječji doplatak te predstavlja dodanu vrijednost postojećim nacionalnim programima i nije zamjena postojećih programa subvencioniranja prehrane već dodana vrijednost kojom će pomoć biti dostupna većem broju djece. Iznos potpore po obroku je u visini 5,47 kuna. Osnovne škole kojima je osnivač Grad Zadar provele su anketu među roditeljima učenika te su prikupili dokumentaciju za 1050 učenika koji bi bili uključeni u projekt Mreža prehrane učenika u osnovnim školama Grada Zadra. U ovaj projekt uključene su sve osnovne škole kojima je Grad Zadar osnivač, osim OŠ Voštarnica koja već ostvaruje subvenciju za prehranu učenika putem Ministarstva znanosti i obrazovanja, pojasnio je Nekić i nastavio kako će nastaviti i sa Školskom shemom tijekom koje se djeci osnovnih škola isporučuje voće, povrće ili mlijeko, barem jednom tjedno.

Nastavit će financirati i program pomoćnika te je istaknuo kako su uspješno prijavljena i završena tri projekta pomoćnika u nastavi (Škola PUNa mogućnosti – pomoćnici u nastavi za razvoj mogućnosti svih učenika, Škola PUNa mogućnosti i Škola PUNa mogućnosti 3) ukupne vrijednosti 6.732.762,82 kuna, dok ukupan iznos bespovratnih sredstava iznosi 6.093.480,08 kuna, a u školskoj godini 2020./2021. EU sredstvima financira se 72 pomoćnika u nastavi za 74 učenika, dok se proračunskim sredstvima Grada Zadra financira još 31 pomoćnik u nastavi za 32 učenika.

Centri izvrsnosti će i dalje raditi puno parom

- Što se tiče izvanstandardnih programa i dalje će s radom nastaviti Centri izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku. Centra izvrsnosti za matematiku godišnje okuplja oko 35 učenika koji pokazuju nadarenost i interes za matematiku, te sudjeluju u školskim natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Program realiziraju učitelji članovi Matematičkog društva Zadar, u prostorijama Osnovne škole Šime Budinića. Centar izvrsnosti za fiziku godišnje okuplja oko 55 učenika koji pokazuju nadarenost i interes za fiziku, te također sudjeluju u školskim natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Program realiziraju učitelji članovi Udruge mladih matematičara i fizičara Zadar u prostorijama Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Centar izvrsnosti za informatiku provode učitelji osnovnih škola Grada Zadra u prostorijama Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Centar godišnje okuplja oko 60 zainteresiranih učenika. Primarni cilj Centra izvrsnosti za informatiku je pružiti priliku talentiranim učenicima da se suoče s izazovima koje ne susreću u uobičajenom školskom okruženju i da u izabranom području informatike mogu napredovati i steći nova znanja, pojasnio je Nekić ukratko rad i ciljeve Centara izvrsnosti.

Detekcija darovitih učenika

Naglasio je kako je European Talent Support Network (ETSN), tj. Europska mreža za podršku darovitih prihvatila prijavu Grada Zadra za proglašenjem Centara izvrsnosti Europskom točkom za darovite – European Talent Point (ETP). Dodaje kako je Europska mreža za podršku darovitima sustav koji se neprestano transformira i razvija. Europski centri za darovite su središta Mreže, a Europske točke darovitosti, što postaju i Centri izvrsnosti Grada Zadra, su čvorovi u Mreži, kao jednakopravni članovi. Mreža okuplja 25 centara za darovite u Austriji (2), Belgiji (2), Češkoj, Danskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Litvi, Mađarskoj, Njemačkoj (2), Italiji, Švicarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Turskoj, Peruu, Saudijskoj Arabiji, Portugalu, Hrvatskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Indiji, te gotovo 400 točaka darovitosti iz 44 zemlje širom svijeta. Dijeljenje, transparentnost, suradnja, kao i uspostavljanje zajedničkog identiteta ključne su vrijednosti Europske mreže za podršku darovitima. Slijedom navedenih aktivnosti u 2021. godini planirano je osnivanje novih centara izvrsnosti, te pripreme za provođenje pilot projekta rane detekcije darovitosti kod učenika osnovnih škola Grada Zadra.


Rana detekcija darovitosti

​Dijeljenje, transparentnost, suradnja, kao i uspostavljanje zajedničkog identiteta ključne su vrijednosti Europske mreže za podršku darovitima. Slijedom navedenih aktivnosti u 2021. godini planirano je osnivanje novih centara izvrsnosti, te pripreme za provođenje pilot projekta rane detekcije darovitosti kod učenika osnovnih škola Grada Zadra.


Do stipendija online

Digitalizacija sustava stipendija Grada Zadra omogućit će automatizaciju i poboljšanje poslovnih operacija, procesa i aktivnosti iskorištavanjem digitalnih tehnologija, te će sustav učiniti lako i brzo dostupnim svojim krajnjim korisnicima, učenicima i studentima, koji se služe suvremenim tehnologijama. Izrada aplikacije nastavlja se i u 2021. godini te će po završetku izrade uslijediti testno razdoblje, a potom primjena na novom natječaju za stipendije u 2021. godini, kao i na praćenju tijeka školovanja/obrazovanja postojećih korisnika, najavio je Nekić

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)