Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grad Zadar i Hoteli Zadar u borbi za koncesiju

Autor: Anamarija Bilan

08.02.2010. 23:00
Grad Zadar i Hoteli Zadar u borbi za koncesiju

Foto: Zvonko KUCELIN



Ako se Grad Zadar očituje da bi htio u koncesiju tu plažu, mi možemo ne raspisati natječaj za davanje koncesija i ona automatski ide Gradu Zadru, jer on upravlja nad tim pomorskim dobrom, rekao je Jerolim Uroda, pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam Zadarske županije


Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, na prošlotjednom Kolegiju župana izjavio je da bi bilo najbolje kad bi koncesija na plažu Kolovare pripala Gradu Zadru te kad bi je Grad uredio i održavao za svoje građane.
Naime, 31. prosinca prošle godine istekla je koncesija na to pomorsko dobro te bi nadležni upravni odjel Zadarske županije trebao raspisati natječaj za dodjelu novih koncesija. No osim Grada Zadra za dobivanje koncesije na ovu plažu zainteresirana je još jedna strana, a to je tvrtka Hoteli Zadar koja je do sada imala spomenutu plažu u koncesiji.
Tko gubi, tko dobiva?
Iz Hotela Zadar su već poslali pismo inicijative kojim traže da se njima dodijeli koncesija i to na duže vremensko razdoblje jer bi tada mogli uložiti više novca u uređenje plaže.
Na Kolegiju je ipak rečeno da bi u najboljem interesu bilo da koncesiju dobije Grad Zadar.
 – Ako se Grad Zadar očituje da bi htio koncesiju na tu plažu, mi možemo ne raspisati natječaj za davanje koncesija i ona automatski ide Gradu Zadru, jer on upravlja tim pomorskim dobrom, rekao je Jerolim Uroda, pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam Zadarske županije. On je istaknuo da u županiji preferiraju Grad Zadar nad tvrtkom Hoteli Zadar jer smatraju da će Grad voditi bolju brigu o ovoj plaži te da će je urediti i održavati. Naime, rekao je da se već dugi niz godina govori da je ova plaža neuređena i da se građani nemaju gdje kupati te u Županiji smatraju da je vrijeme da brigu o uređenju plaže pripadne Gradu.
Iz Hotela Zadar nisu najsretniji raspletom situacije jer su se nadali da će oni dobiti koncesiju na plažu Kolovare, budući da se ona nalazi u neposrednoj blizini njihova hotela Kolovare.
 – To pomorsko dobro je u nadležnosti Zadarske županije i ako oni smatraju da je logično da tu plažu preuzme Grad, onda neka bude tako, rekao je Leo Pavić, tehnički direktor Hotela Zadar. Situacija je specifična jer se plaža nalazi u centru grada i nije samo plaža na kojoj se kupaju hotelski gosti, nego svi građani. Možda je, dodao je, stoga čak i bolje da Grad preuzme koncesiju na sebe. Također, objasnio je da se njima gubitkom koncesije neće ništa dogoditi jer će njihovi objekti i dalje ostati na plaži, a njihovi hotelski gosti će se i dalje kupati na njoj.
Na potezu Grad
 – Mi smo poslali pismo inicijative u kojem predlažemo naše želje i planove za dobivanje koncesije na plažu Kolovare i njeno uređenje i mislim da smo učinili što smo mogli, a na Gradu je da odluči što će biti dalje, zaključio je Pavić.
Iako su u Županiji rekli da bi bili najsretniji kada bi Grad Zadar preuzeo plažu Kolovare, izgleda da u gradskoj upravi još uvijek nisu detaljno razradili ideju uređenja Kolovara.
 – Odlučeno je da će Grad Zadar podnijeti zahtjev Županijskoj skupštini za koncesiju na tu plažu. U međuvremenu ćemo napraviti elaborat kojim će se vidjeti na koji bi način bilo najbolje urediti tu plažu te koji bi sadržaji tamo najbolje odgovarali, objasnila je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru. Inače, plaža Kolovare jedna je od najvećih gradskih plaža i nalazi se u samom centru grada na atraktivnoj poziciji. No dugogodišnja nebriga i neodržavanje učinili su svoje pa ona izgleda zapušteno i neuredno. Na plaži ne postoji sanitarni čvor pa kupači moraju ići u obližnji ugostiteljski objekt, a ne postoje ni tuševi. Osim toga, preko zime na plaži nema niti jedne kante za smeće tako da se vrlo brzo nakupi smeća. No pred ljeto plaža ipak bude očišćena i uređena, ali tek toliko da na njoj nema smeća.
Hoće li se situacija popraviti nakon što Grad preuzme brigu o plaži ,pokazat će se ovo ljeto.