Zadranin koristio tuđe profile i od »prijatelja« žicao novac

Slika korisnika admin
Autor: 

Marko Marić i Pero Perić se dobro poznaju, a prijatelji su i na Facebooku. Ponekad razmjenjuju poruke preko inboxa. Sati je 12.25.

Marko Marić: ej, jesi tu

Pero Perić: jesam da

Marko Marić: jesi blizu supersport kladionice?

Pero Perić: jesam, zašto?

Marko Marić: treba mi uplatit 300 kuna, GRADIM PAR, vraćam ti 550 do 17.00!

Pero Perić: daj broj ajde

Marko Marić: a kroz koliko možeš uplatiti?

Pero Perić: pol ure cca.. sat maksimalno

Marko Marić: a prije ne?

Pero Perić: a dok se dogegam do kladione.. ajde mogu odmah krenut

Marko Marić: može, pošalji poruku na fb kad si tamo?

Ova konverzacija, koja je autentično prenesena s izmišljenim imenima, odvila se prije mjesec dana negdje u virtualnom prostoru u Hrvatskoj. Pero Perić je iz Rijeke i na koncu je uplatio 300 kuna na broj Supersport računa kojeg mu je poslao Marić. U svog prijatelja nije sumnjao, doista se "odgegao" do kladionice i, kako se pokazalo, bacio novac u vjetar. Nije ni pomislio da se iza imena i prezimena i dobro mu poznate profilne slike Marka Marića zapravo krije neka sasvim druga osoba.

Osnove hakiranja

Splitska policija je uhitila i pritvorskom nadzorniku predala 20-godišnjaka, koji je lažiranjem Facebook profila prevario dvije osobe i njihove podatke koristio za klađenje, a istragu nastavlja jer sumnja da je počinio više sličnih djela računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka, izvijestila je PU splitsko-dalmatinska, navodeći da je riječ o 20-godišnjaku sa šireg zadarskog područja koji je lažirao Facebook profil njihovih prijatelja te od oštećenih tražio da fotografiraju svoje platne kartice, a zatim je tako dobivene podatke koristio za uplate u kladionici. Na taj je način jednu osobu oštetio za iznos od 1.100 kuna, a drugu za 2.000 kuna. S računa jednog od oštećenih pokušao je uplatiti veći iznos novca, ali je kartica već bila blokirana. Zbog postojanja sumnje da je počinio niz istovjetnih kaznenih djela policijski službenici provode daljnje kriminalističke izvide, a među oštećenima su, kako doznajemo, i neke osobe s područja Primorsko-goranske županije, te sa zadarskog područja i iz unutrašnjosti Hrvatske.

Policijska istraga je još u tijeku pa u ovom trenutku nije poznato je li baš uhićeni 20-godišnjak odgovoran i za ova nedjela, no metodologija je praktički ista. Prevarant naime barata osnovama hakiranja i, čini se, bez problema ulazi u tuđe Facebook profile. To nije neka znanost, često čujemo da nam se poznanici žale kako im je netko upao u Facebook, ali u pravilu se to događa zbog nekih osobnih razloga, pa žrtve upad ne prijavljuju policiji. U ovom slučaju "Facebook gusar" otišao je mnogo dalje, koristio je tuđe profile da bi se domogao materijalne koristi.

Nakon što bi ušao u profil, vješto je koristio povjerenje žrtvinih Facebook prijatelja. Komunikacija preko inboxa na Facebooku je toliko uobičajena da malo tko uopće pomišlja kako može razgovarati s nekom drugom osobom, a ne sa svojim prijateljem ili poznanikom. Ljudi su lakovjerni i upravo ovaj slučaj treba poslužiti kao pouka i poziv na oprez.

Opća strategija

Prevarant koji je upao u profil jednog Riječanina počeo je na zid stavljati statuse kojima poziva na odlazak u kladionicu. Mnogi su se tome začudili jer nisu navikli na takve statuse od dotičnog Facebook prijatelja, ali nisu tome pridavali preveliku pažnju. No to je bilo više nešto kao opća strategija. Prevarant se vrlo brzo dao u pojedinačne akcije nasumce birajući kontakte preko inboxa. Od jednog do drugog, vrlo brzo je obradio desetke njemu nepoznatih osoba, pretvarajući se da je pravi vlasnik profila. Taktika je uvijek bila ista - tražio je 300 kuna uz obećanje da će, nakon što oplodi novac na kladionici, vratiti 550.

U riječkom slučaju većina sugovornika je prozrela da se radi o prevari. Neki su telefonski provjerili autentičnost, nakon čega bi nastale konverzacije tipa "lud, zbunjen, normalan". Neki su zapeli korak do kladione jer su zaboravili broj na koji treba uplatiti novac pa bi nazvali prijatelja i tako saznali da nisu na Facebooku komunicirali s njim.

U ovom konkretnom nasjelo ukupno šestero Riječana koji su uplatili svaki po 300 kuna. Na taj način Facebook prevarant zaradio je 1.800 kuna. Stvarni vlasnik profila u međuvremenu nije mogao ništa poduzeti. U svoj profil nije mogao ući, a dok se informacija o prevarantu proširila, za neke je već bilo kasno.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno