Za lakše korake kroz život

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
lift
Tomislav JERAK
Specijalni liftovi za stube vrijedni 105 tisuća kuna invalidima će olakšati svakodnevicu

Troje korisnika Pučke kuhinje, koja djeluje u sklopu Caritasa Zadarske nadbiskupije, dobilo je danas liftove za stube, donaciju Grada Zadra, zadarskog Caritasa, Gimnazije Franje Petrića i studenata Shefffield University Union iz Velike Britanije.

Inicijativa gimnazijalaca

Uručenje ove donacije u vrijednosti od 105 tisuća kuna upriličeno je danas u prostoru Pučke kuhinje i to u nazočnosti don Ivice Jurišića, ravnatelja zadarskog Caritasa, Marija Pešuta, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, mons. Milivoja Bolobanića, privremenog upravitelj Zadarske nadbiskupije, Zdravka Ćurka, ravnatelja Gimnazije Franje Petrića te Ivana Anušića, predsjednika Udruge invalida Zadarske županije.

Kako je pojasnio don Jurišić, tijekom prošle godine prikupljena su sredstva za kupnju ovih pomagala te su krajem prosinca liftovi i kupljeni. Sredstva su prikupljena zahvaljujući učenicima Gimnazije Franje Petrića koji su za ovu potrebu organizirali humanitarni koncert, zahvaljujući akcijama samog Caritasa i pomoći studenata iz Velike Britanije, koji svake godine pomažu drugome, a ovaj put su odabrali Zadar, a Grad Zadar je u velikom dijelu sufinancirao ovu akciju.

- Treba istaknuti da je inicijativa za ovu akciju potekla od učenika Gimnazije Franje Petrića. Oni su nam poželjeli pomoći i pitali su nas što nam je najpotrebnije. Mi smo im sugerirali prikupljanje sredstava za ove liftove kako bismo našim korisnicima olakšali svakodnevicu, kazao je don Jurišić, nakon kojega je posebnu zahvalnost učenicima ove zadarske gimnazije kao i studentima Sheffield University Union uputio i pročelnik Pešut, istaknuvši da je ovo uistinu najljepši i najučinkovitiji način skretanja pozornosti na potrebite.

Nisu zaboravljeni

- Crkva je ona koja brine i neka ovo bude znak da će Crkva uvijek biti od pomoći i da će se, kao što je to danas, uvijek rado angažirati na tom području, kazao je mons. Bolobanić, nakon kojega je, ne skrivajući ponos na svoje učenike, prigodne riječi uputio i ravnatelj Ćurko.

Korisnici koji su danas primili ovu donaciju su  učenik Bruno Dragić,  koji će zahvaljujući svojim kolegama od sada puno lakše prevladavati brojne svakodnevne prepreke, te Snježana Magdić i Nina Paladina, inače studentica Sveučilišta u Zadru.

Zlata i Ivan Paladina, roditelji dvadesetogodišnje Nine, studentice druge godine Studija francuskog i filozofije, iznimno su zahvalni na ovo donaciji, koja će im, kako kažu, najviše odagnati fizičku boli koju svakodnevno podnose rukama prenoseći Ninina invalidska kolica preko prepreka.

- Do stana u kojem živimo imamo devet stuba koje Nina svakodnevno i po nekoliko puta mora proći. Mene već kronično bole leđa i prije nekoliko tjedana mi se po tko zna koji put istegnula tetiva. Već smo se uistinu zabrinuli za svoje zdravlje, bojali smo se da mi to više fizički nećemo moći izdržati. Od danas će nam sigurno biti puno lakše. I mi ćemo sačuvati zdravlje i duže ćemo se moći brinuti za Ninu, kaže Zlata Paladina, istaknuvši da osim Nine, imaju još jednu kćer s invaliditetom koja živi u Zagrebu.

Iako je majka dvoje djece s invaliditetom, Zlata navodi da nema pravo na naknadu za starateljstvo. No, iako je država u ovom slučaju zakazala, zahvalna je Gradu Zadru i Caritasu koji ih se redovito sjete i zbog kojih se u svojoj sredini ne osjećaju zaboravljeno.

Isto je potvrdila i majka 24-godišnje Snježane Magdić, naglasivši da će im, s obzirom da žive u stanu na četvrtom katu i da je Snježana vezana za invalidska kolica, život od danas biti puno lakši.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno