Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VAŽAN VID POMOĆI U županiji borave 303 osobe s područja stradalih u potresu

09.01.2021. 09:44


Zadarska županija svakodnevno šalje pomoć područjima stradalima u potresu, pa su prema Sisačko-moslavačkoj županiji dosad krenule na tone hrane, odjeće i ostalih potrepština te na desetine kamp kućica i kontejnera. Brojni su se građani uključili u humanitarne akcije, pa su neki sa svojim prijateljima kupili na desetke kućica koje su prosljeđene u najteže stradala mjesta.
No, Zadarska županija pomaže u još jednom vrlo važnom vidu pomoći, a to je zbrinjavanje obitelji koje su pristigle na naše područje. U Županijskom stožeru civilne zaštite sazanajemo kako ih je svakim danom sve više, no Stožer se je brzo organizirao kako bi svi dobili pomoć.


Obitelj iz Siska u Zadru dobila djevojčicu
Načelnik Stožera Šime Vicković, koji koordinira donacije ovim obiteljima, u svakom trenutku zna tko je ovdje došao i gdje su smješteni, pa je tako sa dožupanom Šimom Mršićem posjetio i obitelj iz Siska koja je jučer dobila svog trećeg člana, malenu djevojčicu. O najnovijoj situaciji na našem području, Vicković kaže:
– Na području naše županije u ovom trenutku borave 303 osobe iz područja stradalih u potresu, a zadovoljstvo mi je što mogu reći i jednu lijepu vjest – u našem je gradu noćas rođena prva beba u obitelji koje su iz stradalih područja došle u našu županiju. To je jedna prekrasna novost u svemu ovom što se događa, pa mi je drago da smo im upravo mi mogli biti domaćinom – kaže Vicković.
Nije ovo jedina trudnica koja je došla u Zadar – na području općine Privlaka imaju još jednu gospođu koja čeka dijete, a kojoj je medicinska skrb odmah po dolasku osigurana u zadarskoj Općoj bolnici.


Popis za Crveni križ
Županijski stožer stoga je pozvao sve građane koji su primili obitelji iz Sisačko-moslavačke županije neka im se jave, ne samo radi osiguranja pomoći, već i zbog popisa stanovnika koj se moraju prosljeđivati stožerima Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije kako bi znali koliko njihovih stanovnika u ovom trenutku boravi u Zadru i okolici:
– Taj popis dostavljamo i Crvenom križu koji ih opskrbljuje sa svim potrebnim te se svi skupa brinemo da ove obitelji zaista dobiju sve što im treba za normalan život – napominje Vicković.
Kakva je pak situaciija s podmirenjem režija, odnosno pokriva li i taj dio troškova Županija ili pak netko drugi?
– To u ovom trenutku još nije definirano te režije podmiruju vlasnici koji su obiteljima Sisačko-moslavačke županije dali svoj prostor za stanovanje. Mi ćemo s Nacionalnim stožerom civilne zaštite nastojati iznaći način kako to ljudima refundirati – poručuje na kraju načelnik Županijskog stožera.




»To u ovom trenutku još nije definirano te režije podmiruju vlasnici koji su obiteljima Sisačko-moslavačke županije dali svoj prostor za stanovanje. Mi ćemo s Nacionalnim stožerom civilne zaštite nastojati iznaći način kako to ljudima refundirati
Šime Vicković


BIT ĆE IH JOŠ
Nije ovo jedina trudnica koja je došla u Zadar – na području općine Privlaka imaju još jednu gospođu koja čeka dijete, a kojoj je medicinska skrb odmah po dolasku osigurana u zadarskoj Općoj bolnici