Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Županijski savez protiv prosvjeda sportskih ribolovaca

Autor: Z L

08.02.2010. 23:00
Županijski savez protiv prosvjeda sportskih ribolovaca


Županijski savez za športski ribolov na moru Zadarske županije osvrnuo se na prosvjede športskih ribolovaca u Zadru najavljene za 13. veljače 2010. godine
“Izvršni  odbor Zadarske županije i športske udruge u njegovom sastavu ovim putem izvješćuju članstvo i javnost da nisu inicijatori ovog prosvjeda niti  sudjeluju u njegovoj  organizaciji, već se   ograđuju od  istog, smatrajući da  organiziranje prosvjeda  u ovome trenutku može samo štetit športskom ribolovu”, ističu u Savezu. Osim toga, organiziranje  prosvjeda je suprotno odlukama Izvršnog odbora Hrvatskog sveza za športski ribolov na moru održanog dana 9. siječnja 2010. godine i načelnom dogovoru postignutom s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, nakon kojeg je Hrvatski savez za športski ribolov na moru izdao priopćenje objavljeno na web stranici saveza i poslao svim županijskim savezima. U njemu piše da je postignut načelan dogovor vezan za ovu problematiku, posebno vraćanje parangala u športski ribolov, a modaliteti će biti dogovoreni prilikom izrade Pravilnika o ribolovnim alatima za 2011. godinu. Nadalje, mogućnost dnevnog ulova od 5 kilograma uz iznimke kod pojedinih vrsta riba za koje ministar može odrediti i označavanje nakon ulova, što će se također eventualno urediti odgovarajućim pod zakonskim aktom”.
Isto tako, razgovaralo se i o izmjeni odredbe prijedloga Zakona koje daje mogućnost Ministru da odredi zone za obavljanje športskog i rekreacijskog ribolova, i to na način da bi Ministar eventualno mogao izuzeti pojedine zone ribolova u opravdanim okolnostima. Hrvatski savez za športski ribolov na moru tada se ujedno ogradio od istupa pojedinih članova Saveza koji su se samoinicijativno pismeno ili usmeno obraćali državnom tajniku zloporabeći pritom  funkcije u športskim udrugama i županijskim savezima.
“Dakle, postupajući u skladu sa odlukama Izvršnog odbora Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru, a obzirom na činjenicu da je postignut  načelni dogovor sa predstavnicima Ministarstva, još jednom ponavljamo da prvenstveno dijalogom želimo postići naše ciljeve, a prosvjede u ovom trenutku ne odobravamo i smatramo štetnima za interese športskog ribolova. Oni koji se pod svaku cijenu žele medijski eksponirati bez obzira na posljedice, neka svoje potrebe zadovolje u svojim županijama”, ističe se u priopćenju zadarskog županijskog saveza.