Županija čeka nalaz inspekcije, Uranija: "Dostavit ćemo ga urgentno!"

Slika korisnika valentinam
SLUČAJ IVANA GAŠPARA
Vedran Uranija predstavnicima medija predočio je sporni nalaz. U njemu stoji kako Dom zdravlja mora osigurati Gašparu pravo na rad kako su to presudili u tri navrata i nadležni sudovi
Ivan Gašpar

Dan nakon što je ispred Doma sindikata u Zadru održana konferencija za medije, s koje su sindikalisti županu Zadarske županije Božidaru Longinu i ravnateljici Doma zdravlja Renati Bek uputili javni poziv da vozača saniteta Ivana Gašpara, koji ima tri pravomoćne presude i rješenje nadležne inspekcije o pravu na rad, vrate na posao, stigla su reagiranja prozvanih.

Ravnateljica Bek izvijestila nas je kako je na godišnjem odmoru, a konkretan slučaj nije željela komentirati zbog sudskih postupaka koji su u tijeku.

- Sudski postupci koji su u tijeku ne smiju se komentirati jer bi to bio pokušaj utjecanja na rad pravosuđa, odgovorila je Bek. Sličan odgovor stigao je i iz Zadarske županije u kojem se navodi kako su, osim medijima, isti odgovor uputili i organizatoru konferencije za medije Vedranu Uraniji, pravnom povjereniku Teritorijalnog ureda SSSH-a Zadarske županije.

- Ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije navela je da Dom zdravlja Zadarske županije poštuje pravomoćne sudske presude, te Ivanu Gašparu nije otkazan ugovor o radu. Također, Dom zdravlja Zadarske županije nije pokrenuo kazneni postupak, nego je primio obavijest da je DORH pokrenuo postupak protiv Ivana Gašpara, radi postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprave.

Radi daljnjeg postupanja zatražili su mišljenje Ministarstva zdravstva koje ih je uputilo na Državni inspektorat, te su uputili upit Ministarstvu rada i mirovinskog osiguranja koje im je odgovorilo da u skladu s načelom trodiobe vlasti ne mogu ulaziti u postupke koje provode sudovi, stoji u odgovoru iz Županije gdje se nadalje navodi i kako je po prijavi vozača saniteta Ivana Gašpara proveden inspekcijski nadzor o kojem Dom zdravlja Zadarske županije nije dobio zaključak.

- Iz gore navedenog, razvidno je da su poduzete radnje i da se čeka zaključak inspekcijske službe, navedeno je u odgovoru iz Županije.

Na konferenciji za medije s ciljem podrške vozaču saniteta i sindikalnom povjereniku Doma zdravlja Ivanu Gašparu, Vedran Uranija predstavnicima medija predočio je sporni nalaz. U njemu stoji kako Dom zdravlja mora osigurati Gašparu pravo na rad kako su to presudili u tri navrata i nadležni sudovi.

Uranija se obvezao urgentno im to rješenje dostaviti, ali je prokomentirao i njihove izjave.

- Ravnateljica Bek govori o kaznenom postupku u kojem se Gašparu sudi zbog navodnog krivotvorenja diplome. To je apsurd, među ostalim i stoga što je nastala zastara za pokretanje takvog postupka. Taj postupak mi nećemo komentirati, već tri pravomoćne presude koje ravnateljica izbjegava iz razloga što ili ne poznaje hrvatski zakon i ne želi ga provoditi, ili se namjerno pričinja da ga ne poznaje. Dakle, kazneni postupak koji ona spominje nema nikakve veze s radno-pravnim statusom Ivana Gašpara. Ovdje se sada nameće i pitanje županove odgovornosti. Već smo istaknuli da im dajemo rok od sedam do deset dana da ispoštuju ono što stoji u trima presudama i mišljenju inspekcije ili ćemo poduzeti sve pravne sindikalne radnje koje nam zakon omogućuje, ali se obratiti i Ministarstvu uprave, ponovno. Osim rješenja situacije, tražit ćemo i istragu svih navoda koje je Gašpar, kao sindikalni povjerenik, godinama iznosio, a vezane su uz nepravilnosti u toj ustanovi na štetu zaposlenika i pacijenata, kaže Uranija te najavljuje i kaznene prijave protiv odgovornih za položaj u kojem se protivno zakonu našao sindikalni povjerenik i vozač saniteta.

- On je udaljen s posla jer nije podoban, jer nekome smeta njegov sindikalni rad i ukazivanje na nezakonitosti u Domu Zdravlja Zadarske županije. Taj zaključak se nameće, a moram napomenuti i da je ovo jedinstven slučaj, poručuje Uranija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno