S vinima od maraške do Londona i Düsseldorfa

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Marijan Vrsaljko, mladi vinar iz Nadina, još je 2010. godine prvi na svijetu napravio jedinstveni proizvod - vino od višnje maraške. Već na prvom natjecanju, međunarodnoj manifestaciji vinara i vinogradara Sabatina osvojio je zlatnu medalju, a isti trend nastavljen je i na drugim natjecanjima gdje je redom osvajao medalje. Svake godine povećava broj stabala maraške u svom voćnjaku i ove godine planira sa svojim jedinstvenim vinom krenuti i na poznata vinarska natjecanja koja se održavaju u Londonu i Düsseldorfu.

- Na prošloj Sabatini ponovno sam osvojio zlatnu medalju, kao i na natjecanju vinara održanom u Nadinu. Mogu reći da sve ide na bolje, pa i plasman proizvoda. Još uvijek ne otkupljujem ništa, jer trenutno imamo oko 1.000 stabala maraške, a sami proizvodimo i sadnice od najboljih sorti te ove godine planiramo posaditi još oko 150 sadnica, priča nam Marijan Vrsaljko.

S vinom je prvi put u javnost izašao 2010. godine, no u sam postupak proizvodnje krenuo je još 2004. godine. Od prvih pokušaja do vina vrhunske kvalitete, kakvo je sada, bilo je potrebno dosta rada, znanja i tehnologije.

- Za usavršiti vino u ovaj proizvod kakav je danas bilo je potrebno šest godina, a zatim su krenuli i rezultati. Riječ je o posebnom vinu, koje ima svoju čar. Pakiramo ga u manje butelje i mogu vam reći da se nadam kako će se pozitivan trend kakav je krenuo ove godine, vezano uz plasman, nastaviti i ubuduće. Na svim dosadašnjim natjecanjima osvajali smo nagrade, a šampionska vina znala su imati po 86,7 bodova, dok bi moje imalo i po 87, ali je u drugoj kategoriji jer je riječ o desertnom vinu koje nije u konkurenciji s vinima od grožđa. Planiram krenuti na međunarodna natjecanja i vidjeti njihovu reakciju, ali pretpostavljam da ćemo i tamo biti uspješni. Nadam se da ću se ove godine uspjeti prijaviti za vinske smotre u Londonu i Düsseldorfu, kaže Vrsaljko.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno