Čistoća dijeli tisuću kanti za reciklabilni otpad

Slika korisnika valentinam
GENERALNA PROBA
Spremnici će biti označeni i vodootpornim naljepnicama s uputama koji otpad ide u koji spremnik, a počela je i primjena besplatnog odvoza glomaznog otpada jednom godišnje s kućne adrese
PIXSELL/Ilustracija
Reciklažom do manjeg računa za odvoz smeća

Zadarska gradska tvrtka za gospodarenje otpadom Čistoća nastavlja s primjenom Uredbe za gospodarenje otpadom koja je stupila na snagu s prvim danom veljače i to - podjelom tisuću kanti za reciklabilni otpad. Na taj način Čistoća će, dok čeka nabavku cca 20 tisuća spremnika za reciklabilni i isto toliko za biootpad, samu sebe testirati u potpunoj primjeni ove Uredbe kojoj je cilj da do 2020. godine Hrvatska reciklira 50 posto svog otpada. Ovo nije prvi put da se Čistoća pripremila unaprijed pa tako već nekoliko godina funkcionira odvojeno prikupljanje nepovratne plastične ambalaže i papira, na više mjesta u gradu postavljeni su zeleni otoci, a od 2014. kao pilot projekt pokrenuto je u tri mjesna odbora odvojeno prikupljanje biootpada i miješanoig komunalnog otpada uz pomoć čipova na kantama.

- Ovih dana već smo na terenu, iako nas je malo usporila kiša, s ciljem da podijelimo prvih tisuću spremnika za reciklabilni otpad u mjesnim odborima Bokanjac i Novi Bokanjac. Ove odbore odabrali smo upravo iz razloga jer su oni dio pilot projekta prikupljanja biootpada, a osim dodjele, spremnike ćemo označiti i s vodootpornim naljepnicama na kojima su uputstva koji otpad ide u koji spremnik. Građane će na terenu educirati i naši djelatnici koji će odgovarati na sva pitanja, rekao je direktor Sektora tehničkih poslova u Čistoći dipl.ing. Pere Zubčić dodavši kako vrijeme dok ne dobiju spremnike koje su aplicirali preko Fonda za zaštitu okoliša, tvrtka želi iskoristiti za testiranje potpune primjene Uredbe. Spremnici koje Čistoća dijeli ostali su upravo od pilot projekata koje tvrtka provodi već niz godina.

Još jedna novina, koju smo već najavili, a stupila je na snagu, je besplatni odvoz glomaznog otpada do 2 metra kubna s kućne adrese jednom godišnje. Prve ture djelatnici Čistoće već su odvezli, a građani koji trebaju tu uslugu mogu dogovoriti termin preko call centra na broj 023 234 812.

- Ovo je jedna dobra priča i nadamo se da će građani to prepoznati i konzumirati tu uslugu. Također podsjetio bih još jednom da smo prošle godine pokrenuli i reciklažna dvorišta, na području grada su dva uz mobilna reciklažna dvorišta, i u koja građani uvijek mogu besplatno dovesti sve vrste otpada. Na nama kao društvu je da izgradimo normative i počnemo razmišljati što ćemo ostaviti svojoj djeci u nasljeđe, zaključio je Zubčić.

Do uvođenja svih ovih novosti i podjele novih kanti, na snazi je i dalje Čistoćin sustav odvajanja otpada putem žutih i plavih vrećica. Zubčić napominje kako često zna dođi do zabune gdje taj otpad odlazi jer se prikuplja istim kamionima, kao i mješoviti otpad, ali, uvjerava Zubčić, sav tako prikupljen otpad završi u sustavu reciklaže.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)