Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od sira i kruha možeš preživjeti!

08.02.2012. 23:00
Od sira i kruha možeš preživjeti!


Najpopularniji francuski sirevi su camembert, roquefort, brie, munster i chevre, a najpopularniji talijanski mozzarella, gorgonzola, ricotta, provolone, grana padano, parmigian-reggiano i pecorino
Sir je najvrjednija prerađevina od mlijeka koju konzumiraju svi narodi svijeta. Prvi je sir vezan za prvo udomaćivanje ovce što se dogodilo puno godina prije Krista. Sirevi u prehrani, nakon mesa, jedan su od najvećih izvora dragocjenih proteina pa ih je poželjno jesti.
Za razliku od Francuza, Švicaraca pa i Talijana, Hrvati nisu preveliki ljubitelji sireva iz čega nije teško zaključiti kako se u nas ova namirnica ne nalazi na stolu baš svaki dan. Hrvatska ima potrošnju ispod deset kilograma godišnje po glavi stanovnika, što znači da smo daleko ispod prosjeka EU. Potrošnja sireva oscilira od zemlje do zemlje. Na području EU Island je najveći potrošač sireva od 24 kilograma po glavi stanovnika godišnje, a zatim ga slijedi Švicarska koja troši 20 kilograma pa Grčka sa 19 kilograma.
Pizza i tjestenina
Siroljupci već godinama pokušavaju nabrojiti sve vrste sira pa tako ispada da ih ima preko 500 vrsta, od posnih, polumasnih i masnih, tvrdih i mekanih pa do fermentiranih. Najpoznatije sirevi koji krase europske stolove su gauda, ementaler, camembert, stilton, roquefort, paški sir, mozzarela, gorgonzola…
Najpopularniji su francuski sirevi camembert, roquefort, brie, munster i chevre, a najpopularniji su talijanski sirevi mozzarella, gorgonzola, ricotta, provolone, grana padano, parmigian-reggiano i pecorino. U Francuskoj prevladavaju fermentirani (plavi) sirevi, a u Italiji svježi i vrlo tvrdi koji zriju i do šest mjeseci. Osim na pizzi, Talijani sireve masovno koriste kao dodatak uz popularnu tjesteninu. Raznolikost sireva potječe i od desetak vrsta mlijeka od kojih se priprema.
Sirevi, osobito oni masni u kojima mliječna mast iznosi i do 40 posto, svrstavaju se u koncentriranu i visoko kaloričnu hranu u kojoj dominiraju proteini. No, uz te proteine idu i zasićene mliječne masti i kolesterol. Zbog toga sa sirevima ne treba pretjerivati osim u slučaju posnih sireva koji se mogu koristiti bez ograničenja. O vrijednosti sira u prehrani, možda najbolje govori stara narodna izreka – od kruha i sira možeš preživjeti! U principu, kombinacija kruha, sira i eventualno mlijeka, daje sve što je potrebno za preživljavanje. Poznato je da su sirevi i mlijeko bili jedina hrana pastira koji su zbog opuštenog načina života dugo živjeli.
Sir i vino
Sir se u literaturi obično definirana kao prirodni proizvod dobiven zgrušavanjem mlijeka i obradom sirnoga zrna koji se jede svjež ili u različitim stupnjevima zrelosti. No, prejednostavna je ovo i preobična definicija za nešto toliko fino i toliko prisutno u kulinarstvu. Sir se primjenjuje na niz različitih načina, od stavljanja u sendviče, umake, na pizze, kao samostalan snack obrok, u nadjevima finih kremastih kolača i torti…
Sir i vino, priča su za sebe jer je riječ o namirnicama koje se savršeno nadopunjavaju te za njih vrijedi isto staro pravilo – što su stariji, to su bolji! Imaju mnogo toga zajedničkog, a konzumiraju se zajedno od drevnih vremena. I sir i vino proizvod su fermentacije, s tim da se obje namirnice mogu probati dok su svježe, jednostavne i mlade, ali i u složenijim fazama kad su zrele. Nekakvih jedinstvenih i unificiranih pravila za kombiniranje sira i vina u biti nema i većina se ljudi oslanja na osobni ukus i želje. Glavna je smjernica da bijela vina bolje pašu uz meke i mlade polutvrde sireve, dok reski tvrđi sirevi osebujne arome traže ista takva osebujna crna vina. No, s kombinacijom sira i sira iz iste regije i sličnog podneblja ne može se pogriješiti.


 CHEESECAKE


Sastojci
Za podlogu:
250 g McVities digestive keksa, 100 g rastopljenog maslaca, žlica šećera, malo cimeta
Za kremu od sira
400 g svježeg sira, 200 g ABC sira, 80 g šećera, 1 burbon vanilija, 2 jaja
Za preljev od vrhnja
2 kisela vrhnja, 1 burbon vanilija
Za posluživanje
višnje i čokolada
Priprema
Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Dno okruglog kalupa za pečenje obložiti papirom za pečenje te namastiti njegove stranice. Samljeti kekse tako da dobiju sasvim sitne mrvice, dodati ostale sastojke, dobro promiješajte pa smjesu utisnuti stražnjom stranom žlice po dnu kalupa tako da se dobije tanka podloga. Peći 10 minuta i izvaditi da se malo ohladi. U međuvremenu mikserom izmiješati sireve sa šećerom i burbon vanilijom, dok se ne dobije kremastu smjesu pa umiješati jaja. Pećnicu smanjiti na 170 stupnjeva Celzijevih, a dobivenu smjesu preliti preko podloge od keksa i peći pola sata. Vrhnja pomiješajte s burbon vanilijom. Izvaditi tortu iz pećnice. Pustite je da se ohladi 10 minuta pa po vrhu, krenuvši od stranica kalupa prema sredini, žlicom rasporediti smjesu od vrhnja. Vratiti u pećnicu još 10-ak minuta. Tortu prvo ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja na svaki komad torte poslagati očišćenje višnje i preliti ih rastopljenom čokoladom.




 NABUJAK OD KRUHA I EMENTALERA


Sastojci
400 g kruha, 250 g narezanog ementalera, 3 jaja, 1/2 l mlijeka, sol, papar, muškatni oraščić, maslac za mazanje kalupa
Priprema
Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Kalup za pečenje namazati maslacem. Kruh narezati na podjednako tanke kriške, manje od kriški sira. Jaja razmutiti s mlijekom, solju, paprom i muškatnim oraščićem. Kriške kruha, naizmejnice s kriškama sira slagati u kalup (poput crjepova na krovu), preliti mješavinom jaja i mlijeka te peći u pećnici 30 minuta dok ne postane hrskavo i zlatnosmeđe boje.


 ŠPINAT S GORGONZOLOM


Sastojci
1 kg špinata, sol, malo vrhnja za kuhanje, trokut Gorgonzole, 10 dag tvrdog sira (parmigiano, grana padano, pecorino)
Priprema
Očistiti, oprati i skuhati špinat u slanoj vodi te ga dobro ocijediti. Otopiti gorgonzolu u nekoliko žlica vrhnja za kuhanje. Ocijeđeni špinat staviti na tanjur, poravnati ga vilicom te preliti otopljenom gorgonzolom. Po gorgonzoli posuti na ljuskice naribani tvrdi sir i poslužiti kao toplo predjelo.