Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dvadesetak radnika Eko Velebita ostalo bez posla

Autor: Boris Kupčak

08.02.2010. 23:00
Dvadesetak radnika Eko Velebita ostalo bez posla

Foto: Vedran SITNICA



Komercijalni direktor Roland Milanja kaže kako niti jedan radnik nije otpušten, samo nisu produženi ugovori, a pozvat će se kad se poprave vremenski uvjeti


Eko Velebit, jedna od rijetkih tvrtki u Zadarskoj županiji čije je poslovanje pozitivno i u vremenu recesije, prije desetak dana nije produžila ugovore za dvadesetak radnika. Radnici su ogorčeni, za dio njih to su bila jedina primanja kojima su prehranjivali svoje obitelji, a najteže im je palo to što su o tome da ostaju bez posla saznali u petak, a ugovor im je isticao u nedjelju. Radnici i direktor slažu se u jednom, da proizvodnje nema, i dok direktor kaže kako je to zbog hladnog vremena, radnici tvrde da je zbog loših strojeva. Kako nam je kazao komercijalni direktor Roland Milanja, niti jedan radnik nije otpušten, samo im nisu produženi ugovori.
– Niti jednog radnika nismo otpustili, samo im nismo produžili ugovore. Zbog vremenskih uvjeta koji su trenutno u Lici, temperature su do -20 stupnjeva, ne možemo raditi, kazao nam je Milanja i dodao kako je bez posla ostalo dvadesetak radnika kojima su ugovori isticali u veljači te im nisu produženi.
 – Radnike ćemo pozvati natrag na posao čim se uvjeti poprave, kazao nam je Milanja te dodao kako pretpostavlja da će to biti za petnaestak dana ukoliko zatopli.
Razgovarali smo s nekima od otpuštenih radnika koji su nam kazali kako priča o vremenu ne drži vodu te da je pravi razlog što ne rade loši strojevi koji su stigli u tvrtku.
– Do ne produživanja ugovora je došlo jer nema proizvodnje, a to nije zbog vremena. Već dva mjeseca proizvodnja stoji, nešto je krenulo kada su stigli strojevi za sušenje materijala iz Turske, ali ne dovoljno brzo. Mogli bi biti vraćeni na posao tek kada stigne još strojeva. Najgore je to što smo za ne produživanje ugovora saznali u petak, a bez posla ostali u nedjelju, kazao nam je jedan od radnika ( podaci poznati redakciji) te dodao kako je dio njih s plaćom koja je bila nešto veća ili manja od 3000 kuna prehranjivao cijelu obitelj.
Trenutno u tvrtki Eko Velebit radi dvadesetak radnika na poslovima održavanja, a proizvodnja ne radi.
– Na održavanju nam radi dvadesetak radnika, manje poslove, ali proizvodnja je zaustavljena i materijal je zamrznut. Znamo da radnici nisu zadovoljni ne produživanjem ugovora, ali i prije su dolazili na posao iako nije bilo uvjeta za rad, kazao je Milanja.
Upitali smo ga i kolika će biti ušteda Eko Velebita samim tim što dvadesetak radnika neće raditi još neko vrijeme.
– Sada ne možemo računati kolika je ušteda, jer nam ne radi proizvodnja i zbog toga ne radimo pozitivno, kazao je Milanja.