Kako pripremiti projekt za IPARD sredstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
inkubator
Sanja Peričić, direktorica Razvojne agencije, najavila je radionicu namijenjenu javnom sektoru

U organizaciji Razvojne agencije Zadarske županije (ZADRA) jučer je u prostorijama Poduzetničkog inkubatora održana radionica pod nazivom "Kako pripremiti projekt za IPARD sredstva" kojoj su nazočili brojni sadašnji i potencijalni poduzetnici iz Zadarske županije.

Radionicu je vodio Zoran Starešina, agroekonomist te certificirani konzultant Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) koji ima preko 20 godina iskustva u projektiranju i planiranju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Jučer je prisutne upoznao s pretpristupnim programom Europske unije IPARD te izradom projekta za korištenje sredstava pete komponente tog programa koja se odnosi na ruralni razvoj. Nešto više o cilju radionice rekla nam je Sanja Peričić, direktorica Razvojne agencije.

- Radionica je namjenjena privatnom sektoru, dakle, obrtima, obiteljskim gospodarstvima i trgovačkim društvima koji se prijavljuju za Mjeru 101 - ulaganje u poljoprivredno gospodarstvo i Mjeru 103 - ulaganje u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda. Ovdje imaju priliku doznati sve potrebne informacije o postupku prijave na natječaj za IPARD sredstva - koje uvjete trebaju zadovoljavati, koju dokumentaciju moraju prikupiti te kako izraditi projekt s poslovnim planom i investicijskim programom, rekla je Peričić.

Kako je istaknula, ovo je krajnji rok za početak pripreme projekta jer Mjere 101 i 103 traju do 4. ožujka.

Krajnji korisnici sredstava za ove mjere su obrti i poduzeća koji su 100 posto u privatnom vlasništvu, odnosno 25 posto u državnom vlasništvu ili vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Moraju se nalaziti u sustavu PDV-a te biti registrirani za predmetnu djelatnost. Osim toga, u skladu s Pravilnikom o provedbi ovih mjera, moraju se nalaziti u rangu mikro, malih i srednjih tvrtki. Objekti koji zadovoljavaju standarde Zajednice nisu prihvatljivi za ulaganje u okviru ovih mjera.

Kako je rekao Starešina, jedan od uvjeta za dobivanje sredstava iz IPARD programa jest da svi papiri "štimaju". U tome je potencijalnim korisnicima i pomogla ova radionica.

Trud oko kvalitetne izrade projekta se, svakako, može isplatiti. U okviru Mjere 101, maksimalni iznos prihvatljiva ulaganja kroz vrijeme trajanja IPARD-a je 900.000 €, a za sektor proizvodnje kokošjih jaja 2,000.000 €. Potpora iz IPARD-a može iznositi od 50 do 75 posto. Što se tiče Mjere 103, maksimalni iznos prihvatljiva ulaganja je 3,000.000 €, a za sektor maslinova ulja 500.000 €. Iznos potpore je 50 posto ukupne investicije. Važno je naglasiti da se radi o bespovratnim sredstvima.

- U ožujku očekujemo otvorenje natječaja za Mjeru 301 koji se odnosi na poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture pa ćemo organizirati radionicu o postupku prijave za taj natječaj na koju će biti pozvani pripadnici javnog sektora, to jest predstavnici jedinica lokalne samouprave, najavila je Peričić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno