Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U rujnu će razmatrati prijam stalnih sezonaca

Autor: Damir Maričić

08.02.2013. 23:00
U rujnu će razmatrati prijam stalnih sezonaca

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon ovotjedne objave gotovo 500-tinjak natječaja za sezonska radna mjesta u čemu je najveći dio objavila grupacija Falkenstienere za svoja ljetovališta Borik i Punta Skala, obratili smo se upravi tvrtke s pitanjem o konačnim brojkama sezonca.
– U sezoni zapošljavamo do 460 sezonskih radnika, u prosjeku na Boriku 160-ak, a na Punta Skali 300, odgovoreno nam je.
– Falkensteiner grupacija, hoteli Borik d. d. i Punta Skala d.o.o. bili su 1. veljače na Zavodu za zapošljavanju u Zadru te ondje obavili 100-tinjak razgovora za posao kuhara, konobara, slastičara, fizioterapeuta te pomoćno osoblje. Objavili, također natječaj na HZZ-u te zaprimili gotovo 1.000 zamolbi za sezonsko zapošljavanje raznih pozicija. Glavni krug selekcije kreće u veljači te se nadamo da ćemo ovu sezonu pokriti sa što više domaćih ljudi, rekla nam je Ivona Lukšić, voditeljica Odjela za ljudske resurse.
Na naše pitanje o korištenju poticajnih mjera za zapošljavanje usvojenih nedavno u Vladi, a koje smjeraju na tzv. stalne sezone kaže:
– Što se tiče novog zakona o poticanju zapošljavanja, već neko vrijeme koristimo poticaj za oslobođenje doprinosa za prva zapošljavanja i to su pretežito mladi ljudi koji nemaju radnog iskustva. Nove poticaje za stalne sezonske radnike razmotrit ćemo krajem sezone, te ih svakako iskoristiti. Smatramo da je to dobar poticaj za poslodavce koji žele zadržati dobre sezonske radnike, omogućiti im posao za iduću sezonu i na takav način ih motivirati za povratak. Kako je to nova mjera, svakako ćemo pričekati rujan i ozbiljnije razmotriti njezino iskorištavanje.
Dakle, naznaka nade barem za dio radnika kako bi sezonski posao mogao prerasti u stalni sezonski posao postoji, ali je i dokazivanje prije toga.