Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U sat vremena stotinu Zadrana potpisalo za ostavku Vlade

08.02.2011. 23:00
U sat vremena stotinu Zadrana potpisalo za ostavku Vlade


Građani muku muče s tim što ne mogu zaraditi dovoljno za život dostojan čovjeka, ne mogu se liječiti, ostvariti prava koja su im zajamčena Ustavom i samom rođenjem u demokratskom svijetu, rekao je Drago Čulina


U prvih sat vremena akcije „Pišite vladi – ostavka!”, koja je započela danas na Narodnom trgu, pismo u kojem se trži ostavka Vlade potpisalo je oko stotinu Zadrana, izvijestio je Drago Čulina, predsjednik zadarskog ogranka Hrvatskih laburista – Stranke rada. Čulina je kazao i kako je, po njegovim saznanjima,  do sada u Hrvatskoj pismo Vladi potpisalo oko 12.000 građana. Pismo Vladi će se na Narodnom trgu moći potpisati sigurno 15. veljače od 9 do 13 sati svakog radnog dana, a bude li interesa da se akcija nastavi, to će, najavio je Čulina, biti i učinjeno. 
– Mi Hrvatski laburisti – Stranka rada odlučili smo se staviti u službu hrvatskih građana i omogućiti im da potpisujući pismo mogu, ako žele, upozoriti Vladu da ne vlada onako kako oni to očekuju. Pismo smo sastavili na temelju uputa, zahtjeva i zanimanja građana. U ovom pismu su navedeni grijesi koje smo podijelili u skupinu od sedam. Ti grijesi su oholost, pohlepa, zavist, srdžba, blud, neumjerenost, lijenost ili nehaj, a sve zbog činjenice da je narod sve obespravljeniji i da su građani sve siromašniji.  Građani muku muče s tim što ne mogu zaraditi dovoljno za život dostojan čovjeka, ne mogu se liječiti, ostvariti prava koja su im zajamčena Ustavom i samom rođenjem u demokratskom svijetu. Mi želimo da Hrvatska bude potpuno demokratska zemlja, želimo ovim pismom poručiti Hrvatskoj vladi da treba komunicirati s građanima koji su je izabrali, da treba čuti njihov glas. Hrvatska vlada nije čula glas naroda u onom trenutku kad su sindikati prikupili 750.000 potpisa koji su bili praćeni podacima kao što su OIB i brojem osobne iskaznice. Nisu uvažili stajalište građana tada, ne očekujem ni da će uvažiti ovo, rekao je Čulina.
Na upit što očekuje od akcije koja u klasičnom smislu nije ni prosvjed, a niti peticija koja bi mogla dovesti do efektivne smjene vlade, Čulina je rekao kako je, uz to što se na ovaj način građanima omogućuje da iskažu svoje stajalište, ujedno i riječ o akciji upoznavanja građana s ciljevima Hrvatskih laburista – stranke rada.
Ogranak stranke, predsjednik koje je na nacionalnoj razini Dragutin Lesar, u Zadru je osnovan koncem prošlog tjedna.
-Naša je želja da građani vide da je ovo stranka koja vodi računa o onima koju su najmanje moćni, o najslabijima, što znači o radnicima  čija su socijalna prava ugrožena, bilo da rade, a ne primaju plaću ili da rade za malu plaću, ili onih radnika koji nemaju posao, a trebaju raditi jer im je Ustavom zajamčeno pravo na rad, također i o onima koji su bolesni, a ne mogu se liječiti. Poznato je da se naši ministri zdravstva odlaze liječiti u inozemstvo, a ostavljaju svoj narod tako vrsnom zdravstvu kakvo je javno zdravstvo u Hrvatskoj. Naša želja je da pomognemo, da budemo uz male ljude, a svi su mali; od umirovljenika koji jedva sastavljaju kraj s krajem od svojeg minulog rada, do radnika koji rade za malo, a želimo da rade za više. Želimo od Vlade program kojim će se stvarati nova radna mjesta, a ne želimo da Hrvatska prodaje svoje resurse. Želimo da se stvaraju industrijski pogoni, ono što ovog trenutka može stvoriti ekonomski procvat zemlje, kazao je Čulina dodajući kako Hrvatski laburisti ovog trenutka imaju oko 2.800 članova. te  kako broj i članova i simpatizera raste.