Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šare: Ponašao sam se po principu dobrog gospodara za dobrobit Općine

08.02.2011. 23:00
Šare: Ponašao sam se po principu dobrog gospodara za dobrobit Općine


– Ja nisam sebi pribavio nikakvu imovinsku korist, nego sam se ponašao po principu dobrog gospodara za dobrobit Općine, a to vrijedi i za moje suoptuženike – iznoseći svoju obranu rekao je Slavko Šare


Iznošenjem iscrpne obrane koju je potkrijepio “pozamašnom” količinom dokumenata na Županijskom sudu u Zadru jučer je nastavljeno suđenje Slavku Šari (57) iz Galovca. Optužnica ga tereti da je kao načelnik Općine Galovac tijekom 2002. godine, zajedno s Marijanom Burčulom i Marinom Ćosom, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, sačinio veći broj neistinitih putnih naloga na svoje ime i imena ostalih okrivljenika premda ta putovanja nisu bila u službene svrhe, a isto tako tereti se i za zloporabu položaja i ovlasti, povredu obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga te krivotvorenja službenih isprava.
Nakon što je u ponedjeljak započeo svoju obranu Šare je i jučer sudskom vijeću kojim predsjeda sutkinja Enka Moković obrazlagao svaki od inkriminiranih putnih naloga iz 2002. godine te isplatnice za iste. Istaknuo je kako su sva putovanja, u loko vožnji ili eksterna, bila stvarna, a ne fiktivna kako mu se inkriminira te da je sam ili sa dvojicom suoptuženika u to vrijeme često putovao u Zagreb na sastanke u Ministarstvo obnove, najviše zbog gradnje puteva u Općini Galovac i izrade prostornog plana, a nerijetko vlastitim vozilom kojega je koristio i u službene svrhe.
Krivotvorene isplatnice?
– Ove putne naloge i isplatnice niti sam sastavljao, niti im unosio redni broj. Sva putovanja su opravdana i uz svaki putni nalog bili su pričvršćeni prilozi s računima i detaljima putovanja, ali tih priloga sada nema. Ostali su samo ubodi od klamarice u lijevom gornjem uglu papira, dok su na isplatnicama koje je sastavljala knjigovotkinja Olivera Plavšin, a koja tada još nije radila kao blagajnica, nečitki potpisi blagajnika i primatelja novca – pojašnjavao je Šare sudskom vijeću svaki pojedini putni nalog i isplatnice za koje, kako je naglasio, ne zna tko je primio novac. Na jednak način pojašnjavao je i pojedine isplatnice za nabavku mesa iz mesnice Rafaela Burčula, fotokopiranje dokumentacije te za obavljene radove, mahom na izgradnji mjesnih putova za čiju gradnju su angažirali nekoliko izvođača, dragovoljce iz mjesta te Hrvatsku vojsku.
– Vojnike smo za radove isplatili preko satnika Munivrane, a jedna isplatnica odnosi se i na otklanjanje kvara na vojnom kamionu koji smo platili vulkanizeru. To smo učinili kako bi radovi što prije bili gotovi i kako nam skupi radni strojevi ne bi stajali – ispričao je Šare napomenuvši da su blagajničke knjige izvučene iz knjigovodstvenog servisa prepravljane i „frizirane” i da u njima najmanje 20 putnih naloga nedostaje, no nije mogao imenovati osobu koja je to učinila. Šare je naveo kako je primijetio da su neke isplatnice pisane “u duplo”, pa čak i trostruko zaključivši pritom kako to nikako ne može biti, na što je reagirala zastupnica tužiteljstva Marija Rukavina kazavši kako je to i problem zbog kojeg se nalazi na sudu i kako je glavno pitanje tko je te isplatnice naplatio i uzeo novac.
Radili za dobrobit Općine
– Ja nisam sebi pribavio nikakvu imovinsku korist, nego sam se ponašao po principu dobrog gospodara za dobrobit Općine, a to vrijedi i za moje suoptuženike – zaključio je Šare koji, nakon što je u ponedjeljak na sud donio vlastiti elaborat u kojemu je sačinio rekonstrukciju svih spisa za 2002. godinu, jučer sudskom vijeću priložio i elaborat s detaljnim pojašnjenjem “kako se loko vožnja i putni troškovi zakonski obračunavaju”. Tu Šarinu izjavu podržala je njegova odvjetnica Rea Atelj istaknuvši da njezin klijent uistinu nije nikoga oštetio, a kao dokaz toj tvrdnji navela je činjenicu da Općina Galovac nije podnijela zahtjev za obeštećenjem.
Suđenje se nastavlja i danas kada bi, nakon što Šare okonča svoju obranu, svoju trebali iznijeti i druga dvojica optuženika u ovom slučaju.