Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Diljem županije maškare pruzimaju vlast

Autor: Velimir Brkić

08.02.2013. 23:00
Diljem županije maškare pruzimaju vlast


Pod tradicionalnim motom “Sukošanske maškare – munještina i smij” u nedjelju u 14 sati kod motela-restorana Joso meštar od maškara preuzet će ključeve općine od načelnika, govori Mirjana Veleslavić Nadinić, šefica maškaranog protokola


U subotu, nedjelju i utorak diljem Zadarske županije na maškaranu scenu stupaju velike, odrasle maškare. U svakom slučaju, vrijeme je za navlačenje maske!
– Pod tradicionalnim motom “Sukošanske maškare – munještina i smij” u nedjelju u 14 sati kod motela-restorana Joso meštar od maškara preuzet će ključeve općine od načelnika, govori Mirjana Veleslavić Nadinić, šefica maškaranog protokola.
Potom će maškarana raspjevana kolona krenuti sukošanskim ulicama i odmoriti se na nekoliko okrepnih postaja: Ruševac, Miškovi, Pitorak, Ravna i Bičićevi. Od 18 sati u Domu mladeži uz Amendu Stošić i grupu Galeb započinje tradicionalni maškarani ples s bogatim nagradama.
– U utorak na Poklade održat će već tradicionalne tzv. ružne maškare, koje će lugom iz vreća posipati prolaznike. Finale je na trgu Gornja vrata kad je presuda Krnji ili po sukošanski Didu, rekla je.
Biogradska Karnevalska udruga Tome Krnjeval, priredila je i ove godine niz prigodnih maškaranih događanja. Danas će u 11 sati grad okupirati najmlađi, polaznici biogradskih dječjih vrtića i susjednih mjesta.
– Kako je ovogodišnja karnevalska fešta održava u suradnji s Yacht clubom Biograd i Motoklubom Duhovi, tako će se u 11 sati i preuzimanje ključeva grada održati na biogradskoj rivi u staroj gradskoj luci odakle će i startati spektakularna Karnevalska regata, govore iz udruge Tome Krnjeval.
Već oko 16 sati slijedi još jedno zanimljivo događanje – ulična povorka gostujućih maškaranih grupa, dok će se maskenbal uz grupu Berekini, tombolu i druge zabavne igre održati u večernjim satima u hotelu Adria. Maškare plaćaju 50, a civili 60 kuna.
– Glavna i završna maškarana svečanost održat će se u utorak 12. veljače s početkom u 15 sati. Prva nagrada za najbolju skupnu masku iznosi 1.500 kuna, drugu 1.000, a treću 500 kuna. Nakon dodjele nagrada slijedi dakako suđenje i osuda krivca za sve biogradske i ine nedaće Tome Krnjevala, poručuju biogradske maškare.
U Posedarju će maškarana događanja s početkom u 16 sati započeti na lokaciji Lopar. Organiziraju ih Turistička zajednica i Udruga Posedarje moje.