Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Karnevalić čini dobro djeci – postaju kreativni i odlično se zabavljaju (FOTOGALERIJA)

Autor: Irena Jurjević

08.02.2013. 23:00
Karnevalić čini dobro djeci – postaju kreativni i odlično se zabavljaju (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



Edukativni su, svakako, bili prometni znakovi iz Kockice, ništa manje upečatljivi nisu bili ni vitezovi, vile i princeze iz vrtića Klokan, no ni crvene bubamare iz DV Pinokio


I treći dan Karnevalić 057 okupio je više od 500-tinjak djece u trinaest maškaranih skupina koja su se u jutarnjim satima s Obale kneza Branimira uputila preko glavnog zadarskog trga u Arsenal. Maske su i ovaj puta bile raznolike: japanski samuraji, cvjetovi i leptiri, šumske družine, patuljci, pa i kung-fu borci mamili su osmijehe na lica građana.
Djeca iz vrtića Ciciban odlučila su se ove godine odjenuti u žabe, iz jednostavnog razloga jer su jednu žabicu prošle godine imali u svom vrtiću, pojasnila je njihova odgojiteljica Danijela Kaleb:
Žabicu pustili na slobodu
– Prošle godine jedno dijete je u skupinu donijelo žabicu. Nabavili smo joj bazen da ima gdje biti, nakon čega smo je poslije odnijeli u Vruljicu i pustili na slobodu. I eto, odatle je krenula ideja, kazala je Kaleb.
Da bi maske bile što vjerodostojnije pomogle su profesionalne krojačice, a cjelokupna priprema je trajala oko mjesec dana.
Posebno aktivna u ovogodišnjem karnevalu bila su i djeca DV Šuškalica koja su svoja sombrera sama izradila i šuškalice za potrebe svojih meksičkih maski:
– Masku su predložila djeca, a u izradi su sudjelovali svi; djeca, roditelji, odgojitelji, pa i kuharice. Djeca su sama izrađivala sombrera i šuškalice, kaširala, bojila… Tako da su se u tih mjesec dana pripreme dosta likovno i motorički razvijala, kazala je Marija Čubrić, v. d. ravnateljice dječjeg vrtića Šuškalica.
Vidimo se dogodine!
Osim njih, svoju “Proljetnu priču” prošetala su djeca iz DV Latica, dok se za patuljke odlučio DV Smiljevac. DV Zvjezdice dao se u daleki Japan i njihove samuraje, a DV Jazine u “Šumsku družinu”. Mali slastičari pristigli su iz DV Duga, dok su kung-fu borci koji su poharali grad pristigli iz vrtića Maslačak. Gradom su prošetale i papuče iz iz DV Vladimir Nazor, dok su su djeca iz DV Ričine odlučila obraditi – ovčju tematiku. Edukativni su, svakako, bili prometni znakovi iz Kockice, ništa manje upečatljivi nisu bili ni vitezovi, vile i princeze iz vrtića Klokan, no ni crvene bubamare iz DV Pinokio.
Svim sudionicima su kao prijašnjih dana podijeljeni slatki paketi, sokovi i krafne, a organizatori Karnevalića, Radio 057, poručili su malim maškarama kako se vide i iduće godine, i to u još većem karnevalskom veselju, budući da tada zapada 20. jubilarna godina održavanja Karnevalića koja će zasigurno, napomenuli su, imati neke zanimljive posebnosti.