Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Biogradu uskoro azil za pse lutalice?

Autor: Jelica Farkaš

08.02.2009. 23:00
U Biogradu uskoro azil za pse lutalice?


Cijepljenje pasa dužnost je i obveza svakog vlasnika. No čini se da kod nas još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o potrebi skrbi o životinjama te i na tom planu ubuduće valja poraditi, ističe vlasnik veterinarske ambulante “Nova” u Biogradu na Moru dr. veterine Toni Kurtov


Ovih dana u Biogradu na Moru u tijeku je akcija cijepljenja pasa protiv bjesnoće. Koliko se vlasnika pasa odazvalo akciji raspitali smo se u veterinarskoj ambulanti “Nova” u Biogradu na Moru.
– Za sada baš i nismo zadovoljni odazivom, govori doktor veterinarske medicine i vlasnik ambulante “Nova” Toni Kurtov.
– Cijepljenje pasa, ističe Kurtov, dužnost je i obveza svakog vlasnika. No čini se da kod nas još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o potrebi skrbi o životinjama te i na tom planu ubuduće valja poraditi. Naša ambulanta na ovom području djeluje relativno kratko vrijeme, manje od godinu dana, a inače je ovlaštena veterinarska organizacija kojoj je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Uprava za veterinarstvo dodijelilo poslove javnih ovlasti u koje spada i cijepljenje pasa protiv bjesnoće.
Označivanje mikročipom
Slijedom toga Uprava za veterinarstvo je naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti propisala:
– Psi stariji od tri mjeseca, moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće najkasnije do 31. ožujka ove godine. Zatim, pas, koji tijekom godine navrši tri mjeseca, mora biti cijepljen u idućih 14 dana, dok pas koji ranije nije cijepljen u roku od 14 dana otkad ga vlasnik preuzme. Također je obvezno da svi psi koji su oštenjeni nakon listopada 2004. godine budu označeni mikročipom. Uprava za veterinarstvo propisala je i cijene, pa tako cijepljenje plus dehelmintizacija pasa iznosi 130 kuna, a cijepljenje, dehelmintizacija, plus označavanje mikročipom, iznosi 188 kuna.
– Kako je naša ambulanta tek nedavno preuzela javne ovlasti, nažalost, nemamo potpune popise pasa te i ovim putom apeliramo na vlasnike da nam pomognu oko popisa, čime bi se olakšao posao i nama i njima. Inače cijepljenje obavljamo u našoj ambulanti ili na terenu, odnosno u dvorištu ili kući vlasnika, kazao nam je dr. Kurtov.
On nas je upoznao i s drugim redovitim djelatnostima ambulante te daljnjim planovima.
Tako se primjerice uz uobičajenu dijagnostiku i liječenje malih životinja, većim dijelom pasa i mačaka, u zadnje vrijeme ukazuje i pojačana potreba za cijepljenjem, ali i općom brigom o ovcama i janjadi, posebice u zaleđu.
– Raduje nas što ove godine prvi put imamo priliku sudjelovati u projektu “Veterinarski pregled gospodarstava”, koji je pokrenula Uprava za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Veterinarski pregled gospodarstava
Taj program obuhvaća veterinarski pregled svakog domaćinstva, farme, objekta ili, u slučaju držanja životinja na otvorenom, svakog mjesta na kojem životinje povremeno ili trajno borave. Takav pregled obuhvaća bilježenje brojnog stanja životinja na gospodarstvu, označavanje i registraciju životinja, zaštitu zdravlja životinja te njihovu dobrobit. On se obavlja jedanput u godini, a važno je napomenuti da su pregledi za vlasnike besplatni jer se troškovi rada na terenu podmiruju iz Državnog proračuna RH. Ovakvim kontrolama utvrđuje se brojno stanje životinja u gospodarstvu, vrsta goveda, ovaca, svinja, koza i slično. Zatim, jesu li one propisno označene, upisane u odgovarajuće evidencije i ima li posjednik za njih svu propisanu dokumentaciju. Nadalje, prijavljuje li posjednik svako uginuće, premještanje i slično, nadležnoj veterinarskoj organizaciji.
Osnovnni cilj ovakvih pregleda jest otkrivanje, nadziranje, zaštita od pojave tesuzbijanje bolesti zajedničkih ljudima i životinjama – zoonoza. Nakon provedenih nužnih radnji, posjednik dobiva svjedodžbu, koja između ostalog potvrđuje da su na životinjama provedene naređene mjere propisane Zakonom o veterinarstvu. Drago nam je što ćemo tako kroz dio posla uspostaviti bolju suradnju s vlasnicima gospodarstava na ovom području, a posebno što će se kroz realizaciju toga projekta njima pomoći da uđu u sustav poticaja iz kojih će sredstva mnogi moći koristiti za daljnji razvoj i proširenje gospodarstava. Uz taj projekt koji djelatnici ove ambulante, a to su četiri osobe, svi doktori veterinarske medicine, kane započeti ovih dana odraditi ima i niz manjih poslova, što također raduje. Tu je ona svakodnevna direktna suradnja sa strankama, odgovaranje na brojna pitanja o životinjama, davanje savjeta, ali tu je i veliki izbor stočne hrane za domaće životinje i kućne ljubimce, kao i oprema, a po narudžbi se nabavljaju i mladi pilići. U skorom planu ovih vrijednih veterinara je i organiziranje predavanja, a u dogledno se vrijeme planira i osnivanje azila za pse lutalice kojih je na ovom području dosta, pa za djelatnike nove ambulante bez sumnje ima dosta posla.