Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Škabrnjani bez građevinske neće moći priključiti vodu

Autor: Velimir Brkić

08.02.2010. 23:00
Škabrnjani bez građevinske neće moći priključiti vodu

Foto: Velimir BRKIĆ



Primarni je cilj da svako kućanstvo i svaki gospodarski subjekt dobije vodu. No pojedina domaćinstava, vjerovali ili ne, neće moći dobiti priključak za vodu jer su kuće izgrađene nakon 1968. godine i nemaju građevinsku dozvolu, ističe Škara, apelirajući na kolege koje muči isti problem te na saborske zastupnike i Vladu da što prije pronađu rješenje


Recesija ne znači da će svi komunalno infrastrukturni projekti stati, naročito ne oni koji su već prije ugovoreni.
– Kako je recesija donekle usporila izgradnju vodoopskrbne mreže, pokretača ukupna gospodarstva za naselja Škabrnja i Prkos u koju je uloženo 13,2 milijuna kuna, preostaje još 30-40 dana do okončanja radova. Recesiji unatoč na zgradi novog dječjeg vrtića vrijednog dva milijuna kuna u tijeku su krovopokrivački radovi. Projekt natapanja Vlačina vrijedan oko 50 milijuna kuna pored dosadašnjih ulaganja Vlade RH, Zadarske županije i Općine do kraja godine započet će se uz pomoć Hrvatskih voda i kredita Svjetske banke, a bit će zamašnjak poljoprivredne proizvodnje, kaže Luka Škara, načelnik Općine Škabrnja.
Vodoopskrbna mreža 13,2 milijuna kuna
Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta sredinom mjeseca travnja protekle godine u zaseoku Ambari, simbolu stradanja u Domovinskom ratu, u nekadašnjem srednjovjekovnom selu Podberjane (Podbrižane), kod crkvice Velike Gospe iz 12. stoljeća označio je početak izgradnje vodoopskrbne mreže za ravnokotarska naselja Škabrnja i Prkos. Vrijednost radova je oko 13,2 milijuna kuna od kojih glavninu, 90 posto iznosa, osigurava Ministarstvo, dok Općina Škabrnja sudjeluje sa 10 posto iznosa.
– Sekundarni cjevovodi u Škabrnji su ukupne dužine 12,5 kilometara, a u Prkosu oko pet kilometara. Radove izvodi “Vodoinstalacija” Zadar, kaže Škara, dodajući da je u Škabrnji, kolijevci višnje maraske, cjevovod postavljen još 1999. godine.
No cjelokupni radovi na vodovodnoj mreži u općini nakon prestanka građevinskih radova, nisu sasvim gotovi. Nakon završetka svih radova slijedi tehnički prijem i dobivanje uporabne dozvole, što može i potrajati. Da bi domaćinstva u Škabrnji i Prkosu dobila vodu iz vodovodnih slavina potrebni su priključci na stambene i gospodarske objekte, od kojih mnogi nemaju građevinske dozvole, što je osnovni uvjet po kojim će ih Vodovod Zadar priključiti na vodovodnu mrežu.
– Primarni je cilj da svako kućanstvo i svaki gospodarski subjekt dobije vodu kao osnovni preduvjet kvalitetnog života. No pojedina domaćinstava, vjerovali ili ne, neće moći dobiti priključak za vodu jer su kuće izgrađene nakon 1968. godine i nemaju građevinsku dozvolu, ističe Škara, apelirajući pritom na sve kolege koje muči isti problem te saborske zastupnike i Vladu RH da što prije zajednički pronađu model priključka vode za sve one kuće kojima je utvrđeno da se protiv njih ne vodi nikakav postupak o legalnosti.
U doba opće financijske krize kada se smanjuju građevinski radovi, svaki infrastrukturni projekti su vrijedan poticaj za ublažavanje recesije. Putem programa EIB 2 tadašnjeg Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka osigurana su sredstva za izgradnju dječjeg vrtića na lokaciji bivše PZ Ravni kotari.
Vrtić za sto mališana
– Izvođač radova na dječjem vrtiću je tvrtka AZ Commerce d.o.o. Šibenik. Dječji vrtić koji će po dovršetku moći primiti 100-tinjak mališana jasličke i vrtićke dobi s radom bi trebao započeti u pedagoškoj godini 2010./2011., najavio je Škara, dodajući da po završetku svih radova još predstoji i potpuno opremanje dječjeg vrtića.
Za općinu Škabrnja je vrlo važan nastavak aktivnosti oko sustava navodnjavanja na Vlačini, koji će omogućiti podizanje dugogodišnjih nasada za što je i osnovana zadruga putem koje će se ti nasadi planski podizati.
– Za nadati se da će se po završetku projekta navodnjavanja za koncesiju javiti sasvim ozbiljni zadrugari-investitori kako bi Vlačine zaista postale “Hrvatska Kalifornija”, poručuje Škara.
Osim tekućih poslova i izrade nužne planske, razvojne dokumentacije tu je, između ostalog, katastarsku izmjera i obnova zemljišnih knjiga na području općine, konačno oživljavanje poslovne zone Marinovac te uspostava zone Vlačine na kojoj će se izgraditi sportska dvorana, vatrogasni dom i drugo. No i od Škabrnje se očekuje racionalno trošenje proračunskih sredstava, budući da živimo u doba kada se proračun sve teže puni, a štednja je nužna.
– Mi smo ionako naučili štedjeti pa svaku kunu okrenemo nekoliko puta prije nego je pametno uložimo, zaključuje Luka Škara.