Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bobanović: Slučaj Purda proizvod je naše trapavosti

08.02.2011. 23:00
Bobanović: Slučaj Purda proizvod je naše trapavosti


Što se tiče logora u Kninu i Benkovcu, nemam saznanja da je tamo bilo nekih potpisivanja. Znam da je bilo tjeranja, ali nitko od nas nije potpisivao nešto tog tipa, ističe Bobanović


Purda, a možda i još neki, rezultat su nedosljednosti hrvatskih tijela zaduženih za istrage o Domovinskom ratu, kazao nam je Radoslav Bobanović, predstavnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, komentirajući slučaj Tihomira Purde.
– Osam do devet tisuća ljudi bilo je u logorima diljem nekadašnje Jugoslavije i očito su neki dali izjave ili nešto potpisali pod mučenjem. Ono što je bitno u ovom slučaju je to da se za tjeralicu znalo tri do četiri godine, a naša tijela nisu ispitala opravdanost tih tvrdnji, jer da je to napravljeno Purda ne bi bio u ovoj situaciji, kazao je Bobanović.
Kako nam je rekao, nema saznanja da su logoraši u Kninu i Benkovcu potpisivali izjave koje su ih teretile za zločine.
– Što se tiče logora u Kninu i Benkovcu, nemam saznanja da je tamo bilo nekih potpisivanja. Znam da je bilo tjeranja, ali nitko od nas nije potpisivao nešto tog tipa. Ukoliko naša državna tijela imaju informacije da se tako nešto dogodilo, ovo im je prilika za ispitati taj slučaj, kaže Bobanović ističući kako je slučaj Purda proizvod naše trapavosti s kojom pred međunarodnom zajednicom postajemo netransparentni u svezi obrambenog Domovinskog rata.
U subotu će u znak potpore hrvatskim braniteljima, nakon Vukovara i Zagreba, u Zadru biti organiziran prosvjed braniteljskih udruga Zadarske županije.
– Dajem podršku prosvjedu kada se radi o sustavnom zakonskom pristupu oko slučajeva kao ovaj koji se tiče Tihomira Purde i ništa drugo osim toga. Napominjem da mi nismo imali građanski rat, nego agresiju na Hrvatsku i mislim da to Europa mora shvatiti. Mi smo žrtva, kazao je Bobanović.
Kao u Vukovaru, jedna od teme prosvjeda bit će i abolicija. Naime, branitelji u Vukovaru su potpisivali peticiju za ukidanje abolicije Vojislavu Stanimiroviću i drugim Srbima koji su počinili zločine, pljačke i mučili hrvatske branitelje i civile.
– Abolicija je svojstvena u svim zemljama, pa čak i tijekom rata. 1996. godine bilo je jako teško to napraviti, ali nije dobro ako se abolicijom oslobodilo sve i svašta. Abolicija nije smetnja, već put ka pomirbi, ali treba biti osvojeno žito od kukolja i dobri od loših, što u Hrvatskoj i nije slučaj, kazao je Bobanović.
Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci Bobanović je izjavio da ga je u zatočeništvu među prvima premlatio Vujadin Uzelac, brat potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca te da je i on aboliran.