Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Cilj DVD-a Sali je i gradnja vatrogasnog doma

08.02.2011. 23:00
Cilj DVD-a Sali je i gradnja vatrogasnog doma


Ove kalendarske godine u planu je ishodovanje građevinske i lokacijske dozvole za izgradnju vatrogasnog doma na zato određenoj, kupljenoj građevinskoj čestici. Naime, primarni nam je cilj da u 2012. godini na 60. obljetnicu DVD – Sali položimo kamen temeljac, ističe zapovjednik Orlić


Kako doznajemo od zapovjednika, a ujedno i tajnika DVD-a Sali, Dragana Dade Orlića Dobrovoljno vatrogasno društvo Sali spada među najstarija hrvatska vatrogasna društva. Osnovani su daleke 1952. godine.
– Na redovnom sastanku Upravnog odbora DVD-a Sali na kojem sam kao tajnik podnio financijsko izvješće za 2010. godinu, Odbor je izvješće jednoglasno prihvatio, kaže Orlić, dodajući da je prihvaćen i predloženi financijski plan i program i za 2011. godinu.
U prihodima Društva sudjeluje Općina Sali s iznosom od 94.000 kuna, Vatrogasna zajednica Zadarske županije sa 46.000 kuna, Javna uprava Parka prirode Telašćica sa 20.000 kuna, dok ostala materijalna sredstva do ukupnog iznosa prihoda od 167.050 kuna popunjavaju članarine. Rashodi društva iznose 157.098,40 kuna.
U 2011. godini planira se izvršiti zamjena visokotlačnih cijevi na šumskom vatrogasnom vozilu, kao i svih spojeva, koji su zbog vremenskih prilika i neprilika dotrajali. Iznesen je prijedlog za prikupljanje ponuda za nabavu plutajuće vatrogasne pumpe.
U svibnju, mjesecu zaštite od požara nužno je izvršiti servis i tehničke preglede vatrogasnih vozila. U tu svrhu DVD – Sali upriličit će mnogobrojne vježbe.
– Organizirat ćemo kombiniranu vatrogasnu vježbu s djelatnicima Parka prirode Telašćica, vatrogasne vježbe naših članova te razna športska natjecanja i druženja. Naime, svrha ovih vježbi je u izvršavanju raznih provjera spremnosti za predstojeću požarnu sezonu koja nastupa i prije kalendarskog ljeta, kazao je Orlić.
– Ove kalendarske godine u planu je ishodovanje građevinske i lokacijske dozvole za izgradnju vatrogasnog doma na zato određenoj, kupljenoj građevinskoj čestici. Naime, primarni nam je cilj da u 2012. godini na 60. obljetnicu DVD – Sali položimo kamen temeljac, ističe zapovjednik Orlić, spomenuvši i datum održavanja 59. skupštine Društva – 13. ožujka 2011. godine.
Inače od 56 članova koliko se nalazi na evidenciji DVD Sali u interventno odjeljenje uključeno je 17 vatrogasaca.
Od intervencija prošle 2010. godine bila je samo jedna i to tehničke naravi, jer je jedan stranac “zaglibio” i to baš na protupožarnom putu.
– Vatrene intervencije nije bilo, ali smo i na njih spremni. Za to bi trebalo zahvaliti vremenskim uvjetima, ali i aktivnosti zapovjednika u edukaciji stanovništva cijelog Dugog otoka. Pri tome su pomogli i plakati koji su bili vidljivi na svim dugootočnim lokalitetima, a odnose se na odluku Županijske skupštine Zadarske županije o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru, ali isto tako i novčanim kaznama za one koji se ne pridržavaju odluke, zaključuje Orlić.