Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Čobanković: Pomoć ribarima da održe glavu nad vodom

Autor: Damir Maričić

08.02.2010. 23:00
Čobanković: Pomoć ribarima da održe glavu nad vodom

Foto: Vedran SITNICA



Nemamo snagu riješiti nagomilane probleme koji su dijelom odraz svjetskih prilika, ali moramo pomoći ublažavanju sadašnjeg stanja i omogućiti ribarima da održe glavu iznad vode, odnosno da opstanu barem na donjoj granici isplativosti do boljeg vremena i da se ne uruši sve što smo i zajedno stvarali, kazao je nakon višesatnog sastanka u Zadarskoj županiji ministar poljoprivrede i ribarstva Petar Čobanković.
Hitno sazvan sastanak organizirao je župan Zadarske županije Stipe Zrilić na inicijativu ovdašnje Obrtničke komore i Ceha ribara HOK-e i POK-e predvođenih Antom Fabijanićem i Edisonom Boškom. Nazočili su mu i državni tajnik za ribarstvo Tonći Božanić, čelnici Obrtničke i Gospodarske komore Zadarske županije Dario Jurin i Stipe Knežević te dio predstavnika tvrtki i struke.
 Zrilić je iznio zahvalnost Čaobankoviću na hitnoj reakciji pohvalivši i inače njegovu susretljivost.
Imaju podršku
– Problemi ribara dio su lanca problema koji obuhvaća i uzgajivače i riboprerađivače, a razlog saziva u Zadru je činjenica da ova županije bez ribarstva, uzgoja i riboprerade ne bi bila ista jer ovdje je najveći dio svih tih djelatnosti u zemlji. Tražili smo podršku ministarstva i zadovoljni što smo je dobili, a neke smo probleme već i riješili, kazao je Zrilić dok je predsjednik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore Ante Fabijanić, ponovio je zahvalu kazavši:
– Problemi su složeni i ne mogu se odmah riješiti, ali podrška postoji, a posebno je zadovoljstvo što je ministar pomoć, barem djelomičnu, proveo odmah, a bitno je da pomoć stiže u trenutku kada je najpotrebnija. Time mislim da smo umjesto o bankrotu u stanju govoriti o tome da će ribari ipak imati snagu krenuti u ulov.
– Došli smo čuti probleme, a nastavit ćemo skorim sastankom u Gospodarskoj komori s uzgajivačima i prerađivačima. Temeljni problem ribara je neplaćanje i to neplaćanje riboprerađivača i uzgajivača tuna za prodanu ribu, neisplata državnih potpora za ulov male plave ribe i neisplata kapitalnih ulaganja u poljoprivredi, dakle i ribarstvu. Već mogu potvrditi da je isplata 60 posto poticaja za ulov male plave ribe za treći kvartal išla, a očekujemo doći do zadnjeg kvartala poslije sadašnjih podataka negdje do konca travnja ili u svibnju. Poticaj su dobili i riboprerađivači što se nadamo može također doprinijeti i njihovom ažurnijem plaćanju ribarima. Kapitalnaa ulaganja su u fazi završetka obrade zahtjeva i nakon obrade njih oko 1.200 (donose se na kapitalna ulaganja u cijelu poljoprivredu) isplaćivat ćemo tijekom veljače, a planirano je 180 milijuna (ribarstvo obuhvaća manji dio), a obuhvatit će poticaje iz 2008. i siječnja i veljaču 2009. godine kazao je Čobanković.
Održati ribare na donjoj granici isplativosti
Ministar je kazao kako će ubrzati obradu potraživanja s osnova kapitalnih ulaganja i izdavati potvrde o pravu, neovisno o ritmu isplate te omogućiti ribarima:
– Da s tim potvrdama od banaka dobiju sredstva ili kredit, a njima će se omogućiti cesija s državom. Sredstva su, naime, planirana za isplatu u 2010. i 2011., ali bi se ovima ribarima i drugima uz određene “šticunge” banaka osiguralo ubrzanje zbog složenosti trenutka.
Čobanković očekuje i da se sudionici iz ovog sektora nađu i dobiju sredstva iz mjera Vlade za oporavak gospodarstva u jednom od modela, bilo obrtnih sredstava, zatvaranje kredita i sl. (javiti se mogu firme i obrti koji do 30. lipnja 2008. nisu bili u problemima, što znači da s mogu podvesti pod svjetsku krizu).
Čobanković je dao do znanja da zna problem plasmana tune u Japan kojoj su cijene oborene za 50 posto. Kako tunaši kupuju srdelu i mješancu od ribara nemaju je čime plaćati. Istovremeno bez njih kao “tržišta” koje proguta 20.000 tona ulovljene male plave ribe propast će i ribari. Tunaši nemaju poticaje. U ministarstvu će promisliti kako im pomoći, a time indirektno ribarima.
– Izgradili smo zajedno značajnu flotu. Uvećavamo ulov ribe iz godine u godinu. Uvjeravaju me da ukoliko pomognemo u sadašnjim teškoćama i ove godine možemo uvećati ulov. U tom smislu radit ćemo i na infrastrukturi kao što su problemi hladnog lanca, prihvata ribe općenito, luka. Na dio sredstva valja aplicirati u program IPARD-a s EU, kazao je Čobanković.
Naglašeno je kako je Zakon o poticajima u ribarstvu usvojen, a njime dosadašnjih potpora ribarima i prerađivačima za malu plavu ribu ne može biti već se mora ići na strukturne potpore po novim proizvodima, tehnologijama i sl. temeljem natječaja za što su sredstva osigurana u većem iznosu nego do sada, odnosno 60-ak milijuna. Iz HBOR-a gdje ima sredstva izgradnju flote, ali više nisu tražena niti su prioritet može se daljnih 50-ak milijuna preusmjeriti gdje je nužnije – ribarsku infrastrukturu.
Čobanković je u Zadar došao iz Tribunja u Šibensko-kninskoj županiji gdje je održana Skupština Veletržnice ribe u osnivanju, a za koja su iz EU sredstava osigurana 1,5 do dva milijuna eura.
S glavom iznad vode do boljeg vremena, odnosno održati ribare na donjoj granici isplativosti teza je kojom je Čobanković opisao ovaj sastanak i ovaj trenutak.
Tonći Božanić kazao je kakvo je stanje zakonske regulative te ponovio nuždu da se i ribarima, ali i uzgajivačima tune iznimno značajnim zbog pozitivne izvozne bilance. Interventni model se traži. Očekuje se i dio ribara i zadruga u natjecanju za sredstva IPARD-a. Potom se osvrnulo i na sportske ribolovce, zbog novinarskih pitanja oko prosvjeda, a konstatirano je kako razloga nema te da je i krovna udruga Hrvatski savez za sportski ribolov podrži dogovore u ministarstvu.