Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počinitelji poznati, ali ne i procesuirani

Autor:

08.02.2009. 23:00
Počinitelji poznati, ali ne i procesuirani

Foto: Vedran SITNICA



U povodu 16. obljetnice stradanja nevinih žrtava Domovinskog rata, jučer su postavljeni vijenci na spomen obilježje postavljeno na mjesnom groblju u Medviđi. Polaganju vijenaca nazočili su predstavnici Zadarske županije predvođeni županom Stipom Zrilićem , te predstavnici Grada Benkovca na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Erstićem, kojemu su u medviđanskom zaseoku ubijeni otac, majka, tetak i tetka sa rodicom. Nakon polaganja vijenaca održana je Sveta Misa Zadušnica u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Medviđi. Svetu misu predvodili su don Ante Erstić, benkovački župnik don Čedomil Šupraha i medviđanski župnik don Dario Matak. Gradonačelnik Erstić je rekao kako je ovo 16. obljetnica ubojstva civila u Erstićima, a 1991. ubijeno je 8 civila na području Medviđe.
– Počinitelji ovih ubojstava su mještani srpske nacionalnosti  iz Medviđe. Dobili su oružje, pljačkali i ubijali. Počinitelji su poznati – Bogunović, Škorić i Pupovci i uglavnom se nalaze u Srbiji i Novoj Pazovi. Neki od njih išli su sa mnom u školu – rekao je gradonačelnik Erstić ističući kako mještane Medviđe boli to što iako je policija svoj posao obavila, počinitelji još nisu privedeni pravdi.
Župnik Medviđe don Dario Matak rekao je kako je ovo obljetnica koja podsjeća na zlo i kako je Medviđa simbol stradanja Hrvata.
– Danas se susrećemo kako bismo se pomolili za mučenike koji su poginuli jer su Hrvati i katolici. Nikome nije cilj osveta i obračunavanje nego prihvaćanje patnje u svjetlu Kristova uskrsnuća, rekao je Don Dario Matak dodajući da kršćani ostavljaju pravdu i osvetu na Bogu da odluči i izbriše sve nepravde, a uz njih i suze onima koji su patili.
Podsjetimo kako je u zaseoku Erstići 9. veljače 1993. godine ubijeno 10 nedužnih hrvatskih civila, a tijekom Domovinskog rata u Medviđi je ubijeno još 8 civila. Polaganju vijenaca nazočio je i bivši predsjednik UHDDR-a Ivan Čern, pripadnik 134. brigade i invalid domovinskog rata koji nam je rekao kako je na okupiranom dijelu Bukovice ubijeno preko 100 civila hrvatske nacionalnosti.
– Sela i crkve su porušeni i nažalost do danas nitko nije odgovarao za ove zločine. Težina zločina je tim veća što su ubijeni Hrvati koji su živjeli na okupiranom području i time rušili etničku sliku ovog područja, rekao je Čern ističući kako još uvijek se dvoje ljudi iz Medviđe smatraju nestalima – Anka Filipović i Marko Genda.