Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kako pripremiti projekt za IPARD sredstva

Autor: Katina Vrsaljko

08.02.2010. 23:00
Kako pripremiti projekt za IPARD sredstva


Prisutni su upoznati s pretpristupnim programom Europske unije IPARD te izradom projekta za korištenje sredstava pete komponente tog programa koja se odnosi na ruralni razvoj. Radionica je bila namijenjena privatnom sektoru, a uskoro će se održati i ona za javni sektor vezana za ulaganje u razvoj ruralne infrastrukture


U organizaciji Razvojne agencije Zadarske županije (ZADRA) jučer je u prostorijama Poduzetničkog inkubatora održana radionica pod nazivom “Kako pripremiti projekt za IPARD sredstva” kojoj su nazočili brojni sadašnji i potencijalni poduzetnici iz Zadarske županije.
Radionicu je vodio Zoran Starešina, agroekonomist te certificirani konzultant Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) koji ima preko 20 godina iskustva u projektiranju i planiranju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Jučer je prisutne upoznao s pretpristupnim programom Europske unije IPARD te izradom projekta za korištenje sredstava pete komponente tog programa koja se odnosi na ruralni razvoj. Nešto više o cilju radionice rekla nam je Sanja Peričić, direktorica Razvojne agencije.
– Radionica je namjenjena privatnom sektoru, dakle, obrtima, obiteljskim gospodarstvima i trgovačkim društvima koji se prijavljuju za Mjeru 101 – ulaganje u poljoprivredno gospodarstvo i Mjeru 103 – ulaganje u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda. Ovdje imaju priliku doznati sve potrebne informacije o postupku prijave na natječaj za IPARD sredstva – koje uvjete trebaju zadovoljavati, koju dokumentaciju moraju prikupiti te kako izraditi projekt s poslovnim planom i investicijskim programom, rekla je Peričić.
Kako je istaknula, ovo je krajnji rok za početak pripreme projekta jer Mjere 101 i 103 traju do 4. ožujka.
Krajnji korisnici sredstava za ove mjere su obrti i poduzeća koji su 100 posto u privatnom vlasništvu, odnosno 25 posto u državnom vlasništvu ili vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Moraju se nalaziti u sustavu PDV-a te biti registrirani za predmetnu djelatnost. Osim toga, u skladu s Pravilnikom o provedbi ovih mjera, moraju se nalaziti u rangu mikro, malih i srednjih tvrtki. Objekti koji zadovoljavaju standarde Zajednice nisu prihvatljivi za ulaganje u okviru ovih mjera.
Kako je rekao Starešina, jedan od uvjeta za dobivanje sredstava iz IPARD programa jest da svi papiri “štimaju”. U tome je potencijalnim korisnicima i pomogla ova radionica.
Trud oko kvalitetne izrade projekta se, svakako, može isplatiti. U okviru Mjere 101, maksimalni iznos prihvatljiva ulaganja kroz vrijeme trajanja IPARD-a je 900.000 €, a za sektor proizvodnje kokošjih jaja 2,000.000 €. Potpora iz IPARD-a može iznositi od 50 do 75 posto. Što se tiče Mjere 103, maksimalni iznos prihvatljiva ulaganja je 3,000.000 €, a za sektor maslinova ulja 500.000 €. Iznos potpore je 50 posto ukupne investicije. Važno je naglasiti da se radi o bespovratnim sredstvima.
– U ožujku očekujemo otvorenje natječaja za Mjeru 301 koji se odnosi na poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture pa ćemo organizirati radionicu o postupku prijave za taj natječaj na koju će biti pozvani pripadnici javnog sektora, to jest predstavnici jedinica lokalne samouprave, najavila je Peričić.