Bajami uz svjetlost svijeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
imbolc
Keltski naziv imbolc odnosi se na utrobu majke Zemlje, gdje u ovo doba počinju nicati još nevidljive klice novoga života

Današnji dan, deveti u najkraćem mjesecu, veljači, tradicijski se obilježava, kao jedna od četiri središnje svetkovine elemenata. Riječ je o elementu zraka, budući se nalazimo u središnjem znaku toga elementa, vodenjaku, kerubinu čovjeka. Zanimljivo je da je od ovih svetkovina široj javnosti ostala poznata samo ona posvećena vodi, poznata i kao Halloween, zadnje noći u listopadu, dok su ostale tri manje popularne, osim svojim odrazima koje su ostavile na svetkovine većinskih, službenih kultova, odnosno religija.

Tako današnji dan, točnije noć stoji u istom redu s Walpurginom noći (30. travnja) i Lamasom (12. kolovoza). U svijetu se rabi keltski naziv Imbolc, a kod nas se ova svetkovina naziva Svičnjak, u čemu se odražava i njezin značaj.

Keltski naziv kojeg su prihvatili i proširir Angloamerikanci, znači doslovno "u trbuhu", gdje se misli na trbuh, to jest utrobu majke Zemlje gdje u ovo doba počinju nicati još nevidljive klice novoga života. Veza Sunca i Zemlje i ovdje se iskazuje, budući je ona temelj svih stvarnih vjerovanja kojoj je i križ jedan od simbola. Sunčevo svjetlo postaje primjetno duže. Lako je izračunati da je od zimskoga Suncostaja za koji Burjati kažu "sad će zima poći u susret sunašcu", do danas, prošlo točno pedeset dana. Naziv Svičnjak vezuje se i uz obred blagoslova svijeća koji se po Gregorijanskom kalendaru provodio prije sedam dana, zatim običaj "grličanja", sačuvan i u zadarskome zaleđu i sv. Jeronima, sveca s lavom u spilji.

Općenito ovo je vrijeme pripreme, doba ćišćenja starog i pravljenja mjesta novome koje će doći s proljećem i novom godinom. Nemoguće je ne zamijetiti i određen odraz ovih vjerovanja i u pokladnim običajima, posebice spaljivanju krnje.

Danas se preporuča zapaliti što više svijeća i konzumirati kolačiće sa sjemenkama. Dok se na Zapadu preporuča sezam, kod nas bi prednost valjalo dati domaćim bajamima čiji cvjetovi također pričaju priču o Svičnjaku, na možda najljepši i najjasniji način.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno