Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za energetsku učinkovitost zainteresirane 23 škole

Autor: Boris Kupčak

08.02.2010. 23:00
Za energetsku učinkovitost zainteresirane 23 škole

Foto: Adam VIDAS



Zadarska je županija nedavno započela aktivnu provedbu nekih od mjera energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Tako su klasične žarulje zamijenjene štednima, prikuplja se otpadni papir za recikliranje, koristi se reciklirani papir za dio službenih potreba, sjednice kolegija održavaju se elektronskim putem bez uporabe papira, kazao je Meštrović i zaključio da će se u idućem razdoblju ovim “trasiranim” putem svakako nastaviti


Projekt “Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj”
(SGE) predstavlja dio većeg projekta “Poticanje energetske efikasnosti (EE) u Hrvatskoj”, a cilj mu je podizanje svijesti građanstva o efikasnoj potrošnji energije te poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih tehnologija, materijala i usluga u Hrvatskoj. Projekt je u Zadarskoj županiji započeo još 2008. godine, a namjera je da se projekt razvije i primjenjuje model kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom u zgradama i tvrtkama u vlasništvu gradova i županija, čime bi se izravno utjecalo na smanjenu potrošnju energije, ali i veću zaštitu okoliša.
Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, kazao nam je više o samom projektu, kada će zaživjeti u praksi i što će on značiti za Zadarsku županiju.
Energetska povelja
– Kako je u obrazloženju prijedloga Odluke o usvajanju Izjave o politici energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša Zadarske županije i prijedlogu Rješenja o imenovanju EE tima za provedbu projekta “Sustavnog gospodarenja energijom” za našu županiju navedeno, u svrhu prihvaćanja i pokretanja projekta SGE u Zadarskoj županiji, u ožujku 2008. godine je Županijsko poglavarstvo donijelo Odluku o uvođenju sustavnog gospodarenja energijom u Zadarskoj županiji te je potpisano pismo namjere s projektnim uredom UNDP-a, kao i posebna Energetska povelja kojom se utvrđuju obveze provođenja proaktivne energetske politike radi poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisija štetnih utjecaja na okoliš te širenje svijesti kod građana o nužnosti učinkovitog korištenja energije u domovima, kaže Meštrović, dodajući da je navedenim aktivnostima Zadarska županija postala “partner” Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Programu Ujedinjenih naroda za razvoj, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnom fondu za okoliš u realizaciji projekta kojem je cilj poboljšanje energetske efikasnosti u zgradama u vlasništvu gradova i županija.
Cijeli projekt već je dosta napredovao. Imenovan je EE tim, a do sada su napravljena i snimanja u brojnim školama i subjektima čiji je osnivač Zadarska županija, a sama snimanja potrošnje energije poslužit će kao temelji za informacijski sustav.
– Provedena je obuka jednog djelatnika županije (EE savjetnik) na za to predviđenoj i organiziranoj stručnoj obuci, organizaciji i održavanju posebne radionice u Zadarskoj županiji pod radnim nazivom EE doručak, proveli smo obuhvatnu animaciju škola i ustanova kojima je Županija osnivač (preko 60 subjekata) radi aktivnog uključivanja u realizaciju projekta, kaže Meštrović, dodajući da je znatan broj ustanova i škola popunio i dostavio obrasce o karakteristikama svojih objekata (energetika zgrade, potrošnja energije i vode) te kao takve dostavio projektnom uredu UNDP-a u Zagrebu.
 – Predmetni obrasci uključuju sve potrebne podatke koji su nužni kako bi se mogle izvršiti energetske analize objekata, a čime će se doći do preliminarnih i detaljnih energetskih investicijskih studija o pojedinim građevinama, kazao je Meštrović, naglasivši da su se na prvi natječaj za besplatan pregled, koji je otvorio UNDP, javile čak 23 škole s područja Zadarske županije, a prijavilo se još šest objekata.
Osnivanje EE ureda
Kako bi se gradovima i županijama olakšalo uvođenje i provedba energetski efikasnih postupaka, pripremljen je poseban računalni software, odnosno Informacijski sustav za gospodarenje energijom – ISGE, koji će biti doniran navedenim subjektima, a provest će se i edukacija stručnog osoblja, što će omogućiti otvaranje odgovarajućih ureda i odjela kao i info-centara za energetsku efikasnost sa svrhom trajnog informiranja i educiranja tehničkog osoblja zgrada u vlasništvu lokalne, odnosno regionalne samouprave i samog građanstva.
– Rezultati provedenih aktivnosti na ovom projektu će se, prema načelnom dogovoru s uredom UNDP- a od prije 15-ak dana, javno predstaviti koncem veljače ili u ožujku ove godine. Na koncu, svakako treba istaknuti i da je cilj naših aktualnih nastojanja u Županiji, uključivanje u ovaj (i druge slične) projekt svih ustanova, tvrtki i institucija kojima je Županija osnivač te, uzimajući u obzir i druge aktivnosti i projekte koji se provode u energetskom sektoru na osnovama koristivosti novih i obnovljivih izvora energije, u konačnici postizanje statusa suvremene, energetski neovisne, racionalne, sigurne, ekonomične i ekološki što je moguće “čistije” županije, kaže Meštrović, najavljujući samo osnivanje EE ureda očekuje se u sljedećih nekoliko mjeseci.
– EE ured, moguće i EE info – centar, svakako će se osnovati u idućih nekoliko mjeseci (nakon predstavljanja rezultata dosadašnje faze realizacije projekta), moguće u prostorima Zadarske županije, Zavoda za prostorno uređenje ili Razvojne agencije, a čim skorijem otvaranju ureda doprinijet će i aktivnost imenovanog EE tima za provedbu projekta. EE ured ima projektom terminirane i određene zadaće kao gospodarenje energijom u javnom sektoru, osiguranje financijskog/proračunskog preduvjeta, planiranje aktivnosti, pokretanje projekata i projektnih komponenti te izvješćivanje na lokalnoj i državnoj razini, kazao je Meštrović, napominjući da se korištenjem ovog projekta znatne uštede mogu ostvariti i u javnom sektoru.
– Zadarska županija je nedavno započela aktivnu provedbu nekih od mjera energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, tako su klasične žarulje zamijenjene štednim, prikuplja se otpadni papir za recikliranje, koristi se reciklirani papir za dio službenih potreba, sjednice kolegija održavaju se elektronskim putem bez uporabe papira, kazao je Meštrović i zaključio da će se u idućem razdoblju ovim “trasiranim” putem svakako nastaviti.


 PROGRAMSKE MJERE




Izjavom o politici energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša Zadarske županije određene su programske zadaće, a za sada ju je donio i Grad Nin, a očekuje se da primjer slijede i ostali gradovi i općine.
Programske zadaće su: smanjiti troškove energije u iznosu od 5 posto svake godine tijekom sljedećih pet godina, smanjiti emisiju stakleničkih plinova na najmanju moguću mjeru u istom periodu, upravljanjem troškova za energiju poboljšati ekonomsku učinkovitost u objektima, produktivnost i radne uvjete za zaposlene i kontinuirano raditi na očuvanju okoliša.