Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pretilost prijeti dijabetesom!

08.02.2011. 23:00
Pretilost prijeti dijabetesom!


Dijabetes je iz dana u dan sve raširenija pojava kod nas u Zadarskoj županiji, u cijeloj Hrvatskoj i u svijetu. Nažalost, Hrvatska je ovog trena po pretilosti među vodećim zemljama. Time se još dodatno stvaraju preduvjeti za širenje šećerne bolesti, upozorio je Mičić


Zajedničkim angažmanom Grada Nina i njegova Odjela za društvene djelatnosti te zadarske Dijabetičke udruge, u školskoj učionici u Zatonu upriličena je besplatna akcija kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka.
Akciji je po izrazito lijepom i sunčanom vremenu pristupilo preko 50-ak osoba uglavnom starije životne dobi. U ovoj edukativno-zdravstvenoj akciji osim predsjednika zadarske Dijabetičke udruge Serđa Mičića sudjelovalo je i dvoje njegovih volontera Klaudija Delić i Branko Šopić. Akcija se odvijala pod budnim okom Mirjane Knežević, stručne suradnice za društvene djelatnosti Grada Nina, a svima koji su joj pristupili osim što im je izmjeren šećer u krvi i krvni tlak, podijeljen im je razni edukativni materijal. Osobama kod kojih je utvrđena povišena vrijednost šećera u krvi savjetovano je da se bez okolišanja u što kraćem vremenskom roku jave svojim liječnicima, jer, kako je istaknuto, šećerna bolest je “tihi ubojica” i okidač za brojne druge teško izlječive bolesti.
 – Veseli nas što smo opet ovdje među mještanima Zatona, kojima želimo pobliže ukazati što nosi šećerna bolest. Dijabetes je iz dana u dan sve raširenija pojava i kod nas u Zadarskoj županiji, u cijeloj Hrvatskoj te u svijetu. Nažalost, Hrvatska je ovog trena po pretilosti vodeća zemlja. Time se još dodatno stvaraju preduvjeti za širenje šećerne bolesti. No mi bismo se svi morali itekako zamisliti nad time. Tome bi svakako trebalo stati na kraj i to prvenstveno pravilnom mediteranskom ishranom, maksimalnom tjelesnom aktivnošću, a što manjim sjedenjem za kompjutorima i tome slično, kazao je predsjednik zadarskih Dijabetičke udruge Serđo Mičić, dodajući da pored već istaknute plodonosne suradnje s Gradom Ninom i ostalim jedinicama lokalne samouprave na širem području Zadarske županije, u zadnje vrijeme imaju više nego dobru suradnju s drugim udrugama i građanima.
– S ovog mjesta također pozivamo nove volontere, i to prije svega mlade osobe da nam se pridruže u našem svakidašnjem obavljanju zadataka. Neka se uključe u našu udrugu. Ako se pak na to odluče, naše radne prostorije nalaze se u Zadru u Ulici Bana Josipa Jelačića 6 u blizini hotela Iž, kazao je Mičić.
Ni Mirjana Knežević nije krila zadovoljstvo ovom akcijom kojom se na najbolji mogući način ostvaruje suradnja ninskih gradskih institucija i zadarske Dijabetičke udruge, a sve za dobrobit ovdašnjeg pučanstva.
– Pored Zatona danas ćemo s ovom akcijom obuhvatiti i još jedno prigradsko mjesto, a to su Poljica Brig. Već uskoro uslijedit će iste aktivnosti u Žeravi i Ninskim Stanovima, a potom i u ostalim našim mjestima. Odaziv starije populacije je iznad svih očekivanja, što nas posebno raduje. Uime Grada Nina još jednom želim izraziti zahvalnost predsjedniku udruge Serđu Mičiću i njegovim kolegama zbog ove korisne akcije, kazala je Knežević.