Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kristijan izgubio bitku s bolešću

Autor:

08.02.2009. 23:00
Kristijan izgubio bitku s bolešću


Kristijan Jukić iz Slivnice, 11-godišnji dječak za čiju je priču prošle godine saznala i šira javnost, umro je jučer u Zagrebu nakon što je izgubio bitku s teškom bolešću.
Kristijan je obolio od teškog oblika osteosarkoma, najčešćeg oblika tumora u dječjoj dobi. Prošle je godine, nakon pomoći javnosti i nekoliko humanitarnih akcija,  uspješno operiran u bolnici Allgemeine Krankenhaus u Beču koja je prije toga bila upitna zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja. Trošak ove operacije podmiren je uz pomoć objavljenog žiro-računa na koji su građani uplaćivali novac te broja telefona koji je ustupio Markotel, a na koji se također odazvao veliki broj ljudi kako bi pomogao obitelji Jukić.
Iako je u početku bilo planirano da se operacijom odstrani samo dio kosti zahvaćen tumorom te da se odmah ugradi kvalitetna proteza, zbog prebrzog napredovanja bolesti Kristijanu je u Beču ipak amputirana noga. Bilo je predviđeno da se nakon šestomjesečne kemoterapije te ovisno o uspješnosti zarastanja rane, Kristijanu ugradi privremena proteza. S obzirom da je riječ o jednom od najprogresivnijih tumora, s koljena gdje je nastao, tumor je vrlo brzo metastazirao i na pluća što je zahtijevalo još jednu tešku operaciju koja bi se trebala napraviti naknadno.  Nažalost, zbog uznapredovale faze bolesti molitve njegove majke, oca, brata blizanca i sestre, nisu urodile plodom.