Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zabave zalijevaju alkoholom

08.02.2011. 23:00
Zabave zalijevaju alkoholom


Policija u dane vikenda pojačano kontrolira rivu, kolodvor, blizinu klubova i ostala slična mjesta. Osim toga kontroliraju i benzinske pumpe i trgovine gdje mladi kupuju alkoholna pića, rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske


Alkoholizirana mladež gotovo svakodnevno puni medijske stupce vijestima o svojim vandalizmima, i to međusobnim tučnjavama i razbijanjem javne imovine, a sva ta zbivanja nerijetko su dobro zalivena alkoholom.
Stručnjaci sve češće upozoravaju mlade i njihove roditelje o opasnostima koje se kriju u konzumaciji alkohola i droga u adolescenciji, ali mladi i dalje ne posustaju i čini se da se sve više okreću raznim opijatima kojima žele “začiniti” zabavu vikendom.
 – Policijske patrole svakodnevno patroliraju gradom, a vikendom vrše pojačan nadzor na mjestima gdje se mladi okupljaju. Ovo je u skladu s našim planom prevencije konzumiranja alkohola kod mladih, posebno maloljetnika. Policija u dane vikenda pojačano kontrolira rivu, kolodvor, blizinu klubova i ostala slična mjesta. Osim toga kontroliraju i benzinske pumpe i trgovine gdje mladi kupuju alkoholna pića, rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske. Dodao je da su policajci ovlašteni procesuirati i sankcionirati trgovce i vlasnike trgovina ako ih vide da prodaju alkohol maloljetnicima. Tijekom prošle godine imali su desetak ovakvih slučajeva.
 – Konzumiranje alkohola na javnom mjestu je prekršaj, ali moramo istu osobu zateći tri puta da bismo protiv nje mogli podići prekršajnu prijavu. Ako se radi o maloljetnicima, njima pored podizanja prekršajne prijave zovemo i roditelje, rekao je Žodan, dodajući da policija na ovaj način pokušava zaštititi mlade od ovisnosti, ali i od raznih stradanja.
Sa Žodanom se slaže i Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra.
 – Trgovci u velikim trgovačkim lancima sumnjivi su prema kupcima alkoholnih pića i provjeravaju imaju li osobne iskaznice. Ipak, izgleda da su mladi doskočili i tom problemu. Oni, naime, nađu nekog punoljetnika koji im kupi pića i tako dođu do alkohola, a trgovci su tu nemoćni, rekao je Pešut. Istaknuo je važnost prevencije u koju se moraju uključiti svi – od obitelji, preko škola do Grada, policije i ostalih mjerodavnih institucija.