Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Povratak na modnu scenu na velika vrata

Autor: Krešimir Bukvić

08.02.2009. 23:00
Povratak na modnu scenu na velika vrata

Foto: Irena JURJEVIĆ



Nadahnuta pin-up djevojkama, viktorijanskim dobom i filmom “Orlando” redateljice Sally Potter, Ella je kreirala glamuroznu, ženstvenu i što je najvažnije dnevno nosivu modnu kolekciju. Predstavila je ženu koja ne mari za minimalizam, koja slavi svoju ženstvenost, živi na “visokoj peti”, beskrajno uživa u svojim oblinama, “naoružana” volanima, dubokim izrezima, mašnama, upadljivim broševima, ogrlicama, perjem, šeširima i brojnim drugim “šik” detaljima


Zadarska modna dizajnerica Ella Dušević u petak navečer u Arsenalu održala je modnu reviju “Victorian Pin-up”, predstavljajući vlastiti modni brand “E Producion”. Nakon stanke od gotovo desetak godina nagrađivana dizajnerica, koja je svojedobno oblačila pola hrvatske estrade, trijumfalno se vratila na modnu scenu, kolekcijom kakvu Zadar do sada nije vidio. Nadahnuta pin-up djevojkama, viktorijanskim dobom i filmom “Orlando” Sally Potter, Ella je kreirala glamuroznu, ženstvenu i što je najvažnije dnevno nosivu modnu kolekciju, oduševivši bez ikakve zadrške gotovo sve uzvanike. Ella je predstavila ženu koja ne mari za minimalizam, koja slavi svoju ženstvenost, živi na “visokoj peti”, beskrajno uživa u svojim oblinama, “naoružana” volanima, dubokim izrezima, mašnama, upadljivim broševima, ogrlicama, perjem, šeširima i brojnim drugim “šik” detaljima. Žena odjevena u modele “E Productiona” ne mari za svoje eventualne nedostatke, ona odašilje nedvosmislenu poruku “tu sam, moraš me primijetiti”, poruku koja je, sudeći po pljesku nakon gotovo sve do jednog izlaska manekenki na pistu, primio cijeli Arsenal.
Reviju je otvorila Irena Marušić, svojedobno jedna od uzdanica modne agencije Colors Ane Gojanović, koja se pistom prošetala u narančastoj bluzi arhaičnog kroja, oplemenjenoj sitnim volanima i maštovitim bermudama, ukrašenim brojnim prošivima, zanimljivo i originalno suženim u predjelu koljena.
Zavodljivo se nasmiješivši publici Irena je odmah u startu dala do znanja okupljenima da predstojeća revija neće biti samo puka prezentacija odjeće već jedan pravi mali show, visoke produkcijske razine. Cijela je revija, naime, odrađena u maniri nijemog filma, zgodno smišljenog scenarija u okviru kojeg su predstavljeni modeli zasjali u punom sjaju. No, ni svjetlo, glazba kao ni prekrasne djevojke, među kojima je bila i pjevačica Emilija Kokić, ni izbliza ne bi postigli takav uspjeh da viđena kolekcija nije bila izvrsna. Počevši od kvalitetnih materijala, najčešće raskošnog isprinta na tragu baroka, pa preko krojeva (od klasičnih, gotovo muških do lepršavih) sve do upadljivih boja “Victorian Pin-up” kolekcija izrađena je bez zamjerke.
Ella je nadvladala najčešću boljku hrvatskog modnog dizajna: loše materijale i loše krojeve, odlučivši se “odriješiti kesu”, nabaviti fine materijale i tako ih skrojiti i sašiti, da se ne stide ni jednog kvalitetnog pret-a-portera. Vrlo dobro znajući zadarske, a svakako i hrvatske modne prilike danas Ella se u radu na kolekciji bazirala prije svega na izradi hlača, košulja i sakoa, izbacivši svega nekoliko haljina, znajući da to tržište najviše traži. Pa iako je na trenutke izgledalo da će tako raskošne i glamurozne modele moći ponijeti samo mali broj žena, modno su upućeni mogli jasno vidjeti da je svaki model nosiv sam za sebe, a da se s ponuđenim komadima odjeće može mnogo toga iskombinirati.
Dakako, smjelije dame će posegnuti za malim šeširićima koji su upečatljivo krasili kolekciju, izrađenim u Velikoj Britaniji ili, pak, baroknim nakitom: izvrsnim ogrlicama i broševima, no na svoje bi trebale doći i sve ostale poklonice lijepog. Tim više što će se svi viđeni modeli izrađivati po mjeri, obećava Ella, direktno u njenom krojačkom salonu. No, gro prodaje bi trebao ići putem weba, on line, od koje Ella, kako nam je istaknula pred reviju, mnogo očekuje. Njen je slogan “Stegnimo remen i kupujmo hrvatsko”, što bi joj se moglo lako i ostvariti sudeći po dugom pljesku koji je slijedio defile manekenki i izlazak kompletnog produkcijskog tima na pistu.