Tko je prvi čovjek Polače?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
danopcinepolaca0909_prtenjaca
Adam VIDAS
Viktor Prtenjača smatra da mu formalno bliski suradnici rade iza leđa

Prošlotjedni istip načelnika općine svakako je i kulminacija višegodišnjih nesuglasica između istaknutih članova HDZ-a, Viktora Prtenjače i Radoslava Bobanovića, aktualnog i prvog načelnika Općine Polača. Uz veliki niz optužbi na Bobanovićev račun, Prtenjača je svojoj stranci HDZ ponudio ostavku na mjesto načelnika Općine, ali i svih dužnosti unutar HDZ-a. O prihvaćanju ostavkeu petak će odlučiti općinsko vijeće.

Iako je u Domovinskom ratu Polača bila potpuno spaljena i porušena, a svi njezini mještani prognani, to mjesto danas izgleda sasvim drukčije. Nakon Oluje, povratka i obnove mnogi bi mještani prvom načelniku Polače Radi Bobanovću u samom centru podigli i velebni spomenik. Polaču su nazivali i istinskim hrvatskim primjerom poslijeratne obnove uz poznati pridjev "hrvatski Betlehem". Započele su se održavati i nadaleko poznate županijske smotre folklora izvornih skupina te županijske smotre mladih vina. Na hipodromu "Ravni kotari" održavaju se i prve međunarodne konjičke utrke...

Promjena 2001.

Od kraja 2001. godine općinski načelnik je Viktor Prtenjača koji na tu dužnost dolazi nakon povjerenika Vlade RH i ponovljenih izbora jer se u HDZ-u nisu uspjeli dogovoriti o podjeli funkcija u Općini. Prije svibanjskih izbora 2001. HDZ je u Polači imao apsolutnu vlast, no nakon izbora nedostajao mu je još jedan vijećnik. Prethodno je zbog odlaska Bobanovića na drugu dužnost na mjestu načelnika godinu dana bio Mićo Ražnjević (HDZ).

Na ovom području od posebne državne skrbi posljednjih godina događa se "gospodarska oluja". Završen je projekt izgradnje novog nogometnog igrališta te zgrade društvenih djelatnosti u sklopu koje je i DVD Polača vrijedan 4 milijuna kuna. Izgrađena je športska dvorana, a u izradi je i projektna dokumentacija za veću, višenamjensku dvoranu.

Asfaltirano je 10 kilometara neasfaltiranih cesta te izgrađeno dva kilometra novih nogostupa, a u izradi je i projektna dokumentacija za još 20 kilometara novih cesta. U naselju Kakma obnovljeno je 4.000 metara cjevovoda, u Jagodnji Donjoj izgrađena je trafostanica, ulagalo se u zonu "Primat", usvojeni su planovi uređenja za poslovnu zonu "Kakma", stambenu zonu "Rasti-Vitković", industrijsku zonu "Kamenolomi" i turističko naselje "Kamenta". Preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Općine Polača uloženo je preko milijun kuna za "divlja" odlagališta otpada "Jagodnja Donja" i "Muvača", a osigurana su i dva prijevozna sredstva za prikupljanje otpada. Uređen je okoliš crkve, završena je izgradnja mrtvačnice, a završena kapelica u Jagodnji Donjoj kao i radovi na kapelici Sv. Martina. Na novom groblju novih je 70 grobnica...

Protukandidat Bobanovićeva nevjenčana supruga

Općina Polača godinama financira udruge i sufinancira poljoprivrednike. Sa 2000 kuna Općina pomaže svakog studenta, novoosnovanu obitelj, svako novorođeno dijete, te obitelj umrle osobe. U planu je izgradnje vodovodnog sustava, Polačkog bazena u dužini od 26 kilometara, vidikovca Gradina, etne kuće s konobom, spomenika dr. Franji Tuđmanu nogostupi, urediti trg u Kakmi, prometnica Kakma-Vrana, nova višenamjenska dvorana, nova katastarska izmjera, projekt navodnjavanja i drugi projekti.

Viktor Prtenjača je u trećem mandatu općinski načelnik. Prvi je polački načelnik izabran izravnom voljom građanima na prošlogodišnjim svibanjskim izborima kad mu je protukandidat bila Bobanovićeva nevjenčana supruga kao nezavisni kandidat. Sve je to bio sam vrh sante leda i nagomilanih međusobnih nesuglasica.

Za sukob s Radom Bobanovićem, članom Županijskog odbora HDZ-a, vijećnikom Županijske skupštine u kvoti HDZ-a i prvog čovjeka zadarske Financijske policije, javnost je po prvi puta doznala prije tri-četiri godine, neposredno pred održavanja konjičkih utrka ali i tijekom održavanja degustacije vina, što zbog "hoće-neće" općinske financijske potpore ovim projektima, što zbog nejasnoća poput "tko je tu zapravo glavni - Bobanović ili Općina (Prtenjača)".

