Škabrnjani bez građevinske neće moći priključiti vodu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
skabrnje
Velimir BRKIĆ
Radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže završit će za 30-ak dana

Recesija ne znači da će svi komunalno infrastrukturni projekti stati, naročito ne oni koji su već prije ugovoreni.

- Kako je recesija donekle usporila izgradnju vodoopskrbne mreže, pokretača ukupna gospodarstva za naselja Škabrnja i Prkos u koju je uloženo 13,2 milijuna kuna, preostaje još 30-40 dana do okončanja radova. Recesiji unatoč na zgradi novog dječjeg vrtića vrijednog dva milijuna kuna u tijeku su krovopokrivački radovi. Projekt natapanja Vlačina vrijedan oko 50 milijuna kuna pored dosadašnjih ulaganja Vlade RH, Zadarske županije i Općine do kraja godine započet će se uz pomoć Hrvatskih voda i kredita Svjetske banke, a bit će zamašnjak poljoprivredne proizvodnje, kaže Luka Škara, načelnik Općine Škabrnja.

Vodoopskrbna mreža 13,2 milijuna kuna

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta sredinom mjeseca travnja protekle godine u zaseoku Ambari, simbolu stradanja u Domovinskom ratu, u nekadašnjem srednjovjekovnom selu Podberjane (Podbrižane), kod crkvice Velike Gospe iz 12. stoljeća označio je početak izgradnje vodoopskrbne mreže za ravnokotarska naselja Škabrnja i Prkos. Vrijednost radova je oko 13,2 milijuna kuna od kojih glavninu, 90 posto iznosa, osigurava Ministarstvo, dok Općina Škabrnja sudjeluje sa 10 posto iznosa.

- Sekundarni cjevovodi u Škabrnji su ukupne dužine 12,5 kilometara, a u Prkosu oko pet kilometara. Radove izvodi "Vodoinstalacija" Zadar, kaže Škara, dodajući da je u Škabrnji, kolijevci višnje maraske, cjevovod postavljen još 1999. godine.

No cjelokupni radovi na vodovodnoj mreži u općini nakon prestanka građevinskih radova, nisu sasvim gotovi. Nakon završetka svih radova slijedi tehnički prijem i dobivanje uporabne dozvole, što može i potrajati. Da bi domaćinstva u Škabrnji i Prkosu dobila vodu iz vodovodnih slavina potrebni su priključci na stambene i gospodarske objekte, od kojih mnogi nemaju građevinske dozvole, što je osnovni uvjet po kojim će ih Vodovod Zadar priključiti na vodovodnu mrežu.

- Primarni je cilj da svako kućanstvo i svaki gospodarski subjekt dobije vodu kao osnovni preduvjet kvalitetnog života. No pojedina domaćinstava, vjerovali ili ne, neće moći dobiti priključak za vodu jer su kuće izgrađene nakon 1968. godine i nemaju građevinsku dozvolu, ističe Škara, apelirajući pritom na sve kolege koje muči isti problem te saborske zastupnike i Vladu RH da što prije zajednički pronađu model priključka vode za sve one kuće kojima je utvrđeno da se protiv njih ne vodi nikakav postupak o legalnosti.

U doba opće financijske krize kada se smanjuju građevinski radovi, svaki infrastrukturni projekti su vrijedan poticaj za ublažavanje recesije. Putem programa EIB 2 tadašnjeg Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka osigurana su sredstva za izgradnju dječjeg vrtića na lokaciji bivše PZ Ravni kotari.

Vrtić za sto mališana

- Izvođač radova na dječjem vrtiću je tvrtka AZ Commerce d.o.o. Šibenik. Dječji vrtić koji će po dovršetku moći primiti 100-tinjak mališana jasličke i vrtićke dobi s radom bi trebao započeti u pedagoškoj godini 2010./2011., najavio je Škara, dodajući da po završetku svih radova još predstoji i potpuno opremanje dječjeg vrtića.

Za općinu Škabrnja je vrlo važan nastavak aktivnosti oko sustava navodnjavanja na Vlačini, koji će omogućiti podizanje dugogodišnjih nasada za što je i osnovana zadruga putem koje će se ti nasadi planski podizati.

- Za nadati se da će se po završetku projekta navodnjavanja za koncesiju javiti sasvim ozbiljni zadrugari-investitori kako bi Vlačine zaista postale "Hrvatska Kalifornija", poručuje Škara.

Osim tekućih poslova i izrade nužne planske, razvojne dokumentacije tu je, između ostalog, katastarsku izmjera i obnova zemljišnih knjiga na području općine, konačno oživljavanje poslovne zone Marinovac te uspostava zone Vlačine na kojoj će se izgraditi sportska dvorana, vatrogasni dom i drugo. No i od Škabrnje se očekuje racionalno trošenje proračunskih sredstava, budući da živimo u doba kada se proračun sve teže puni, a štednja je nužna.

- Mi smo ionako naučili štedjeti pa svaku kunu okrenemo nekoliko puta prije nego je pametno uložimo, zaključuje Luka Škara.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno