Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ni orkansko jugo nije omelo tradicionalne “Kualjske maškare”

Autor: Dragana Glavočić

08.02.2009. 23:00
Ni orkansko jugo nije omelo tradicionalne “Kualjske maškare”

Foto: Adam VIDAS



Ni orkansko jugo ni kiša nisu ove subote mogli zaustaviti tradicionalne “Kualjske maškare”. U prvim poslijepodnevnim satima počele su se skupljati maškare pored kinodvorane, a potom se povorka na čelu s Krnjom na bageru, koji je ove godine nosio naziv “Heres-Sereš”, uputila kroz mjesto. Jure Juras, jedan od organizatora “Kualjskih maškara” objasnio nam je zašto je Krnje dobio ime “Heres-Sereš”.
– Ovogodišnji Krnje kojega smo radili dvadesetak dana predstavlja sve ono što je obećano da će se napraviti na otoku Ugljanu, a nije se napravilo. Isto tako predstavlja sve ono što je izgrađeno, ali se sporo gradilo. Zbog svega toga je zasluženo spaljen u nedjelju, kazao je Jure.
Vesele kualjske maškare svečano su otvorile u petak  novoizgrađenu cestu, doduše još neasfaltiranu. Organizatori maškara potrudili su se da bude dobre spize koja priliči svakom svečanom otvaranju, pa makar bila riječ i o neasfaltiranoj cesti.
Kaljski vanzemaljci, patke, morske sirene, gusari, dijete-konj, slikari, stasite navijačice, kualjske žinske, mlade boksačice, likovi iz crtića i mnogi drugi prodefilirali su kaljskim ulicama.
Osobito zanimljiv je bio tanker “Ecstaza Kali” u vlasništvu tvrtke “Somalija line” koji je kaljskim kaletama plovio u ritmu rocka. Mladi i, kako su kazali za sebe, iskusni moreplovci izgradili su tanker na automobilu. Zanimljivo je bilo vidjeti vozača tankera-automibila čije je vjetrobransko staklo bilo zapravo pramac broda te je automobilom upravljao prema napucima kolega-mornara koji su bili na krovu broda-automobila.
– Za ovaj zahtjevan posao, izgradnju tankera na temeljima osobnog automobila bilo nam je potrebno čak mjesec dana. Sigurno se pitate zašto nam je bilo potrebno toliko vremena. Naime, tijekom proteklih dana svaki put kad bismo se sastali i počeli raditi na konstrukciji tankera napili bismo se, zaboravili bismo na brod i udri brigu na veselje, kazao je ponosni član “Ekstaze Kali”. Osim spomenutog tankera na automobilu, zanimljiva je bila kuća u izgradnji također postavljena na temeljima automobila. Prema riječima radnika na izgradnji kuće, odnosno prčvarnice investitor je Općina Kali, projektant je Recesija, izvođač radova je tvrtka Sereš, nadzor vrši Dropulićka, a rok izgradnje je do nedilje.
Da maškare ne budu gladne i žedne potrudila se ekipa pod nazivom “Vinski putevi” koja je u svojoj mobilnoj kuhinji spremala slasne sendviče, a kuhari su bili odjeveni u kostime koji su predstavljali vinovu lozu.
Kako bi aktualizirali nedavne probleme s plinskom krizom koja je zahvatila Europu zbog ruskih sankcija, pet veselih Kaljanki odlučilo je izraditi maske po uzoru na ruske babuške.
Tijekom odvijanja “Kualjskih maškara” budno oko članova Policijske uprave Kali pazilo je na očuvanje reda i mira, a uz to kraj sebe imali su zatvorenika spremnog za “pržun”.
U subotu navečer uz prigodan program i gostovanje Zlatka Pejakovića odabrane su najbolje grupne maske u kinodvorani. Prvu nagradu u vrijednosti od 3.000 kuna dobili su likovi iz crtića, druga od 2.000 pripala je kaljskim Indijancima, a treću od 1.000 kuna pokupila su licitarska srca. U nedjelju poslijepodne održan je dječji karneval u kojem su sudjelovala djeca vrtićkog uzrasta i osnovci iz poručne škole u Kalima.
Mjesto Kali ima dugu tradiciju održavanja maškara. Najstariji mještani sjećaju se da su razna društva organizirala maškare obilazeći kuće uz pjesmu i ples. No tadašnje maškare bile su mnogo skromnije nego danas. Od 1982. godine počinju organizirane kualjske maškare s povorkom kroz mjesto i s plesom pod maskama te se time ubrajaju među najstarije u Zadarskoj županiji.