Čiji su "ravnokotarski serdari"

Bobanović je, kako tvrdi Prtenjača, tijekom predizborne kampanje svim silama trudio razbiti polački HDZ. Prema Prtenjačevim riječima Bobanović je i nakon lokalnih izbora nastavio s malverzacijama pri radu same Općine, stopiranja realizacije općinskih projekata, jačanju oporbenih stranaka, prisvajanju prvog međunarodnog sajma vina Vincro-Polača 2009, pa sve do slanja Financijske policije u istragu rada Općine i udruga na čijem je čelu Prtenjača, osim one, tvrdi načelnik, na čijem je čelu Bobanović (Konjički klub Oluja 95). "Kap koja je prelila čašu" bilo je "svojatanje" projekta "Ravnokotarski serdari" za koje je Svjetska banka izdvojila 230.000 kuna, a još 30.000 općina Polača.

- Za mene su Općina i HDZ svetinja. Međutim, sada je red na HDZ-u da donese odluku; ili će povjerenje udijeliti meni i tako sukladno stranačkom Statutu provesti konsekvence prema svima onima koji su se o Statut ogriješili, ili činom njihova nepovjerenja automatski odstupam sa svih dužnosti. To se odluka odnosi i na dužnost načelnika s koje ću odstupiti u paketu s donačelnikom Markom Bobanovićem, jasan je bio Prtenjača.

Rade Bobanović nije želio komentirati Prtenjačine prozivke i optužbe. Zadnju riječ, uz IO HDZ-a Polače, imat će Županijski odbor HDZ-a na čijem je čelu ministar Božidar Kalmeta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika JuraJuravic
Radu Bobanovića niko ne more dirati jer čovik kao šef financijske policije godinama odrađuje najdelikatnije stranačke zadaće. Viktoru svaka čast, ali ako tata mora birati, zna se: ili će se njih dvojica barem formalno pomiriti ili Vito leti naglavu iz općine i stranke. Ma ima u HDZ-u kandidata....
Slika korisnika BLESCOMPANY
U OVOJ SERIJI NAPISA CJENJENOG NOVINARA I UPORNIM IZJAVAMA UVAŽENOG I NESTAŠNOG Gosn-a VITORIA OD POLAČE DADE SE ONAKO USPUT NASLUTITI STRAH, ALI NE OD NEKIH NOVIH IZBORA I OSTANKA NA VLASTI, POTENCIJALNIH PROTUKANDIDATA, OPORBE I SL. OPASNOSTI. DOVOĐENJE KALMETE I STRANKE PRED GOTOV ČIN I POZIVANJE NA NEKAKAV MINULI RAD BI MOGLI UKAZIVATI I NA STRAHOVITI STRAH OD OSOBA SA VELIKIM SLUŽBENIM OVLASTIMA Npr. BILO KAKVE POLICIJE / KOJA, ZAMISLITE PROGANJA JADNE I NEVINE PODUZETNIKE I OSTALE MUFLJUZE /. ISTO TAKO IZAZIVANJE STRANKE I KALMETE U OVA DOBA MOŽDA DOČUJE Gđa JACA ŠTO MOGLO POŠTOVANOM PUBLIKUMU NAPOKON DONITI I MALO HUMORA. PUBLICITET NASTAO OVIM PISANIJAMA BI U DANAŠNJIM VRIMENIMA MOGAO OSTAVITI UTISAK O POKRETANJU FRAKCIJSKIH BORBI UNUTAR TVRDE JEZGRE HDZ-a 9. IZBORNE JEDINICE RADI NEKAKVOG OSOBNOG INTERESA MOŽDA Gosn-a VITORIA OD POLAČE. NEBI BIO NI PRVI, ALI NI ZADNJI.
Slika korisnika teror
Blescompany možda i nije toliko blesav koliko se čini, kroz postove se čini kao da vrlo dobro poznaje situaciju iz kuta jednog od sukobljenih, dapače, kao da je i sam jedan od njih...
Slika korisnika BLESCOMPANY
HDZ-a KOJEG SAM POMOGAO OSNIVATI ODAVNO NEMA, NISAM VIŠE NI ČLAN, NITI SE DRUŽIM NITI SAM SE DRUŽIO SA SPOMINJANOM GOSPODOM, ALI NA BAZI NEKIH ISKUSTAVA IZ NE TAKO DALEKE PROŠLOSTI PADA MI NA PAMET KAKO NEKO POKUŠAVA PONOVITI PROŠLOST UPLAŠEN BRZIM I UČINKOVITIM PROMJENAMA Gđe. PREMIJERKE MOŽDA VOĐEN KRIVIM SAVJETIMA ?