Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pavlović i Kolanović: Nismo prekršili zakon

08.02.2011. 23:00
Pavlović i Kolanović: Nismo prekršili zakon


Dalija Pavlović i Kažo Kolanović navode kako su na adresu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa poslali dokumente iz kojih je vidljivo kako nisu prekršili Zakon o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti


Na internetskim stranicama saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa objavljene su odluke Povjerenstva u kojima se zamjenica gradonačelnika Grada Nina Dalija Palvović i zamjenik načelnika Općine Privlaka Kažo Kolanović sankcioniraju obustavom isplate neto mjesečne plaće u iznosu od 10.000 kuna.
Povjerenstvo je u oba slučaja postupak o odlučivanju o sukobu interesa pokrenulo po službenoj dužnosti i vodilo se, kako se može vidjeti iz obrazloženja, podacima koje su dužnosnici dostavili u svojim imovinskim karticama.
U obrazloženju odluke u predmetu Dalije Pavlović navodi se kako ona, za dužnost zamjenice gradonačelnika Nina koju obnaša volonterski, prima mjesečni iznos od 3.500 kuna, te kako za obavljanje posla direktorice Turističke zajednice Zaton prima godišnje 64.000 kuna, dok joj godišnja naknada za poslove predsjednice Nadzornog odbora TZ Zadarske županije iznosi 200 kuna. U obrazloženjima nadalje stoji kako, po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, Pavlović, kao i Kolanović, imaju pravo na naknadu za svoj volonterski rad kao zamjenici gradonačelnika, odnosno načelnika Općine, te kako ta naknada ne može biti veća od razlike između plaće koju primaju na svojem radnom mjestu i plaće koju bi primali da svoju dužnost obnašaju profesionalno. 
Također se, u odluci kojom se sankcionira Pavlović, napominje kako za obnašanje dužnosti članstva u nadzornim odborima dužnosnici nemaju pravo na ikakvu naknadu osim naknade troškova, te se dodaje kako je Povjerenstvo od Pavlović tražilo očitovanje o tome koliko bi iznosila njezina plaća za obnašanje dužnosti zamjenice gradonačelnika kada bi je obnašala profesionalno, potkrijepljeno odgovarajućim aktom Grada, i  navodi kako ona taj podatak nije dostavila.
– Na upit Povjerenstva pravna služba Grada prvotno je dostavila odgovor kako ne postoji profesionalno radno mjesto zamjenika gradonačelnika, te nije utvrđen koeficijent, a samim tim niti plaća za to radno mjesto. Potom je, na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je donesen i proračun, dakle u prosincu,  donesena odluka o koeficijentu za radno mjesto zamjenika gradonačelnika,  i ta je odluka dostavljena Povjerenstvo zajedno s odlukom od prošle godine  visini naknade za  obnašanje dužnosti zamjenice gradonačelnika volonterski u iznosu od 3.500 kuna, kazala je Pavlović.
Pavlović je na upit pojasnila i kako  iznos naknade ne prelazi zakonom dopuštenu razliku između primanja na radnom mjestu  u TZ Zaton  i iznosa kojeg bi primala da dužnost zamjenice gradonačelnika obnaša profesionalno.
U odluci koja se tiče Kolanovića stoji kako po podacima iz imovinske kartice on prima naknadu za volontersko obnašanje dužnosti zamjenika načelnika u visini od 3.000 kuna, te kako obavlja poslove predsjednika Vatrogasne zajednice Zadarske županije profesionalno, uz iznos mjesečne plaće u visini od 9.950 kuna, te da u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar obavlja poslove člana postrojbe, uz naplatu neto primitaka u iznosu od 12.000 kuna godišnje. Kao i od Pavlović, povjerenstvo je od Kolanovića, navodi se u obrazloženju, tražilo informaciju o tome kolika bi mu bila plaća kad bi dužnost zamjenika načelnika obnašao profesionalno, a tražili su i pojašnjenje o tome koja je pravna osnova na temelju koje prima naknadu kao član Javne vatrogasne postrojbe. U konačnici je navedeno kako se Kolanović nije očitovao u utvrđenom roku.
Povjerenstvo je obje odluke donijelo na sjednici održanoj 2. veljače. U roku od 30 dana od dana dostave izrečene sankcije, Pavlović i Kolanović mogu uputiti Upravnom sudu RH žalbu, odnosno zahtjev za zaštitu Ustavom zajamčenih prava i slobode čovjeka i građanina, no taj čin neće odgoditi izvršenje odluke Povjerenstva.
– Neće oni meni oduzeti ništa. U županijskoj Vatrogasnoj zajednici radim i imam plaću oko 7.300 kuna, kao zamjenik načelnika Općine ne primam naknadu. Općinsko vijeće je donijelo odluku po kojoj mi se isplaćuju samo putni troškovi. Ta je odluka Općinskog vijeća dostavljena Povjerenstvu i oni je imaju.  Kao član Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe već dvije godine naknadu ne primam, jer je postrojba u blokadi, rekao je Kolanović.