Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Veslima od Prevlake do Debelog Rtiča

08.02.2012. 23:00
Veslima od Prevlake do Debelog Rtiča


“Jadran je već preveslan, uzduž i poprijeko, pa smo htjeli u našu ekspediciju unijeti neku novost”
Denis Cizar (Čakovec, Hrvatska) i Boštjan Kardoš (Ljubljana, Slovenija) 15. travnja kreću u preveslavanje Jadranskog mora od Prevlake kao početne točke pa sve do Debelog Rtiča kao završne točke ekspedicije – cijeli hrvatski i slovenski Jadran. Dužinu od cca 400 nm (oko 650 km) namjeravaju preveslati za 14 dana, a u Zadarskoj županiji trebali bi se zaustaviti osmi dan puta, na Dugom otoku.
– Jadran je već preveslan, uzduž i poprijeko, pa smo htjeli u našu ekspediciju unijeti neku novost. Budući da će biti miješana hrvatsko-slovenska ekipa, odlučili smo preveslati Jadran od najjužnije hrvatske točke – Prevlake pa do Debelog Rtiča, rta u sjevernom Jadranu na granici između Slovenije i Italije, kaže Cizar
Debeli Rtič se nalazi sjeverozapadno od slovenskog grada Ankarana i zapadno od talijanskog grada Muggia. Denis i Boštjan 2011. godine preveslali su rijeku MURU od izvora do ušća (450 kilometra u 11 dana).
– Užurban način života, stres i pomanjkanje slobodnog vremena samo su neki od problema koji muče suvremenog čovjeka. Projektom JADRAN 2012 želimo probuditi ljudski prirodni nagon za putovanjem i za istraživanjem koji se pomalo zaboravlja i nestaje. Naš je plan ovim putovanjem potaknuti ljude da počnu razmišljati o vlastitom životu, te da se okrenu sportu i boravku u prirodi s kojom su odavno izgubili kontakt, kažu sudionici.
Osim svakodnevnih izvještaja s puta na Facebooku i blogu, fotoaparatom i video kamerom bilježiti će najzanimljivije događaje putovanja. Svi zainteresirani moći će uživo pratiti položaj kajakaša, koji će nositi GPS uređaj.


 RUTA


 
1. dan – Prevlaka – Dubrovnik
2. dan – Dubrovnik – Sobra / Mljet
3. dan – Sobra – Korčula
4. dan – Korčula – Zavala / Hvar
5. dan – Zavala – Maslinica / Šolta
6. dan – Maslinica – Zlarin
7. dan – Zlarin – Tarac / Kornat 3
8. dan – Tarac – Božava / Dugi otok
9. dan – Božava – Ilovik / Lošinj
10. dan – Ilovik – Martinščica / Cres
11. dan – Martinščica – Rt Kamenjak
12. dan – Kamenjak – Rovinj
13. dan – Rovinj – Savudrija
14. dan – Savudrija – Debeli Rtič (Slovenija)